Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 03, 2021

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1963

 

Ugens TV-tips er i begyndelsen præget af USA – præsidentindsættelse, amerikanske byer, Kennedy-klanen, Aretha Franklin – men i Danmark 50’erne og 60’erne skal vi på børnehjem, og i 1971 opstår Christiania. Vi præsenteres desuden for et par af de store naturvidenskabsfolk – og vandrer på Harrild Hede. Endelig er vi til bryllup med Charles og Diana – og rejser til Mars. God fornøjelse ved skærmen!

 

Præsidentindsættelse i USA

DR1, 20. januar, kl.16:00

Joe Biden indsættes som USA's 46. præsident ved en ceremoni i Washington, D.C., og DR er med hele vejen. Johannes Langkilde og gæster kommenterer begivenhederne fra studiet, og DR's korrespondenter er klar med reaktioner og analyser fra USA.

 

USA i farver - fra landsby til storby

DR2, 21. januar, kl. 12:40

Amerikansk dokumentarserie fra 2019. (America in Color: Coming to America) I begyndelsen af det 20. århundrede legemliggør de amerikanske landsbyer pionerånden, der byggede USA. Småbyerne udvikler deres egne traditioner og overlever typisk på grund af en branche. Men op gennem 1950'erne kan de ikke længere konkurrere med storbyerne - og millioner efterlades i fattigdom og desperation. Gennem sjældne privatoptagelser i farver dykker vi ned i historierne og myterne om de amerikanske landsbyer.

 

Kennedy-dynastiet (1) - Pengenes magt

DR2, 22. januar, kl. 12:40

Amerikansk dokumentarserie fra 2019. (American Dynasties: The Kennedys) Fra irske bønder til amerikanske kongelige. Kennedyerne er mere end en familie. De er et stort magtfuldt dynasti med en mission - og har haft en enorm betydning for USA og hele verden. Gennem seks afsnit dykker vi ned i historien om Kennedy-klanen. En fortælling om ære, skandale, triumf og tragedie.

 

Aretha Franklin: Amazing Grace

DR2, 22. januar, kl. 23:00

Amerikansk dokumentar fra 2018. (Amazing Grace) I 1972 har souldronningen Aretha Franklin indspillet over 20 plader, vundet fem grammyer og været øverst på hitlisten 11 gange i træk. Som noget nyt beslutter hun at indspille en plade i en baptistkirke i det sydlige Los Angeles - der dokumenteres af instruktør Sidney Pollack. Først nu, 47 år efter, er filmen færdiggjort og afslører de usete og magiske optagelser af Amazing Grace, der blev det mest solgte gospelalbum nogensinde.

 

Børnene fra Kildebjerget

DK4, 23. januar, kl.12:20

På børnehjemmet Kildebjerget ved Vejle Fjord fik børnene et liv, der var langt fra de skrækhistorier, der ellers fortælles om børnehjemsliv i 50´erne og 60´erne. Frantz Howitz har mødt nogle af de tidligere børnehjemsbørn bl.a. Steff Ejlertsen, der boede på Kildebjerget fra 1951-61.

 

Jeg var der - Christiania 1971

DR2, 23. januar, kl. 19:30

Vores historie er stykket sammen af en endeløs række af begivenheder. Nogle af dem bliver milepæle i vores fælles bevidsthed. Andre er markante øjeblikke, som skifter historiens kurs. Og så er der de stærke billeder som brænder sig fast på nethinden for altid. I denne serie genoplever vi nogle af de hændelser, sammen med dem der var der. I aftenens program tager vi med Jacob Ludvigsen og Elizabeth Løvegal til Christiania. I 1971 kravler de gennem plankeværket til Bådsmandsstrædes Kaserne og opfordrer alle andre til at gøre det samme. Christiania er en realitet.

 

Prins Charles og Diana: Sandheden om deres bryllup

DR2, 24. januar , kl. 11:35

Britisk dokumentar fra 2019. (Charles & Di - The Truth Behind Their Wedding) I 1981 blev den 20-årige Lady Diana Spencer viet til prins Charles i St. Paul's Cathedral, London. Det var århundredets eventyrbryllup, og op mod 750 millioner mennesker så med verden over. Men alt var ikke så perfekt, som det så ud. Ved hjælp af arkivmateriale og interviews med folk, der kendte parret, afsløres sandheden om det kongelige bryllup.

 

Rejsen til Mars II (1:6)

DR2, 25. januar, kl. 16:55

Amerikansk dramadokumentar fra 2016. (Mars) Året er 2042. Der er gået ni år, siden de første mennesker landede på Mars, og 73 år siden, USA første gang landede på månen. Nu er en ny gruppe Astronauter på vej til den røde planet. Nemlig et minehold, der er sendt ud af en privat virksomhed, som har store planer for planeten i det dybe rum. Hvordan ville det gå for sig, hvis vi koloniserede Mars? Det spørgsmål forsøger 'Rejsen til Mars' at besvare. Serien fletter en realistisk fiktionshistorie sammen med interviews med forskere og personer som Neil deGrasse Tyson og Elon Musk.

 

En vandretur på Harrild Hede

DK4, 25. januar, kl. 21:00

I det tørre midtjyske hedelandskab snor Holtum å og Kvindebækken sig som en frodig langstrakt oase tæt forbi naturcenter Harrild Hede. Vi vandrer på heden, hvor Skovfoged Hans Jensen fortæller om hedens historie, om hvordan hedebonden klarede sig, og vi hører om sandflugten, sommerbrande, engvanding og slutter ved Naturstyrelsens teltplads ved Holtum Å. Her slår vi lejr, tænder bål, laver mad af medbragt tørret kød og grøntsager. Vi får en snak med vandreeksperten Jens Brun og med Inger, Thilde, Ole og Mogens, som alle er blevet bidt af det at vandre.

 

Store danske videnskabsfolk: Ole Rømer

DR2, 26. januar, kl.16:00

Ole Rømer blev verdenskendt som astronomen, der opdagede lysets hastighed som den første ved studier af Jupiters inderste måne. Men han var også et alsidigt geni, der udviklede alt fra det moderne termometer til springvand til den franske konge og gadebelysning i København, hvor han endte som politi- og brandmester. Johan Olsen fra bandet Magtens Korridorer fortæller den fascinerende historie. Hans hjerte brænder for naturvidenskab, og når han ikke står på scenen, arbejder han selv som forsker i biokemi.

 

Store danske videnskabsfolk: Peter W. Lund

DR2, 26. januar, kl.16:30

Naturforskeren Peter W. Lund er berømt for sin opdagelse af sabeltigeren, kæmpedovendyr og andre eksotiske fortidsdyr i brasilianske kalkstenshuler. Han fandt også de første fossiler af fortidsmennesker, som i dag er centrale for forståelsen af menneskets udbredelse på jorden.

[Historie-online.dk, den 19. januar 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 20, 2022
TV-tips, uge 09, 2021
TV-tips, uge 32, 2022