Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 10, 2021

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 2110

 

Denne uge har bl.a. fokus på det engelske kongehus – hvilket er helt aktuelt – med reportage om ’sommerhuset’ Balmoral og Edward 8.’s besættelse af Wallis Simpson. I et autentisk drama skal vi møde en sovjetisk spion i Storbritannien og så er der en amerikansk krigsfilm om slaget om Medway med et væld af stjerner på rollelisten. Desuden serie om 80’erne – og tre dokumentarudsendelser, hvor vi skal noget længere tilbage i tiden, nemlig til vikingerne og faraonernes Egypten.

God fornøjelse!

 

Wallis - kvinden der aldrig blev dronning

DR2, 10. marts, kl.23:00

Dramadokumentar fra 2017. (Wallis: The Queen That Never Was) Offer eller skurk? Portræt af kvinden, der i britisk historie er stemplet som kvinden, der kom imellem en konge og hans trone. Vi følger Wallis Warfield (f. 1896) fra den ydmyge opvækst i Baltimore, det voldelige ægteskab med piloten Winn og det kærlige samliv med Ernest Simpson, som hun bliver gift med i 1928. I 1931 mødes Wallis og Edward. Han bliver besat af hende, og der er til sidst ikke andet valg, end at hun bliver skilt, og han som kong Edward 8. abdicerer fra tronen.

 

Mig og 80'erne (1:4)

DR2, 11. marts, kl. 14:55

"Hjemmet" Tag med en nostalgisk rejse når en række markante danskere åbner op for deres private fotoalbum fra 80'erne; årtiet hvor de gik fra børn til voksne. Om de var bz'er, yuppie eller fredsaktivist, var det årtiet, hvor de lejer deres første moviebox med vennerne og hvor frygten for AIDS ånder dem i nakken. I dette afsnit går vi på opdagelse i 80'er-hjem og ser nærmere på, hvordan de- og vi boede og indrettede os i et fattigt og polariseret årti, hvor man enten hyldede fællesskabet og det ikke-kommercielle, eller skurede op for forbruget, installerede solarium over dobbelt senge og for alvor begyndte at dyrkede sig selv.

 

En spions bekendelser

DR2, 12. marts, kl.20:00

Britisk autentisk drama fra 2018. (Red Joan) Joan Stanley nyder et stille liv som pensionist, da hun anholdes af den britiske efterretningstjeneste. Joan gemmer nemlig på en utrolig hemmelighed: Hun har været sovjetisk spion. I 1930'erne er Joan studerende i Cambridge, da hun forelsker sig i russeren Leo. Da hun får job i et tophemmeligt atomforskningscenter, konfronteres Joan med et umuligt valg: Er hun villig til at forråde sit land i håb om, at det kan redde verden? Medvirkende: Judi Dench, Sophie Cookson, Stephen Campbell Moore m.fl. Instruktion: Trevor Nunn.

 

Slaget om Midway

DR2, 13. marts, kl. 17:45

Amerikansk krigsfilm fra 1976. (Midway) I april 1942 får den japanske admiral Yamamoto besked om, at Tokyo er blevet bombet. I Pearl Harbor forbereder den amerikanske marine sig på et japansk gengældelsesangreb. Snart tørner japanerne og de allierede styrker sammen i et enormt og blodigt søslag, der får afgørende betydning for stillehavskrigens udfald. Medvirkende: Charlton Heston, Henry Fonda, James Coburn, Glenn Ford, Toshiro Mifune, Robert Mitchum m.fl. Instruktion: Jack Smight.

 

Kongefamiliens sommerhus - Balmoral Slot (1:3)

DR2, 14. marts, kl.15:40

Britisk dokumentar fra 2017. (Inside Balmoral) Balmoral slot i det skotske højland er kongefamiliens diskrete tilflugtssted. Stedet har været elsket af alle regenter, siden dronning Victoria købte ejendommen for 165 år siden. Det gælder også for dronning Elizabeth 2. og hendes familie. Ved Edward 7.'s abdikation i 1936 blev Balmoral pludselig centrum for en krise. Slottet var den afgående konges private ejendom, og der skulle en del forhandlinger til mellem de to brødre, før den nye kong George 6. fik ejendommen tilbage.

 

Gåden om vikingerne

DR2, 15. marts, kl. 15:55

BBC-dokumentar fra 2018. (Treasures Decoded) På en mark i Fregerslev i Østjylland gjorde arkæologer i 2012 et fund, der har kastet helt nyt lys over vikingernes historie og forklarer, hvad det var, der for ca. 1000 år siden betød enden på vikingetiden. Guldskatte, et manglende lig og en grav til en krigers hest er en del af den historie, der har fået arkæologer verden over til at spærre øjnene op.

 

Gåden om faraoen i forstaden

DR2, 16. marts, kl. 15:15

BBC-dokumentar fra 2018. (Treasures decoded) I en forstad til Cairo gjorde arkæologerne i marts 2017 et fantastisk fund - en enorm statue af en farao. Alene størrelsen og detaljerne i statuen vidnede om, at der var tale om en overordentlig betydningsfuld farao. En farao, der var en af de mægtigste i historien og som førte Egypten ind i en ny æra. En farao, som ikke har været omtalt i historiebøgerne - indtil nu.

Efterfølges af:

 

Gåden om Egyptens forsvundne prinsesse

DR2, 16. marts, kl. 16:00

BBC-dokumentar fra 2018. (Treasures Decoded) En mystisk mumie, et 3000 år gammel gerningssted og en parteret prinsesse. Det var, hvad arkæologerne opdagede, da de i januar 2011 fandt en hidtil ukendt grav i Kongernes Dal i Egypten. Graven afdækkede en skjult verden af nye underværker, der har ligget gemt i tusindvis af år. Og samtidig afslørede den hele 500 år af historien om Kongernes Dal.

[Historie-online.dk, den 9. marts 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 40, 2022
TV-tips, uge 33, 2022
TV-tips, uge 49, 2021