Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 21, 2021

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1980

 

Vi skal i denne uge høre om møllernes historie i Danmark og også om et superhemmeligt spionægtepar. Der er humor med bl.a. Tæskeholdet og poesi fra Michael Strunge. USA er repræsenteret ved Bill Clinton, Nancy Reagan og dødsgangen. Vi skal også gennem Israels historie og et rystende eksperiment med trillinger. God fornøjelse!

 

Danmarks hemmeligste spionægtepar (1:4)

DR2, 26. maj, kl. 21:00

David har fået adgang til sin morfars gamle lejlighed, hvor pengeskabet stadig står. Pengeskabet har stået låst i mange år, og nøglen er væk. Kan pengeskabet åbnes? Og hvad gemmer der sig derinde?

Find og Else Haugsted var Danmarks hemmeligste spionægtepar. Nu står barnebarnet David frem med bedsteforældrenes utrolige historie og kommer på sporet af endnu flere afsløringer om deres hemmelige dobbeltliv.

 

Humoren der formede dig (1)

DR2, 27. maj, kl. 21:00

Tæskeholdet brager igennem æteren med deres anarkistiske polka, mens drengene fra Gramsespektrum insisterer på at sige LORT i det pæne Danmarks Radio. I Banjos Likørstue handler det om at være fucked og overskride grænser, og i Mandrilaftalen er alle regler ophævet. Nu bliver det vanvittigt!

 

Bill Clinton: Velkommen til Washington

DR2, 28. maj, kl. 18:15

Amerikansk dokumentarserie fra 2011. (Clinton) På trods af al uddannelse og erfaring var ægteparret Clinton slet ikke forberedt på den måde, politik bliver skabt på i Washington, og parret lå snart i åben krig mod både Republikanerne og det meste af pressen. De første to år af Clintons tumultagtige præsidentperiode var præget af den begyndende Whitewater-skandale, og ikke mindst det ydmygende nederlag for Hilary Clintons sundhedsreform. Ankomsten af en ny og formidabel modstander, Newt Gingrich, truer med at afspore Clintons præsidentperiode, næsten før den er kommet i gang, og da det lykkes Republikanerne at opnå flertal i Kongressen ved midtvejsvalget, skifter hele det politiske landskab til højre og efterlader en præsident Clinton tilsyneladende uden reel magt.

 

USA's førstedamer (1:6) - Nancy Reagan

DR2, 29. maj, kl. 15:25

Britisk dokumentarserie fra 2021. (First Ladies) Nancy Reagan er kendt som præsident Ronald Reagans kone. Men i virkeligheden var hun meget mere end blot hans partner. Gennem hans otteårige præsidentperiode var hun en trofaste støtte og den, der trak i trådene bag kulisserne. Her udforsker vi Nancy Reagans liv og arv - en af de mest populære førstedamer i USA's historie.

 

Strunge - Væbnet med ord og vinger

DR2, 30. maj, kl 10:25

Dansk dokumentar fra 2018. En film om digteren Michael Strunge og hans tid. Digteren, der sprang ud af et vindue som 27-årig i 1986, og siden har været kendt som 80er generationens stemme, og været fast læsestof på skoler og gymnasier, får nu sig egen film. I filmen fortæller Strunges venner, gamle kærester og digterkolleger for første gang offentligt om deres ven, siden hans død.

 

Historier fra dødsgangen - Mordbranden

DR2, 31. maj, kl. 23:00

Amerikansk dokumentarserie fra 2020. (Death Row Stories) Et hus brænder, og to små drenge omkommer. Fjorten år senere bliver deres far Daniel Dougherty tiltalt for brandstiftelse og overlagt drab - og han dømmes til døden. Men efterforskningen bliver draget i tvivl, og sagen er fuld af huller. Her følger vi et hold advokater, mens de fører Doughertys appelsag og graver ny viden frem.

 

Møllernes historie i Danmark

DK4, 1. juni, kl. 18:45

"Den, der kommer først til mølle, får først malet", lyder et gammelt ordsprog. Siden før vor tidsregning har møllen været en del af menneskets teknologi. Det handler om at bruge naturens kræfter til vores fordel. Grundprincippet er det samme, men gennem tiden har brugen af møllerne, ændret sig. I programmet skal det handle om skridtet fra vandmøllen i vikingetiden, frem til de strømskabende vindmøller, hvis moderne industri startede netop i Danmark.

 

Israel 1945-1948 - en nations fødsel (1:2)

DR2, 1. juni, kl. 12:25

Fransk dokumentar fra 2018. (Israel, a Twice-Promised Land) Den 29. november 1947 stemte FN for en delingsplan for Palæstina. For jøderne var det en drøm, der blev opfyldt, for palæstinenserne begyndelsen på en katastrofe. 70 år efter den historiske afstemning er spørgsmålet om Palæstina stadig et åbent sår, en slagmark for to folk, splittet af deres fælles historie og en kilde til spænding i regionen og i hele Mellemøsten. Historien fortælles gennem både palæstinensiske og israelske øjne gennem vidnesbyrd og øjenvidne beretninger, palæstinensiske og israelske historikere samt nyt arkivmateriale.

 

Dokumania: Tre identiske fremmede

DR2, 1. juni, kl. 20:55

Amerikansk dokumentar fra 2018. (Three Identical Strangers) Tre adoptioner. Tre brødre, der bliver adskilt. Og et videnskabeligt forsøg, som ingen kender til. I begyndelsen af tresserne bliver tre enæggede trillinger adskilt ved fødslen og bortadopteret. Men ved et tilfælde bliver de alle genforenet som 19-årige. I begyndelsen er alt ren lykke, indtil det går det op for dem, at de har været del i et uhyggeligt psykologisk eksperiment. Hvem står bag? Og hvordan kunne det nogensinde finde sted?

[Historie-online.dk, den 25. maj 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 42, 2021
TV-tips, uge 33, 2022
TV-tips, uge 37, 2021