TV-tips, uge 20, 2022

I denne uge skal vi til gidseldrama i Teheran, opleve dansk kulturhistorie og punkens historie. Der er også dokumentar om et aspekt af 1. verdenskrig – og en om de 113 skarpe skud på Nørrebro i 1993. Dødsstraffen i 1945, en entertainer i 1960’erne og dinosauer, der bliver til fugle er der ligeledes dokumentarer om. Og endelig dramadokumentar om powerparret Krag og Virkner. God fornøjelse!
Skydeordren der blev væk
DR2, 18. maj, kl. 20:00
Dansk dokumentar fra 2018 Den 18. maj 1993 blev Nørrebro i København omdannet til en krigszone. Efter en folkeafstemning om udvidelse af EU-samarbejdet blev der bygget barrikader og sat ild i gaderne. En lovlig demonstration udviklede sig fatalt. Da politiet blev sat ind mod demonstranterne, opstod de værste gadekampe siden besættelsen. Politiet var underbemandet, dårligt udrustet og manglede tåregas. En regn af brosten fik politiet til at trække pistoler og affyre 113 skarpe skud. Talrige betjente blev såret og mindst 11 demonstranter blev ramt af politiets skydevåben. Flere var i alvorlig livsfare.
Muldens mysterier - Soldaterne der aldrig kom i krig (5:6)
DR2, 19. maj, kl. 11:25
Første verdenskrig er en meget mørk tid, både historisk og arkæologisk set. Og kun meget sjældent bliver der gjort fund, som kan være med til at belyse, hvad der egentlig skete under krigen. Det vil vores dygtige amatørarkæologer forsøge at råde bod på i dag, når de indtager området omkring det smukke Garderhøjfort i Gentofte, der under 1. verdenskrig var bemandet med ca. 400 danske soldater klar til krig - en krig, der aldrig kom til Gentofte. Men det var her de patruljerede, spiste og levede som sild i en fugtig, underjordisk tønde - og undervejs forhåbentlig tabte ting og sager, der kan gøre os lidt klogere på soldaterne og fortet.
Hævnens time
DR2, 20. maj, kl. 17:00
Kun få uger efter krigens afslutning i maj 45 genindfører politikerne dødsstraffen i Danmark. Hævnens time over landsforræderne er kommet. Politi, anklagere, dommere og embedsmænd skal nu beslutte hvem der skal dømmes til døden og hvordan henrettelserne skal foregå, minut for minut. Den første på anklagebænken er journalisten og eventyreren Flemming Helweg-Larsen. Men er hans forbrydelser alvorlige nok til dødsstraf?
Desert One: Gidseldramaet i Teheran
DR2, 20. maj, kl. 23:00
Amerikansk dokumentar fra 2019. (Desert One) Det er en af de mest vovede redningsaktioner i amerikansk historie. I 1979 besatte militante islamiske studerende USA's ambassade i Teheran og tog 52 amerikanere til fange. Gidseldramaet varede i 444 dage, mens præsident Jimmy Carter forhandlede og bag kulisserne igangsatte en ambitiøs redningsmission. Her er historien om den hemmelige militære operation, der stadig hjemsøger de overlevende - og forandrede forholdet mellem USA og Mellemøsten.
Livets planet (5:10)
DR2, 21. maj, kl. 12:00
Naturserie fra BBC fra 2009. (Life) Da dinosaurerne nærmede sig deres guldalder for hundrede halvtreds millioner år siden, begyndte en gruppe af dem at udvikle sig i en ny og revolutionerende retning. De beholdt mange af deres øgleagtige træk, men fik samtidig et helt usædvanligt, nyt særkende, nemlig fjer. Fjer kunne både varme og tiltrække opmærksomhed, men vigtigst af alt gav de evnen til at flyve, og det ændrede fuglenes verden. Fuglene fik friheden til at rejse længere og hurtigere end nogen anden dyregruppe og til at udnytte alle muligheder over alt på planeten. Ligesom fisk findes fugle i alle størrelser, farver og faconer, og fra den kæmpestore lammegrib til den lillebitte kolibri og den langbenede flamingo har de udviklet opfindsomme måder til at overleve, parre sig og opfostre deres unger.
Krag & Virkner (1:4)
DR1, 22. maj, kl. 20:00
Historisk dramadokumentarisk serie om Jens Otto Krag og Helle Virkner. Statsministeren og filmstjernen bliver et par - måske århundredets kærlighedshistorie. Krag er et politisk talent, der vil ændre det fattige Danmark, han vokser op i. Virkner er en ung ambitiøs skuespiller, som skal navigere i en verden styret af mænd. Da de møder hinanden, ændrer det både deres og danskernes liv. Det ambitiøse og glamourøse par får over tre vigtige årtier stor indflydelse på Danmarks udvikling.
Digtere, divaer og dogmebrødre (1:8)
DR2, 23. maj, kl. 12:00
- Dansk kultur i 100 år. (1900-1918). Vi er i starten af det tyvende århundrede. Der hersker en stemning af jubeloptimisme og opbrud. Teknikkens nye vidundere - automobiler, telefoner, flyvemaskiner - bliver hyldet af tidens store kunstnere og intellektuelle. Johannes V. Jensen, Georg Brandes og Agnes Henningsen er med på noderne og lever det søde boheme-liv i København. Asta Nielsen chokerer til gengæld hele verden med sin vovede dans i filmen "Afgrunden". Men frigjorthed, fremskridtstro og demokrati er forbeholdt de få. Arbejderklassens elendige forhold bliver skildret af forfatteren Martin Andersen Nexø og maleren Aksel Jørgensen. Kvinder har stadig ikke valgret eller kunstnerisk respekt, og Johannes V. Jensens søster Thit Jensen kæmper indædt for ligeberettigelse. Da 1.Verdenskrig bryder ud, drukner enhver optimisme i gru og rædsel. Tilrettelæggelse: Liv Thomsen.
Punkens historie (1:4)
DR2, 23. maj, kl. 12:40
Punkens historie - fra slut-60'erne til i dag. Eksplosiv, farverig og kontroversiel. Et portræt af en musikalsk chokbølge, der for altid ændrede det kulturelle landskab. I første afsnit fortæller en række af punkens pionerer om genrens rødder i 60'ernes Detroit og 70'ernes New York. Navne som Iggy Pop fra The Stooges, Wayne Kramer fra MC5, Sylvain Sylvain fra New York Dolls, Marky Ramone fra Ramones og Debbie Harry fra Blondie. Serien er produceret af The Godfather of Punk himself - Iggy Pop.
Tiny Tim - konge for en dag
DR2, 24. maj, kl. 21:00
Svensk dokumentar fra 2020. (What's Eating Tiny Tim) Freak eller geni? Herbert Butros Khaury var kendt som Tiny Tim. En enestående, farverig entertainer, der med sin ukulele og falsetstemme listede sig ind i alles hjerter. Her dykker vi ned den excentriske kunstners liv - fra den problematiske opvækst i New York til tiden som Hollywood-stjerne og hans senere deroute. En historie om en af de mest banebrydende originaler i 1960'erne.
[Historie-online.dk, den 17. maj 2022]