Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 15, 2022

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1553

 

Hen over påskeugen er der udover en masse gode film også dokumentarer af interesse for historie-nørder. Hvis man fx er interesseret i Niels Bohr, Vivienne Westwood eller Leonora Christina, så er der noget at hente. Men spændende lyder også en dokumentar om en affaldsbombe under Grønlands indlandsis, historien om et hvidt oprør i Tulsa, Oklahoma og en serie om Tricky Dick, Richard Nixon. Og så er der en serie om 1. verdenskrig, og hele serien om Nazisternes vej til magten fylder hele mandag eftermiddag. Endelig er der udsendelse om de royale smykker og en spændende dokumentar om Iran. God fornøjelse!

 

Niels Bohrs hemmelighed: Hvem sagde nej? (1:5)

DR2, 13. april, kl. 21:30

Hvorfor fik Danmark aldrig atomkraft? Det har altid undret de to historikere Bjørn og Peter. Lige efter anden verdenskrig gik både Sverige og Norge i gang med deres atomprogrammer, men i Danmark skete der ingenting. Og vi havde endda en af de største stjerner på atomforskningen; nobelpristageren Niels Bohr. Nu sætter Bjørn og Peter gang i undersøgelsen om, hvorfor Danmarks største videnskabsmand ikke fik Danmark ind i atomalderen.

 

Historien om Camp Century: Den hemmelige by under isen

DR2, 14. april, kl. 20:00

Tysk dokumentar fra 2020. (Camp Century - The Hidden City beneath the Ice) En tikkende affaldsbombe lurer under Grønlands indlandsis. Dens navn er Camp Century - en hemmelig amerikansk militærbase anlagt i 1959. Da basen lukker ned i 1967, efterlader man størstedelen af Camp Centurys atomaffald. Men nu spår forskere, at det vil komme op til overfladen, når isen smelter på grund af klimaforandringer. Hvad sker der, hvis Camp Century frigør sig fra isen - og ender i havet ved Thule?

 

Vivienne Westwood - en banebrydende punkaktivist

DR2, 15. april, kl. 8:00

Britisk dokumentar 2018. (Westwood: Punk, Icon, Activist) Vivienne Westwood er en af de mest indflydelsesrige navne i modebranchen. En kompromisløs provokatør, der siden 70'erne har været punkmodens ukronede dronning. Ukuelig med sit farverige univers og som miljø- og klimaaktivist. Men hvis globale succes også har sin pris. Gennem unikke optagelser skildres et intimt portræt af det britiske ikon - der kæmper for at bevare sit brands integritet, sine principper og sit eftermæle.

 

Kongelige eskapader II - Leonora Christina

DR2, 16. april, kl. 16:00

Dansk historieserie fra 2019 Begær har altid været med til at styre os mennesker, men hvor meget har den egentlig fået lov til at styre historiens gang? I denne programserie kigger vi tidspunkter i kongerækken, hvor begær efter sex, penge eller magt har været med til at ændre Danmarkshistorien. I det første program skal vi høre historien om Leonora Christina, en ambitiøs kongedatter, der gennem sit ægteskab med landsforræderen Corfits Uldfeldt måtte gå så grueligt meget igennem.

 

Dronningens skatkammer (1:4)

DR1, 17. april, kl. 13:10

"Selv en lillebitte broche kan rumme en historie så stor." Når dronningen bærer smykker, er intet tilfældigt, og det vil museumsdirektør Thomas Thulstrup vise med udstillingen "En Dronnings Smykkeskrin". Hvornår bærer dronningen øreringe af plastik? Og hvornår vælges kronjuveler? Gennem personlige fortællinger fra dronningen kommer vi tættere på den imponerende smykkesamling, dronningen har til sin rådighed. På Koldinghus kommer kronprinsesse Mary på besøg for at følge tilblivelsen af udstillingen Mary og Kronprinsesserne.

 

Mit iranske paradis

DK4, 17. april, kl. 19:35

Den ene af filmens instruktører voksede op i Persien. Hendes far var dansk ingeniør og hendes mor overlevende fra Stalins Gulag-lejre. Denne vestlige families liv spejler sig i Irans historie fra 1930'erne, og indtil olien begynder at splitte verden og den islamiske revolution bryder ud. Filmen nuancerer fjendebilleder og politiske generaliseringer og med almindelige menneskers øjne oplever vi, hvordan skæbner fra den ene dag til den anden ændrer sig, når politik og magthavere skifter ansigt. Ved at forstå fortiden afsløres nutidens Iran.

 

Nazisternes vej til magten: Det politiske spil

DR2, 18. april, kl. 13:00

Britisk dokumentarserie fra 2019. (Rise of the Nazis) Hvordan faldt Tyskland i hænderne på fascister? Her undersøger en række historikere og eksperter de fire år, hvor Adolf Hitler og nazisterne greb magten i Tyskland og afskaffede demokratiet. Hvad tænkte de mennesker, der kæmpede mod fascismen? Og hvad tænkte nazisterne? Kunne verdens værste rædselsgerninger være blevet afværget?

De øvrige afsnit i serien følger umiddelbart efter.

 

Nixons beskidte tricks (1:4) - Viljen til sejr

DR2, 19. april, kl. 10:15

Amerikansk mini-dokumentarserie fra 2019. (Tricky Dick) Richard Nixon er en af det 20. århundredes mest omdiskuterede politikere. Gennem fire programmer udforsker vi hans liv - fra hans tidlige politiske karriere, de nervepirrende tv-debatter med John F. Kennedy og til Watergate-skandalen, der tvang ham til at trække sig fra præsident-embedet. Første gang ser vi nærmere på Nixons barndom under beskedne kår, studietid og tidlige politiske liv i Californien.

 

Apokalypsen: Første Verdenskrig (1:5)

DR2, 19. april, kl. 15:45

Fransk dokumentarserie fra 2014. (Apocalypse WWI) I 1918 bliver aftalen om våbenstilstand underskrevet, og der er dermed sat punktum for første verdenskrig, hvor cirka 10 millioner soldater mistede livet. Følg med, når serien her undersøger, hvordan det gik til, at verden kunne slippe dette raseri løs. Kunne det være undgået?

Anden del af serien følger umiddelbart efter.

 

Dokumania: Massakren i Tulsa 1921

DR2, 19. april, kl. 21:00

Amerikansk dokumentar fra 2021. (Tulsa Burning: The 1921 Race Massacre) I 1921 brød helvede løs i Tulsa, Oklahoma. En gruppe ophidsede hvide mennesker smadrede bydelen Greenwood og brændte hele området ned. Ingen greb ind, mens kvarteret blev lagt i ruiner og mere end 300 sorte blev dræbt. Og ikke én af dem, der deltog i optøjerne, blev retsforfulgt. Hør om ét af de blodigste raceoptøjer i USA's historie, der blev fortiet og dækket over - og som har forårsaget dybe traumer i den afroamerikanske bevidsthed.

[Historie-online.dk, den 12. april 2022]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 18, 2022
TV-tips, uge 37, 2022
TV-tips, uge 04, 2023