Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 19, 2023

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1165

 

Flow-TV kan i denne uge give os dokumentarer om Grace Kelly og Abraham Lincoln, og der også noget så sjældent som en hel udsendelse om sovjetiske busstoppesteder! Ellers kommer vi tættere på danske brobyggere, grønlandsbørnene og de danske ity-pionerer. Dansk druk-kultur og Stalins Gulag kommer også med og endelig et britisk historisk drama fra 1819 i Manchester. God fornøjelse!

 

Stalins berygtede Gulag (1:3)

DR2, 10. maj, kl. 22:30

Fransk dokumentarserie fra 2019. (Goulag, une histoire soviétique) I Gulag-lejrene hærger sygdom, sult og elendighed. Efter Oktoberrevolutionen i Rusland vil det nye bolsjevikregime skaffe sig af med sine politiske modstandere. Regimet idømmer kriminelle og politiske fjender tvangsarbejde i arbejdslejre, hvor de lever under umenneskeligt barske forhold. Da Stalin tager magten og udnævner sig selv til diktator i 1922, bliver lejrene et dødeligt våben i kampen mod regimets fjender.

 

Grace Kelly: Prinsessen fra Hollywood

DR2, 11. maj, kl. 16:05

Fransk dokumentar fra 2020. (Elle s'appelait Grace Kelly) Hun var en af sin tids smukkeste kvinder. Skuespillerinden Grace Kelly. En kvinde som, den dag i dag, stadig er et ikon. Hendes liv og karriere er veldokumenteret - lige fra hendes filmarbejde i Hollywood til ægteskabet med prins Rainier III af Monaco. Grace Kelly omkom i en bilulykke i 1982. Her fortælles fyrstindens livshistorie af hendes familie og venner ledsaget af hidtil usete fotografier og film. Hvem var filmdivaen i virkeligheden?

 

Soviet Bus Stops

DR2, 11. maj, kl. 22:30

Dansk-canadisk dokumentar fra 2022. Kommunisme er paradis på jord. Det var i hvert fald det budskab, som Sovjetunionens kunst og arkitektur skulle fremme. Men busstoppestederne blev overset. Deres design er unik, kreativ, særegen. Den canadiske fotograf Christopher Herwig har rejst over 50.000 km fra Ukraine til Usbekistan i løbet af de sidste 20 år. Hvem designede dem? Var disse arkitektoniske perler et oprør? Var de et stille skrig om frihed i et samfund, hvor alt blev kontrolleret?

 

Peterloo

DR2, 12. maj, kl. 21:40

Britisk historisk drama fra 2018. "I er mange, de er få!" Den 16. august 1819 samles næsten 60.000 mennesker på St. Peter's Field i Manchester. Mænd, kvinder og børn kræver mere frihed og demokrati. Demonstrationen er fredelig. Alligevel bliver britiske regeringsstyrker sat ind. Resultatet er et blodbad. Mike Leigh skildrer de episke hændelser fra de rige embedsmænd til soldaten Joseph og folkelederen Henry Hunt. Medvirkende: Rory Kinnear, Maxine Peake, Neil Bell, m. fl. Instruktion: Mike Leigh.

 

Danske broer i hele verden - højere, længere, vildere

DR2, 13. maj, kl 20:00

Danmark har rockstjernestatus ude i verden, når vi taler om brobygning - og danske arkitekter og ingeniører står bag en lang række internationale brosucceser. Men hvad skal der til, når man skal bygge de gigantiske konstruktioner, hvordan ser verdens længste hængebro ud fra toppen af pyloanerne og hvad sker der, når man samler 30 lærlinge til en konkurrence i brobygning over en kanal i Danmark? Svaret får du i denne Temalørdag, hvor vært Morten Brink Iwersen undersøger, hvordan Danmark er blevet en brobyggernation med stjernestatus.

 

Abraham Lincoln (1:3) En mand af folket

DR2,13. maj, kl.  21:30

Amerikansk dokumentarserie fra 2022. Trods en fattig opvækst på en lille gård i Indiana, er den unge Abraham Lincoln fast besluttet på at blive til noget. Han flytter til Illinois, hvor han etablerer sig som politiker og arbejder som advokat. Her møder han sin kone Mary Todd. I 1860 bliver han præsidentkandidat for det nystiftede republikanske parti - og vinder. Men den nyvalgte præsident får sin sag for. Nord- og sydstaterne er dybt uenige om slaveriet og landet er på kanten af borgerkrig.

 

I den bedste mening - Grønlandsbørnene

DR2, 14. maj, kl.18:20

Dansk program fra 2011 I sommeren 1950 udtænker danske embedsmænd en visionær plan for det grønlandske folk. En plan der indebærer at 22 grønlandske børn skal være spydspids i den nye udvikling af Grønland, derfor sendes de til Danmark uden deres familie. Hvad ingen var klar over, var, at børnene ikke ville komme tilbage til deres familier efter endt ophold, men blive installeret på et børnehjem i Grønland - det skete i den bedste mening. Tilrettelæggelse: Anne Røgilds.

 

IT Boblen - Ekstase og kollaps: De første pionerer

DR1, 15. maj, kl. 20:00

Finansmanden Klaus Riskær og iværksætteren Martin Thorborg får den samme forretningsidé: De vil udbrede internet til almindelige danskere. Klaus Riskær åbner Cybercity i fine lokaler på Esplanaden, mens Martin Thorborg og vennerne samler penge sammen og starter Cybernet i en mørk kælder under en computerbutik. Og så starter kapløbet om at få danskerne på internettet.

 

Drukkultur: De fulde kunstnere (1:4)

DR2, 16. maj, kl. 21:00

Hvorfor er der så mange kunstnere, der drikker? I første episode undersøger forfatter og tidligere alkoholiker Jesper Stein beruselsens mytologi og hvor glæden ved at drikke kommer fra. Med skuespiller Thomas Bo Larsen og sangerinde Katinka Bjerregaard.

[Historie-online.dk, den 9. maj 2023]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 34, 2023
TV-tips, uge 41, 2023
TV-tips, uge 14, 2024