Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 05, 2022

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1349

 

Hvis du kan løsrive dig fra speedscating, snowboard, ishockey og nordisk kombineret, så er der faktisk også udsendelser i næste uges tiv med historisk interesse. Fx om selvfede danskere set med udlændinges øjne, danskernes såkaldte frisind – og en udsendelse om både frisind og det absolut modsatte i USA. Der er en serie om de slavegjorte afrikanere, der blev transporteret over Atlanten., og vi skal besøge Irlands glemte landsdel, men også opleve dansk idrætshistorie. Endelig er der en helt ny dokumentar om det fantastiske Bayeux-tapet – og et portræt af netop afdøde Flemming Quist Møllers liv. God fornøjelse!

 

Mysteriet om Bayeux-tapetet

DR2, 2. februar, kl. 20:05

Fransk dokumentar fra 2021. (Les Mystères de la Tapisserie de Bayeux) En episk beretning om Vilhelm Erobrerens invasion af England i 1066, med kampscener, dyr og skibe. Bayeux-tapetet er noget af et mysterium. Det er slet ikke et tapet, men et utroligt detaljeret broderi på 70 meter, som har overlevet pest og to verdenskrige. Ved hjælp af den nyeste teknologi prøver forskere at afdække Bayeux-tapetets hemmeligheder. Hvilken rolle spiller vikingeskibene i Roskilde? Taler tapetet overhovedet sandt?

 

Sådan er danskerne: Uden skønhed og værdighed

DR2, 3. februar, kl. 19:00

Dansk dokumentarserie fra 2014 Danskerne hævder stædigt, at deres land er det bedste, lykkeligste og mest vidunderlige land på jorden. Lad dem endelig blive i troen, ellers sårer I deres følelser! Sådan lyder det i en rejseguide for engelske turister i Danmark skrevet i 1852. En anden besøgende fra samme periode er godt træt af dansk hygge og Tivolis "ensformige underholdning". 150 år efter undersøger en moderne englænder, journalisten og forfatteren Michael Booth, om danskerne egentlig har forandret sig siden dengang. Booth får hjælp af andre udlændinge, som bor i Danmark og kender os godt. Måske al for godt! I det sidste af tre programmer om udlændinges syn på Danmark før og nu handler det bl.a. om dansk arbejdsmoral, provinsbyer i forfald og selvfede danskere.

 

Nøgenhed: Hurra for det danske frisind

DR2, 4. februar, kl. 15:50

I Danmark kan vi godt lide at bryste os af vores frisind. Vi var det første land i verden der frigav pornografien. Vi var også de første til at tillade homoseksuelle at blive gift. Og i 1971 opfandt vi fristaden Christiania, der for alvor gjorde det særlige danske frisind berømt. Spørgsmålet er bare, om vi egentlig er så tolerante og åbensindede, som vi går og tror? I denne serie vil DR K slå et slag for det danske frisind. Derfor har vi givet seks forskellige reklamebureauer en udfordring: De skal give deres bud på en kampagne, der kan gøre danskerne mere frisindede indenfor emnerne nøgenhed, alkohol, sex, ligestilling, børneopdragelse og etniske minoriteter. I dette program handler det om nøgenhed. Selvom der er nøgne kroppe overalt i det offentlige rum, så siger 42 % af danskerne, at de ikke kan ikke lide at vise sig i badetøj. Det sætter DR K reklamebureauet Umwelt til at gøre noget ved.

 

Slavernes glemte historie (1:4)

DR2, 5. februar, kl. 12:30

Britisk dokumentarserie fra 2021. (Enslaved) Over 12 millioner afrikanere blev sejlet fra Afrika til Nord- og Sydamerika og Caribien for at holde verdens største pengemaskine i gang. Over to millioner døde på overfarten. Samuel L Jackson og et team af journalister og undersøiske efterforskere står til søs for at undersøger den transatlantiske slavehandel. Hvad skete der med de 12 millioner slavegjorte afrikanere, der blev stjålet fra deres hjem og sendt over Atlanten? Del 2, 3, 4 følger umiddelbart efter.

 

På rundrejse i Irlands glemte landsdel

DK4, 5. februar, kl. 21:40

Helt oppe i Nordvestirland, klemt lidt inde af Nordirland, ligger den irske county, Donegal. Området er kendt for at være det autentiske Irland, da den irske kultur er særlig stærk her. Selv kalder irerne Donegal "the forgotten county" altså det glemte amt, da landsdelen ligger noget isoleret. Navnet Donegal kommer af det irske Dhún na nGall, som betyder De fremmedes fort. Dette navn kan knyttes direkte til de danske vikinger, der havde mange bosættelser i området. Faktisk havde de danske forfædre en stor indflydelse på Irland - og har det stadig i dag. I to programmer rejser Kirstine Sideroff Larsen rundt i Donegal for netop at finde ud af, hvilket aftryk de danske vikinger satte på denne del af Irland, men også for at blive klogere på, hvad det er, der gør Donegal til noget særligt. Med på rejsen er Sam Barr og hans røde bil af lidt ældre dato - en bil der nogle gange har lidt svært ved at komme rundt på de smalle, stejle veje.

 

Cykelmyggens far

DR2, 6. februar, kl. 17:30

Et nutidigt portræt af Flemming Quist Møllers liv, både som mennesket, musikeren og kunstneren. Gennem fortællingen møder vi hans arbejde med film, musik, teater, skuespil, satiretegninger, bogillustrationer, malerier, manuskriptskrivning; vi oplever at han som formidler og fortæller altid er på de svages side, arbejder med det enkle, ligefremme og menneskelige. Vi oplever hans personlige fortælling fra barndomshjemmet, rejserne, lammelsen som ung, ornitologen, glænø-livet, den antiautoritære, familielivet og hvordan karriererens op- og nedture har påvirket hans livsforløb. Filmen indeholder klip fra hans forskellige arbejder, særskilt de tegnefilm han er mest kendt for i Danmark; bl.a.. Cykelmyggen Egon, Jungledyret Hugo og Bennys Badekar.

 

Kærlighed og sex i USA

DR2, 7. februar, kl. 23:00

Fransk dokumentar fra 2019. (Love and Sex in the USA) Sexskandaler og kyskhedsbevægelser. Amerikanernes holdninger til sex svinger fra den ene yderlighed til den anden. Her undersøger vi ekstremerne i USA - fra teenagere der sværger til kyskhed og holder sig fra sex før deres bryllupsnat til polyamorøse familier.

 

1 - 0 til Danmark: Danish Dynamite

DR2, 8. februar, kl. 19:15

I sportens verden vil Danmark altid være underdog. Vi er lilleputterne ingen regner med. Alligevel har vi en gang i mellem taget røven på de store. I "1-0 til Danmark" genoplever vi de største bedrifter i den nyere danske idrætshistorie. Vi møder stjernerne der satte Danmark på verdenskortet, og vi dykker ned i dramaerne bag de billeder vi kender så godt. I aftenens program ser Preben Elkjær, Klaus Berggreen og Sepp Piontek tilbage på fodboldlandsholdets fantastiske 6-1-sejr over Uruguay under VM i 1986. Hvordan gik det til? Og kunne det ske igen?

[Historie-online.dk, den 1. februar 2022]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 40, 2022
TV-tips, uge 39, 2022
TV-tips, uge 16, 2022