Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 18, 2021

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 2032

 

I ugens flow-TV tipper vi dokumentar om de hvide busser og den fremragende serie om Nazitysklands sidste dage. Vi skal høre om både politiet og det hemmelige politi. Donald Trump og hans syn på verden behandles i en ny engelsk serie. Og så er der historien om 1980’erne, om falloskunst og om fodboldlegenden George Best. Vi kan også nævne en rigtig krigsfilm: Panserslaget ved Ardennerne. God fornøjelse, mens vi venter på lidt højere temperaturer!

 

Historien om 80'erne: Video Killed the Radio Star

DR2, 5. maj, kl 18:40

Amerikansk dokumentarserie fra 2016. (The Eighties) Her kommer vi med på en tur ned ad 80'ernes memory lane. Serien zoomer blandt andet ind på Ronald Reagans regeringsperiode, aids-krisen, Den Kolde Krig og teknikkens boom. Her dykker vi ned i de bevægelser som musikkanalen MTV satte i gang efter sin første udsendelse i 1981. Få et genhør og gensyn med den første musikvideo på MTV: Video Killed the Radiostar.

 

Befriet fra Hitlers helvede

DR2, 5. maj, kl. 21:30

Dansk dokumentar fra 2020 Tyskerne vidste, at de havde tabt Anden Verdenskrig. Millioner af liv var nu på spil. Danskerne tog affære og reddede op mod 20.000 danskere og nordmænd fra de tyske koncentrationslejre. Over 200 busser blev på et døgn mobiliseret, malet hvide og sendt sydpå med læger og sygeplejersker. Filmen er en dramatisk rekonstruktion af en redningsaktion og fortælles bl.a. af nogle af de nulevende, der blev reddet dengang.

 

Danmarks hemmelige politi: Jakob Scharf og Glasvejssagen

DR2, 6. maj, kl 14:00

De kan se dig og høre dig og de kan følge dit mindste skridt - hvis de vil. I 200 år har Danmark haft en efterretningstjeneste. En skjult verden af overvågning, skygning, hemmelige koder, telefonaflytning, meddelere og spioner. En verden hvor intet er privat i kampen mod terror, spionage, voldelge optøjer og andre trusler mod statens sikkerhed. Efter terrorangrebet i New York 9/11 2001 bliver PETs opgave at forhindre militant islamistisk terror i Danmark. Så da nogle unge mænd skaffer kemikalier til at lave sprængstof, følger PET nøje med i alt, hvad de gør. Spørgsmålet er, hvor langt efterretningstjenesten vil lade dem gå for at få indblik i mændenes planer.

 

Med politiets øjne: Bødler i Statens Tjeneste (1:3)

DR2, 7. maj, kl. 14:10

Efter fem års tysk besættelse kræver politikere og befolkning retfærdighed for de danske landsforrædere. De idømmes den hårdeste straf, dødsstraf. Politiet bliver beordret til at gøre det beskidte job. I årene 1946 til 1950 henretter politiet 46 danskere for landsforræderi. For den enkelte politimand bliver det en oplevelse, der mærker ham for livet. Tilrettelæggelse: Cathrine La Cour og Niels Birkemose. 2. del følger samme dag kl. 17:40, 3. del 10. maj, kl. 17:35.

 

Nazi-Tysklands sidste dage (3:3)

DR2, 8. maj, kl 13:10

Tysk dokumentarserie fra 2020. (Berlin 1945) Efter de allierede magters sejr organiserer sovjetterne madforsyningen og går på jagt efter krigsforbrydere. Berlin og Tysklands skæbne besluttes på Potsdam-konferencen og snart vender livet tilbage til ruinerne. Men bare to år efter sejren over Nazityskland bryder de allierede styrkers samarbejde sammen, og verden splittes i en kolde krig.

 

Panserslaget ved Ardennerne

DR2, 8. maj, kl 17:10

Amerikansk krigsfilm fra 1965. (Battle of the Bulge) December, 1944. Den tyske hær er på randen af kollaps. Det mener de allierede i hvert fald, men pludselig indleder tyskerne et massivt modangreb i Ardennerbjergene. Kampvogne i hobetal angriber amerikanerne, og nu kan kun én ting forhindre et katastrofalt nederlag. Tyskerne har brug for brændstof, så for enhver pris må det forhindres, at de erobrer et amerikansk brændstofdepot. Medvirkende: Henry Fonda, Robert Shaw, Robert Ryan m.fl. Instruktion: Ken Annakin.

 

Falloskunst: Potent, provokerende og populær

DR2, 9. maj, kl. 20:00

Hvorfor er det mandlige kønsorgan så populært et motiv i kunsten både nu og gennem historien? Fallos har altid været symbol på frugtbarhed, magt og maskulin styrke. Den har skabt debat, censur, forargelse og ikke mindst glæde og grin. I dette program tager Kunstkritikerne Mathias Kryger og Bente Scavenius pulsen på falloskunst fra hulemenneskene, over antikken og frem til nu. For hvor er Fallos kunsten i dag, hvor køn er et af tidens vigtigste emner?

 

Trump versus verden (1:3)

DR2, 10. maj, kl. 19:00

Britisk dokumentarserie fra 2021. (Trump Takes on the World) Trumps nærmeste rådgivere og udenlandske statsledere afslører nogle af de mest kritiske øjeblikke i hans splittende udenrigspolitik. I begyndelsen af sin embedsperiode slår Trump skår i forholdet mellem USA og landets allierede, da han kompromisløst igangsætter sit 'America First'-initiativ.

 

Dokumania: Fodboldlegenden George Best

DR2, 11. maj, kl. 21:00

Britisk dokumentar fra 2017. (George Best: All by Himself) Fodboldstjernen, George Best, var en af de bedste fodboldspillere i verden. Han havde det hele: et ubestrideligt talent, en fantastisk karriere og hele fodboldverdenens beundring. Men han havde også et depressivt sind, som sendte ham ud i et voldsomt alkoholmisbrug. Her er historien om den selvdestruktive superstjerne fortalt af dem, der kendte ham bedst.

[Historie-online.dk, den 4. maj 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 06, 2022
TV-tips, uge 37, 2022
TV-tips, uge 41, 2021