Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 04, 2022

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1942

 

Ugens flow-tv har en del interessante historie-relaterede udsendelser. En fransk dokumentar fortæller om kvidernes i kz-lejren Ravensbrück og en britisk dokumentar fortæller om holocaust-benægterne. Vi skal også på spionjagt i Ringsted og stifte bekendtskab med danskere i DDR. Master Fatman portrætteres, det samme gør den danske arbejder, og vi skal høre kendte danskere fortælle om 1968. Endelig en serie om de slavegjorte afrikanere, der blev bortført over havet. God fornøjelse!

 

Kvinderne, der overlevede Ravensbrück

DR2, 26. januar, kl. 20:00

Fransk dokumentar fra 2021. (Women of Ravensbrück) Slavearbejde, tortur og medicinske eksperimenter. I 1938 opførte naziregimet den største koncentrationslejr for kvinder, Ravensbrück. Mellem 130.000 og 145.000 kvinder og børn blev deporteret til lejren, hvor 92.000 omkom. Hvem var kvinderne, der blev deporteret til Ravensbrück? Og hvilke traumatiske oplevelser måtte de overvinde? Her fortæller de sidste overlevende fra Ravensbrück historien om udryddelseslejren.

 

Holocaust-benægtelse gennem tiden

DR2, 27. januar, kl. 23:00

Britisk dokumentar fra 2020. (Confronting Holocaust Denial with David Baddiel) Holocaust er et af de mest veldokumenterede folkedrab i historien. Alligevel hævder en ud af seks mennesker på verdensplan, at masseudryddelserne er det pure opspind eller stærkt overdrevne. Her udforsker forfatter David Baddiel Holocauts-benægtelse og undersøger, hvad der er sket i de 75 år siden befrielsen af lejrene? Hvorfor benægter folk Holocaust i dag? Hvordan er historien blevet fordrejet? Og hvilken betydning har det?

 

Mig og 68'erne (1:2)

DR2, 28. januar, kl. 09:00

Dansk program fra 2018 I 1968 vendte ungdomsoprøret Danmark og verden på hovedet, og de unge forandrede danskernes forhold til sex, musik, stoffer, politik, køn og mode. Spørgsmålet er, hvorfor verdenshistoriens indtil da mest trygge, velbjærgede og sikre generation blev til en hær af seksuelle aktivister, larmende musikere, provokerende kunstnere, langhårede hippier og normsmadrende politiske unge? I to programmer spoler vi tiden tilbage til 1968 og omegn og spørger seks af oprørets deltagere, hvordan de oplevede omvæltningerne og hvordan oprøret påvirkede deres liv dengang. 2. den følger umiddelbart efter, kl. 9:45.

 

Jagten på den danske arbejder (1:4)

DR2, 29. januar, kl. 13:25

For 150 år siden begynder en kamp, der kommer til at forandre Danmark for altid. De danske arbejdere samler sig og kræver højere løn, rettigheder og politisk magt. DR´s Cecilie Nielsen jagter i fire programmer historien om den danske arbejder. I dette afsnit følger hun arbejdernes kamp for at blive anerkendt i samfundet og få lov at organisere sig i fagforeninger i slutningen af 1800-tallet. De øvrige tre afsnit i serien følger umiddelbart efter.

 

Længe leve - Master Fatman (1965-2019)

DR2, 30. januar, kl. 22:00

Dansk portræt fra 2019 Få mennesker sætter et uudsletteligt aftryk og ændrer vores forhold til selve livet. Morten Lindberg aka Master Fatman levede sin filosofi om kosmisk kærlighed. Kom med på et Fatmansk nostalgitrip i DR's arkiver, og hør vennerne fortælle om, hvem Morten var, og hvad han gav videre. Som Morten selv sagde: "Livet er en gave. Og du skal leve det lige nu. Dét, det hele handler om, er livet, slubre, slubre. Hvor smager det godt"

 

Spionkrigen i Ringsted (1:4) - Agenten

DR1, 31. januar, kl. 21:25

En omfattende menneskejagt i Danmark i 2018 bliver startskuddet til et spiondrama. DR Dokumentar fortæller i en ny serie den utrolige historie, der begynder med, at en efterretningsagent kommer til Ringsted for at forberede et attentat. Den rummer også likvidering på åben gade, tortur, flugt, terrorangreb og spionage - og en blodig strid mellem to stormagter fra Mellemøsten. Alt sammen centreret om en familie fra Ringsted. Tilrettelæggelse: Søren Kristensen og Niels Fastrup.

 

Slavernes glemte historie (1:4)

DR2, 31. januar, kl. 23:00

Britisk dokumentarserie fra 2021. (Enslaved) Over 12 millioner afrikanere blev sejlet fra Afrika til Nord- og Sydamerika og Caribien for at holde verdens største pengemaskine i gang. Over to millioner døde på overfarten. Samuel L Jackson og et team af journalister og undersøiske efterforskere står til søs for at undersøger den transatlantiske slavehandel. Hvad skete der med de 12 millioner slavegjorte afrikanere, der blev stjålet fra deres hjem og sendt over Atlanten?

 

Danskere i DDR (1:4) - Vores barndom bag muren

DR2, 1. februar, kl. 17:05

Dansk dokumentar fra 2014 En lille gruppe danske kommunister rejste mod strømmen og slog sig ned i DDR med deres familier. Deres børn tilbragte en stor del af deres barn- og ungdom i DDR, og fik den virkeliggjorte socialisme ind med modermælken. De kan i dag give et enestående indblik i, hvordan det var at vokse op på den anden side af Berlin muren og leve i en hverdag i socialismens og planøkonomiens tegn. I programmet fortæller Pierre Blumensaadt, Adam Jørgensen og den tidligere Melodi Grand Prix-vinder, Aud Wilken om deres oplevelse af at bo og leve i DDR. 2. del samme dag kl. 19:35.

[Historie-online.dk, den 25. januar 2022]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 44, 2022
TV-tips, uge 05, 2023
TV-tips, uge 38, 2022