Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 04, 2023

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1277

 

I denne uges flow-tv skal vi stifte bekendtskab med en ny tysk serie, ’Dømmenes hus’, som ser spændende ud. Der er også skæbnefortællinger fra Auschwitz, galskab på 1. verdenskrigs vestfront og danske embedsmænd, der legede krig under jorden. Fra ældre tider er der en katastrofe i Bronzealderen og fortidens ingeniørkunst. Endelig norsk autentisk drama om Roald Amundsen. God fornøjelse!

 

Civilisationernes storhed og fald: Katastrofen i Bronzealderen (1:3)

DR2, 25. januar, kl. 20:05

Britisk dokumentarserie fra 2022. (The Secrets to Civilization) Vi mennesker har været overalt. Vi har bygget byer, nationer og riger. Men for mere end 3000 år siden led menneskeheden et af historiens største tilbageslag. Blomstrende civilisationer forsvandt inden for en menneskealder, og der skete enorme ødelæggelse. Nu har internationale forskere fundet opsigtsvækkende ny viden om, hvorfor bronzealderen ophørte så brat. Stod klimaforandringer bag?

 

Fortidens fantastiske ingeniørkunst (1:10) Veje, der ændrede verden

DR2, 26. januar, kl. 19:05

Britisk dokumentarserie fra 2021. (Ancient Engineering) Over 1,2 milliarder køretøjer færdes i dag på veje, der strækker sig millioner af kilometer på tværs af kontinenterne. Vejen - og hjulet - er nogle af oldtidens største triumfer. Tilsammen har de givet mennesket ekstraordinær bevægelsesfrihed. I 2002 fandt arkæologer nær byen Ljubljana i Slovenien et træhjul. Det var over 5000 år gammelt, og anses nu for at være det første hjul i historien. Hvordan så det ud, og hvordan var oldtidens veje?

 

Galskab: Soldaten fra vestfronten

DR2, 27. januar, kl. 15:10

Den psykiske patient var dansksindet, og indkaldt til vestfronten på tysk side. Han oplever rædslerne i skyttegravene, og mareridtet over dem alle: et granatnedslag begraver ham levende. Kammeraterne graver ham ud, men resten af livet kæmper han med de psykiske traumer og med invaliderådet for at få erstatning. Det er Første Verdenskrig der for første gang tvinger systemet til at anerkende, at sjælen kan tage skade af noget udefra - ikke mindst krig. Tilrettelæggelse: Søs Hoffmann og Lone Leegaard.

 

Amundsen

DR2, 28. januar, kl. 13:05

Norsk autentisk drama fra 2019. Den norske eventyrer Roald Amundsen er besat af tanken om at opdage de sidste uudforskede dele af kloden. I et kapløb med englænderen Robert Scott bliver han i 1911 den første, der når Sydpolen. Men Amundsen er en mand, som ikke viger tilbage for at lyve for sine nærmeste for at få sine drømme til at gå i opfyldelse. Ikke mindst broren Leon, hans faste støtte, må lide under Amundsens valg. Medvirkende: Pål Sverre Hagen, Christian Rubeck, Katherine Waterston m.fl. Instruktion: Espen Sandberg.

 

Skæbnefortællinger fra Auschwitz (1:2)

DR2, 29. januar, kl. 12:25

Britisk dokumentarserie fra 2019. (Auschwitz Untold: in Colour) De var børn, da 2. verdenskrig startede - og blev ført ind i et grusomt helvede i den nazistiske dødslejr Auschwitz. Her deler Holocaust-overlevere deres historier fra udryddelseslejren. De afslører detaljer om de nazistiske krigsforbrydelser og fortæller, hvordan de slap levende ud af rædslerne. Beretninger og vidnesbyrd, der ledsages af restaurerede og farvelagte sort-hvide arkivoptagelser.

Anden del følger umiddelbart efter.

 

Danmarks hemmelige forsvar (1:4)

DR2, 30. januar, kl. 17:55

De kastede atombomber over Rusland, sprængte Storstrømsbroen i luften og sendte politi og militær mod strejkende arbejdere i Esbjerg. Alt imens sad de selv isoleret fra omverdenen i en atomsikret bunker i Jylland 60 meter under jorden. Under den kolde krig i 80'erne deltog danske topembedsmænd i tophemmelige, realistiske krigsspil, der strakte sig over to uger og hver gang endte i atomkrig. De udgjorde toppen af en omfattende skyggeverden under den kolde krig, som kun få mennesker kendte til. En verden af hemmelige bunkers, underjordiske hospitaler, detaljerede planer og realistiske øvelser hvor tusinder af danskere - fra frivillige til topembedsmænd - helt frem til Murens fald i 1989 gjorde landet klar til krig Tilrettelæggelse: Ole Retsbo.

 

Drømmenes hus (1:6)

DR2, 31. januar, kl.  20:00

Tysk dramaserie fra 2022. (Das Haus der Träume) 1920'ernes Berlin. Et helt fantastisk sted, men tiderne er ikke kun gyldne - de er præget af fattigdom og kriminalitet. Den unge Vicky ankommer til byen, på udkig efter et job. Men Vicky kommer hurtigt ned på jorden, for hun kan ikke finde et sted at overnatte, og hendes kuffert bliver stjålet. Samtidig arbejder Arthur Grünberg på sin store drøm: et glamourøst stormagasin, der skal konkurrere med de flotteste i byen.

[Historie-online.dk, den 24. januar 2023]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 26, 2023
TV-tips, uge 22, 2023
TV-tips, uge 24, 2023