Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 20, 2021

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1630

 

Uge 20 har naturligvis mange interessante flowTV-udsendelser (ud over Melodi Grand Prix!). Serien om Natascha Kampusch begynder – Anne marie Mai fortæller om litteratur i Christiansfeld – musikken er bl.a. repræsenteret af Diana Ross og af musikken fra Laurel Canyon – vi skal møde Jacob Holdt – og huske tilbage til 1971. Desuden en dokumentar om det forandrede billede af jorden set fra rummet, et afsnit i serien om Muldens Mysterier – og så har DK4 et kulturmagasin, der ser interessant ud. God fornøjelse!

 

Husker du... 1971

DR2, 19. maj, kl.19:00

- året er 1971. Brødrene Olsen - Jørgen og "Noller" Olsen - stillede op til Melodi Grand Prix igen, men hvordan var det nu lige det begyndte. Det gjorde det faktisk i 1971 - mød brødrene og hør deres historie. Mød også Mogens Amdi Petersen og manden, der fik ideen til Christiania, og høre mega hittet "Get it on" med T-Rex.

 

Kulturpulsen

DK4, 19. maj, kl 22:30

Genåbningen af Danmark er begyndt, og det er igen muligt at gå i biografen, i teatret og på museum. Det bliver naturligvis markeret i denne udgave af Kulturpulsen, hvori Sandra Nynne Jensen blandt andet orienterer om museumsudstillinger i Kolding og København, en kultursalon på Nørrebro, en romankoncert på Østerbro Teater og om mulighederne for en tur i biografen, hvor den længe ventede premiere på filmatiseringen af Jussi Adler-Olsens krimi "Marco Effekten" endelig når biografsalene. Derudover præsenterer Sandra Nynne Jensen nye musik- og bogudgivelser, og hun interviewer forfatter og tidligere minister Manu Sareen, der lægger vejen forbi dk4 til en snak om hans nye bog.

 

Når livet vender (1:7): Natascha Kampusch

DR2, 20. maj, kl. 08:30

Svensk dokumentar fra 2018. (När livet vänder) Østrigske Natascha Kampusch blev verdenskendt, da det lykkedes hende at flygte d. 23. august 2006 fra Wolfgang Priklopil, som havde holdt hende fanget i en kælder i næsten ni år. Den svenske journalist Anja Kontor møder hende til et eksklusivt interview, hvor hun fortæller om, hvordan hun udholdt års mishandling i et lille kælderrum. Og om kontakten med familien, der mistede en tiårig datter og fik en traumatiseret ung kvinde tilbage.

 

Litteraturens åsteder

DK4, 21. maj, kl. 12:45

Litteraturprofessor Anne-Marie Mai fortæller på dk4 en hidtil upåagtet historie om Christiansfeld som inspirator for selvbiografier og for Norges store forfatterinde Camilla Collett. Det er en kendt sag, at Christiansfeld er kommet på UNESCO´s verdensarvsliste over umistelige værdier. Mindre kendt er det, at byen gemmer på spændende litteraturhistorier. Lige siden Christiansfelds grundlæggelse 1. april 1773 har alle medlemmer af byens Brødremenighed hver især skrevet deres levnedsbeskrivelse. Det er en tradition, at disse selvbiografier læses op ved skribentens begravelse. "Her kommer den afdøde selv til orde" fortæller professor Anne-Marie Mai og fremdrager eksempler på fine, gamle håndskrevne papirark, hvorpå der er skrevet helt personlige historier. Man kommer tæt på menighedsmedlemmernes liv og personligheder, og får ofte et indblik i en barsk tilværelse fuld af tvivl. "Alle levnedsforløb følger en skabelon", fortæller Anne-Marie Mai. Ofte er personerne fulde af tvivl, men derefter finder de frem til Gud. Det sker ofte i forbindelse med nadveren, der for de fleste bliver et personligt vendepunkt. Traditionen med at skrive levnedsbeskrivelser skaber på mange måder fundamentet for nutidens selvbiografier, hvor kendte som mindre kendte fortæller om deres liv og gerninger. Anne-Marie Mai fortæller ikke blot litteraturhistorie, men tager afsæt i hele baggrunden for Christiansfelds grundlæggelse, der begynder med den farverige grev Zinzendorf på godset Herrnhut i Tyskland. Her grundlægges en retning inden for pietismen, som kaldes Herrnhutterne. Det er en kærlighedens og fællesskabets menighed, der nok missionerer i bl.a. Grønland, De Vestindiske Øer, Tanzania og USA, men som ikke farer ud med bål og brand over for andre religioner og holdninger. Man udbreder først og fremmest kærlighedsbudskabet.

 

Jorden - en menneskeskabt planet

DR2, 21. maj, kl. 21:40

Britisk dokumentar fra 2017. (Man made Planet) I 1972 tog astronaut Harrison Schmitt et historisk billede af Jorden fra rummet. Men siden det ikoniske billede, "Den blå kugle", er meget forandret. I dag beretter nuværende astronauter om store ændringer på Jorden. Tag med ud i rummet, og se, hvordan vi mennesker har omformet planeten, på godt og ondt, for at imødekomme vores behov for mad, vand, energi og sikkerhed.

 

Diana Ross - den første sorte superstjerne

DR2, 22. maj, kl. 13:45

Britisk dokumentar fra 2018. (Rock Legends: Diana Ross) Den amerikanske sanger og skuespiller Diana Ross (f. 1944) var den første sorte, kvindelige superstjerne. Hun startede karrieren i 1959 som medlem af The Supremes sammen med Florence Ballard og Mary Wilson, men gik solo i 1970. I det sidste tiår inden da var gruppen kun overgået af Beatles på hitlisterne!

 

Musikken og magien fra Laurel Canyon (1:2)

DR2, 23. maj, kl. 15:25

Amerikansk to-delt dokumentar fra 2020. (Laurel Canyon) I slutningen af 1960'erne blev Laurel Canyon, nord for Los Angeles, samlingssted for hippier og håbefulde kunstnere. Her boede, skrev og perfektionerede legendariske musikere som Joni Mitchell, Crosby, Stills, Nash & Young og The Doors deres musik. Gennem interviews og sjældne lydoptagelser gives et intimt portræt af kunstnerne, som skabte musikhistorie og ændrede populærkulturen.

 

Jacob Holdt - Mit liv i billeder

DR2, 24. maj, kl. 10:00

Dansk dokumentar. I filmen kommer vi tæt på mennesket Jacob Holdt, manden bag de ikoniske 'Amerikanske Billeder'. Nu tvinges han til at opsøge sandheden om sin eventyrlige skæbne. Jacobs ekstreme ja-filosofi kastede ham i armene på sit livs store kærlighed, USA. Her vandrede den unge præstesøn fra Ku Klux Klan og mordere til de sorte på bunden af den amerikanske drøm. Jacobs tilgang til livet førte ham ud i kampen for at forvandle racismens had til kærlighed mellem mennesker. Men hvilke indre dæmoner drev vagabonden fra sted til sted? Vi ser Jacob, når han konfronterer fortidens synder og rydder op. Det er pinligt, når længst glemte hemmeligheder afsløres; det er berusende, når gamle flammer pludselig selvantænder i glødende lidenskab; det er brutalt, når Døden høster i kærlighedens have. Kan livets lange tråde flettes som vagabondens eget skæg? Denne roadmovie er en hyldest til 'Amerikanske Billeder' og til rejsen, eventyret, visdommen og ikke mindst kærligheden.

 

Muldens mysterier - Soldaterne der aldrig kom i krig (5:6)

DR2, 25. maj, kl. 14:20

1. verdenskrig er en meget mørk tid, både historisk og arkæologisk set. Og kun meget sjældent bliver der gjort fund, som kan være med til at belyse, hvad der egentlig skete under krigen. Det vil vores dygtige amatørarkæologer forsøge at råde bod på i dag, når de indtager området omkring det smukke Garderhøjfort i Gentofte, der under 1. verdenskrig var bemandet med ca. 400 danske soldater klar til krig - en krig, der aldrig kom til Gentofte. Men det var her de patruljerede, spiste og levede som sild i en fugtig, underjordisk tønde - og undervejs forhåbentlig tabte ting og sager, der kan gøre os lidt klogere på soldaterne og fortet.

[Historie-online.dk, den 18. maj 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 26, 2021
TV-tips, uge 49, 2021
TV-tips, uge 15, 2021