Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 11, 2023

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1094

 

I denne uge skal vi til Sverige – dels for at følge i de første svenskeres fodspor, dels pga. mordet på Palme. Og ligeledes en dokumentar om Finlands NATO-medlemskab. Der er også dokumentar om Grønlands glemte børn og om kvindekampen i Danmark. I Danmark har man også været besat af alt, der handlede om USA, her i 1970’erne, men vi har også været en slavenation. I serien om fortidens ingeniørkunst er vi nået til vandkraften. God fornøjelse!

 

Besat af USA - 70erne

DR2, 15. marts, kl. 18:30

Hvad enten det gælder storpolitik, fikse dansetrin, nye modediller eller teknologi har vi danskere igennem mange årtier vendt et fascineret blik vestover. Vi kommer i kontakt med USA dagligt og det er blevet en naturlig del af vores liv, at skulle forholde os til Amerika. Her i præsidentvalgåret fortæller vi historien om vores storebror/lillebror forhold som er gået op og ned, men som aldrig er ligegyldigt eller kedeligt. I 1970'erne opdager vi en ny side af USA - vi har altid betragtet amerikanerne som de gode. Men med billeder fra Vietnamkrigen begynder kritikken at vokse. Men ikke mere end vi stadig forføres at nye smarte discotrin, rulleskøjter og går i sort da Elvis går bort. Sendt første gang 18.03.2020.

 

Grønlands forsvundne børn (1:3)

DR2, 16. marts, kl.  21:30

"Jeg håber at finde noget på skrift om dengang, jeg blev født. Måske navnet på en far. Men især, hvad der skete de første tre måneder af mit liv." Nuno rejser til Grønland for at finde de svar, hun mangler om sin adoption. Susanne har holdt sin biologiske grønlandske familie på lang afstand og levet et godt liv med sin adoptivfamilie i Danmark, men langsomt begynder hun at blive nysgerrig på sin grønlandske fortid.

 

Vejen er lang - Kvindehus og ligeløn (2:4)

DR2, 17. marts, kl. 16:30

Femø-lejrens succes fører i 1971 til rødstrømpernes besættelse af et forladt hus i København. Snart summer landets første kvindehus af aktiviteter. Nu gælder det ligeløn! Rødstrømperne nægter at betale fuld billetpris i busser, når de kun tjener 80% af mænds løn. De kaster ligelønskager ud over Folketinget. Aktion følger på aktion. Side-løbende oplever vi i tilbageblik de engelske suffragetters vilde aktioner for stemmeret og myndiggørelse. En af de medvirkende, nydanske kvinder fortæller, at i dag er der ikke noget, der hedder myndig i arabisk kultur. Instruktør: Mette Knudsen Sendt første gang 14.09.2016.

 

Fortidens fantastiske ingeniørkunst (7:10) Vandets kraft

DR2, 18. marts, kl. 18:00

Britisk dokumentarserie fra 2021. (Ancient Engineering) Vand er et spørgsmål om liv eller død. En moderne by som New York forbruger ca. fire milliarder liter vand hver eneste dag. Overalt på kloden bidrager enorme underjordiske tunneller og mægtige dæmninger til vandforsyningen. Men millioner af mennesker lider stadig af vandmangel. For tusinde af år siden kæmpede ingeniører for at lære at kontrollere og transportere vand. Takket være deres opfindsomhed kunne civilisationer vokse sig store.

 

De første svenskere (1:2)

DR2, 19. marts, kl. 16:00

Svensk dokumentarserie. (De första svenskarna) Arkæologen Jonathan Lindström rejser rundt i Sverige i sporene på de mennesker, som befolkede landet efter istiden. Han møder forskere, som fortæller om bølge efter bølge af mennesker, der strømmede ind i Skandinavien i tusindvis af år. Arven efter sten- og bronzealderen lever stadig. Den kan ikke alene spores i menneskers gener, men også i sprog, skikke og sagn.

 

Skuddet, der dræbte Olof Palme

DR1, 20. marts, kl. 21:25

Svensk dokumentar fra 2023. (30 sekunder: Skotten på Sveavägen) Hvad skete der i de første 30 sekunder efter mordet på Olof Palme? Sekund for sekund fortæller vidner, hvor de var, og hvad de så. Sammenholdt med nye oplysninger om, hvordan trafiksignalerne på Sveavägen fungerede på drabsnatten. Et nyt overraskende bud på, hvad der egentlig skete den skæbnesvangre aften.

 

Krigens kolde ansigt (1:3)

DR2, 20. marts, kl.  22:55

Finsk dokumentarserie fra 2022. (Sodan kylmät kasvot) I februar 2022 invaderede Rusland Ukraine. Det chokerede hele verden. Denne dokumentar skildrer den ødelæggende krigs forløb, og hvordan den påvirker folks hverdag i Ukraine, Rusland og Finland. I Finland begynder den traditionelt forsigtige statsledelse hurtigt at vænne sig til tanken om NATO-medlemskab. Samtidig begynder man at diskutere, om Finland har været for blåøjet, når det kommer til Rusland.

 

Slavenation Danmark (2:3)

DR2, 21. marts, kl. 22:25

Dansk historieserie fra 2017 Der er dele af Danmarkshistorien, som vi helst vil glemme. Mørke kapitler fyldt med ekstrem menneskelig lidelse og skabelsen af enorm rigdom. I det her program undersøger vært Cecilie Nielsen, hvordan Danmark i 1700-tallet tjente styrtende med penge på produktion af sukker til danskerne. En formue skabt uden hensyn til slaveriet i Vestindien. Sendt første gang 22.11.2017

[Historie-online.dk, den 14. marts 2023]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 49, 2023
TV-tips, uge 30, 2023
TV-tips, uge 41, 2023