Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 03, 2023

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 805

 

Ugens flow-tv indeholder interessante dokumentarer om fortidens ingeniørkunst, om europæiske taler og om flugten fra DDR. Anden verdenskrig er repræsenteret ved serien om det besatte Skandinavien, og serie om danske kvinder, der forelskede sig i tyske soldater.  Vi skal nørde i Tycho Brahes død og præsenteres for seismologen Inge Lehmann, og endelig kan vi blive klogere på svenske kongeslotte. God fornøjelse!

 

Flugten fra DDR

DR2, 18. januar, kl.  20:00

Dansk dokumentarfilm fra 2014 Tidligt om morgenen den 8. marts 1977, flygter en familie på fem ud af det lukkede DDR. Målet er Danmark og ruten går via Østersøen. Flugten ender i tragedie - kun to ud af familiens fem medlemmer overlever. 37 år senere beslutter den overlevende søn sig for at løse gåden om sin families skæbne. Hvorfor flyttede forældrene frivilligt til DDR, kort før han blev født - og hvorfor satte de alt på spil i en dødens farlig flugt 16 år senere? Instruktion: Jesper Clemmensen.

 

Fortidens fantastiske ingeniørkunst (1:10) Veje, der ændrede verden

DR2, 19. januar, kl. 19:05

Britisk dokumentarserie fra 2021. (Ancient Engineering) Over 1,2 milliarder køretøjer færdes i dag på veje, der strækker sig millioner af kilometer på tværs af kontinenterne. Vejen - og hjulet - er nogle af oldtidens største triumfer. Tilsammen har de givet mennesket ekstraordinær bevægelsesfrihed. I 2002 fandt arkæologer nær byen Ljubljana i Slovenien et træhjul. Det var over 5000 år gammelt, og anses nu for at være det første hjul i historien. Hvordan så det ud, og hvordan var oldtidens veje?

 

Mysteriet om Tycho Brahes død

DR2, 20. januar, kl. 16:00

Dansk dokumentar fra 2012 Et 400 år gammelt mysterium, en historie spundet ind i intriger og konspirationsteorier. En hemmelighed begravet i knogler, hår og skæg af en af de mest berømte videnskabsmand i historien. Blev Tycho Brahe slået ihjel med kviksølv? DR har haft eneret på at følge et internationalt forskerteam under ledelse af den danske middelalderarkæolog, Jens Vellev, der i november 2010 fik lov til at åbne Tycho Brahes grav i Prag. Efter to års intenst arbejde er forskerne kommet frem til et højst overraskende resultat, så vi kan få et svar på mysteriet. Tilrettelæggelse: Lisbeth Jessen

 

Min mor var tyskertøs (1:4)

DR2, 21. januar, kl. 14:00

Over 50,000 kvinder forelskede sig i de tyske soldater under besættelsen. De blev hånet, udstødt og anset for forrædere - fordi de forbrød sig mod nationens og mændenes ære. I årtier efter befrielsen blev deres antal og forelskelse nedtonet. Den del af historien passede ikke ind i den store fortælling om Danmark som en modstandsnation. Nu fortæller deres børn historien om mødrenes tyske kærlighed. De øvrige tre afsnit følger umiddelbart efter.

 

Det svenske kongeslot (1:2)

DR2, 22. januar, kl. 19:00

Svensk dokumentarserie fra 2022. (Kungliga slottet) Tag med gennem gyldne sale og under mørke kælderhvælvinger. Det svenske kongeslot i Stockholm rummer flere end tusind værelser og flere hundrede års kongelig historie. Kongen og hans søster, prinsesse Christina, fortæller om, hvordan det var at vokse op på slottet. Og kronprinsesse Victoria viser sine yndlingsværelser frem.

 

Skandinavien i Hitlers jerngreb (1:5)

DR2, 23. januar, kl. 16:30

Dansk dokumentarserie fra 2015: Del 1 - tyskerne kommer. Anden verdenskrig er i gang. Hitler er i færd med at gøre drømmen om et nazistisk storrige til virkelighed, og nu er turen kommet til Skandinavien. Det er den 9. april 1940. I Sverige sidder Kong Gustav, i Norge kong Haakon, og i Danmark Kong Christian. De tre konger skal tage den svære beslutning sammen med deres lands regering: Skal de kæmpe imod eller skal de overgive sig. Vi fletter de tre landes historier sammen med en enestående samling af arkivmateriale, der sætter vores egen historie i større perspektiv.

 

Store danske Videnskabsfolk: Inge Lehmann

DR2, 23. januar, kl. 17:45

Seismologen Inge Lehmann er Danmarks ukendte verdensstjerne. Hun opdagede, at jorden har en fast indre kerne og opnåede berømmelse i udlandet. Hendes arbejde kom også til at spille en rolle under den kolde krigs atomvåbenkapløb. Johan Olsen fra bandet Magtens Korridorer fortæller den fascinerende historie. Hans hjerte brænder for naturvidenskaben og når han ikke står på scenen arbejder han selv som biologisk forsker.

 

Store europæiske taler

DK4, 24. januar, kl. 22:55

I 50-året for dansk medlemskab af EF og EU er dk4 sammen med Europa-Parlamentet i København dykket ned i Europa-Parlamentets arkiv for at udvælge nogle af de store og historiske taler, der giver indblik i tendenser og væsentlige temaer i det europæiske samarbejde gennem 50 år. I dette program handler det om to forholdsvis korte, men stærkt engagerede taler. Først Guy Verhofstadts skarpt formulerede angreb på Ungarns ministerpræsident Viktor Orbán vedrørende presset på demokratiet og retsstaten i Ungarn og efterfølgende Orbans polemiske svar og forsvar. Talerne diskuteres og perspektiveres af vært Mette Frobenius og historiker, forfatter og Ungarn-kender Vibe Termansen. Programmet er produceret i samarbejde med Europa-Parlamentet i København og med støtte fra Europa-Nævnet.

[Historie-online.dk, den 17. januar 2023]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 44, 2022
TV-tips, uge 07, 2023
TV-tips, uge 51, 2022