Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 07, 2021

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1819

 

I denne uge skal vi en tur til Dublin for at høre om byens forfattere, historien om Den Kolde Krig bliver også oprullet i den tyske dokumentarserie – og Goebbels’ sekretær fortæller. Vi skal på ekspedition med og efter Vitus Bering, høre om ændringerne i den danske madkultur, og Siegfried Matlok og Per Øhrgaard taler indgående om Tyskland. Vi skal også til Bornholm og høre spændende historier, og så er der en ’historisk’ film, Sjakalen – og den klassiske musikquiz spiller jo i hvert fald historisk musik for de veloplagte deltagere. Der er således en del at følge med i – god fornøjelse med det!

 

Husker du... - Om mad og mennesker

DR2, 17. februar, kl. 19:15

Tag med på en tur fra rødgrød til rucola, fra wienerbrød til Valrhona og fra Hüttemeier til Claus Meyer. Find ud af hvad der skete med kulturen da lørdagskyllingen afløste søndagsstegen og forårsrullen væltede høstsilden af pinden. Få også svaret på hvornår kiwien kom til Danmark og se hvordan hospitalsmad så ud i 1984.

 

Det litterære Dublin

DK4, 18. februar, kl. 10:05

Den irske hovedstad Dublin er især kendt for den mørke øl og de mange hyggelige pubber. Men byen har også fostret nogle af verdens mest anerkendte forfattere. Særligt kendt er James Joyce, der med sit hovedværk "Ulysses" forandrede verdenslitteraturen for altid. I to programmer går kultur- og litteraturanmelder Bo Tao Michaëlis og dk4s Kirstine Sideroff Larsen rundt i de kendte forfatteres fodspor, især med fokus på James Joyces Dublin. Eventyret bringer dem også til Dublin Castle, der har en helt særlig forbindelse til verdens mest kendte gyserhistorie – historien om Grev Dracula. Og til en kirke, hvor forfatteren til "Gullivers rejse" i mange år var provst og en stor samfundskritiker. Undervejs undersøger Bo Tao Michaëlis og Kirstine Sideroff Larsen, hvorfor det netop var i Dublin, at de mange forfattere fandt deres inspiration, og om den irske fortælletradition stadig bliver holdt i live i dag.

 

Historien bag Den Kolde Krig (1:2)

DR2, 18. februar, kl. 14:25

Tysk dokumentarserie fra 2019. (The Cold War Story) Spionage, overvågning og frygt for atombomber. Den Kolde Krig bragte menneskeheden på afgrundens rand. Der blev kæmpet på alle fronter - politisk, militært, økonomisk og offentligt gennem medierne. Men hvem var fjenderne i den ideologiske konflikt mellem øst og vest? Hvad var indsatsen? Og hvilke ofre måtte der ydes? Gennem arkivmateriale kaster denne 2-delte dokumentar nyt lys over Den Kolde Krig.

2. afsnit dagen efter kl. 14.10

 

Dansk-tysk med Matlok

DK4, 19. februar, kl. 09:30

Denne udvidede udgave af programmet handler især om Tyskland 30 år efter den tyske genforening - med status og perspektiver forud for valget i Tyskland i 2021 og afslutningen af Merkel-æraen. Siegfried Matloks samtalepartner er en af landets mest respekterede kendere at Tyskland - kulturelt såvel som politisk og historisk, nemlig professor Per Øhrgaard. Det er en lang og omfattende samtale med tid til at gå i dybden, og Matlok og Øhrgaard kommer da også vidt omkring - fra Helmut Kohl og Günter Grass over Gerhard Schröder til Angela Merkel og hendes eventuelle efterfølger. Fra DDR og BRD til tysk genforening og et vue over 30 år med ét samlet Tyskland, men også med overvejelser over Tysklands rolle i Europa og i en urolig verden - her og nu og i de kommende år.

 

Sjakalen

DR2, 19. februar, kl. 16:50

Engelsk-fransk thriller fra 1973. (The Day of the Jackal) Militærfolk fra den franske højreorienterede organisation OAS hyrer en engelsk lejemorder med kodenavnet "Sjakal" til at myrde præsident De Gaulle. Sjakalen går koldblodigt i gang med sine forberedelser, men rygterne om attentatplanerne siver til den franske regering, der hyrer landets bedste detektiv til at afsløre sjakalens identitet og forpurre attentatet. Medvirkende: Edward Fox, Michel Lonsdale, Derek Jacobi m.fl. Instruktion: Fred Zinnemann.

 

Meget mere Bornholm

DK4, 20. februar, kl. 16:55

”Bornholm adskiller sig på rigtig mange måder fra resten af Danmark", siger Jens Kofoed i serien – ”Meget mere Bornholm" Han tager os med ud på Kultippen, hvor han fortæller historien bag dette måne-landskabs-agtige område – et område som faktisk var en slags losseplads for et ler og kul-gravnings-eventyr. Vi skal også ind til Rubinsøen – der hvor selve kulgravningen foregik i perioden fra starten af 1800-tallet, frem til og med 2. verdenskrig. Vi skal ud at vandre på en forstenet havbund – en havbund som er mere end 550 millioner år gammel – og hvor der er fundet forstenede aftryk af vandmænd, aftryk som kun er fundet 3 andre steder i verden. Jo – Bornholm er – ”Meget mere Bornholm".

 

Den klassiske musikquiz

DR2, 21. februar, kl. 21:00

I hvilken film barberer Charles Chaplin til Brahms? Og hvilken dirigent døde af at dirigere? Det er noget af det Frederik Cilius og Mathias Hammer finder ud af i selskab med Jakob Weber, Isabella Hübener, Teresa La Cour og Søren Schauser. Phillip Faber tester endnu en gang de to holds musikalske viden i vanvittige runder, når deltagerne skal genkende musik alene ud fra dirigentens fagter, finde frem til musik ud fra bare en enkelt tone og gennemskue musik der bliver spillet baglæns af DR SymfoniOrkestret.

 

Mit liv som Goebbels' sekretær

DR2, 22. februar, kl. 14:25

Østrisk dokumentar fra 2016. (Ein deutsches Leben) Brunhilde Pomsel kom tættere på en af verdenshistoriens største forbrydere end næsten nogen anden. Fra 1942 og frem til 2. verdenskrigs afslutning var hun sekretær og stenograf for nazisternes propagandaminister, Joseph Goebbels. Her fortæller den 105-årige kvinde for første gang om sin tid i den hadske agitators inderkreds.

 

Ekspeditionen - På sporet af Vitus Bering (1:6)

DR2, 23. februar, kl.18:00

En af verdenshistoriens største opdagelsesrejsende er danskeren Vitus Bering, som i 1700-tallet ledte en kæmpe ekspedition for den russiske zar. I Rusland kaldes han den russiske Columbus, men han er næsten ukendt i Danmark. Nu rejser historiker Cecilie Nielsen og et tv-hold i Berings fodspor hele vejen gennem det enorme Rusland fra Skt. Petersborg i vest til Berings grav på Bering Øen i det nordlige Stillehav for at fortælle historien om Vitus Bering.

2. del følger umiddelbart efter, kl. 18.30

[Historie-online.dk, den 16. februar 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 26, 2021
TV-tips, uge 15, 2022
TV-tips, uge 19, 2022