Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 21, 2022

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1087

 

I denne uge får vi en lang dokumentar om præsidentvalg i Zimbabwe, vi besøger Victoria and Albert Museum i London og skyttegravene ved Verdun. DR2 genudsender for tiden Historiequizzen, og det er jo en ret hyggelig serie, hvor man besøger forskellige historiske steder og får noget at vide undervejs. Vi skal høre om Arne Jacobsen og om skjulte skatte, på besøg i storbyens favn for 100 år siden. ”Dame, konge, es, spion” er måske ikke en dokumentar, men en historisk god thriller. (Og så er der jo Champions League-finale mellem Real Madrid og Liverpool 28. maj, kl. 21 på 3+). God fornøjelse!

 

Historiequizzen: Holmens skibe

DR2, 25. maj, kl. 18:05

Adrian Hughes stiller spørgsmålene, når Historiequizzen sender fra den gamle krumtap for den danske flåde: Holmen i København. Her skal deltagerne quizze om admiral Nelsons skumle planer, og hvorfor fregatten Peder Skram er blevet kaldt "hippiebåden". Aftenens deltagere er Trine Halle, Kåre Johannessen, Hanne Fabricius og Jakob Danneskiold-Samsøe.

 

Dame, konge, es, spion

DR2, 26. maj, kl. 20:00

Britisk spionthriller fra 2011. (Tinker, Tailor, Soldier, Spy) En britisk spionmission i Ungarn går grueligt galt. Efterretningsofficeren George Smiley får en fyreseddel, men nogle måneder senere bliver den snu mesterspion hentet ind til en ny, tophemmelig opgave. Den Kolde Krig er på sit højeste, og der er mistanke om, at russerne har plantet en dobbeltagent i toppen af den britiske efterretningstjeneste. Nu er det op til Smiley at sætte en fælde op for muldvarpen. Medvirkende: Gary Oldman, Colin Firth, Tom Hardy m.fl. Instruktion: Tomas Alfredson.

 

For hundrede år siden - I storbyens favn

DR2, 27. maj, kl.  21:45

Dansk historieserie fra 2018 I 1918 er danskerne angrebet af forlystelsessyge. På trods - eller på grund - af tidens store begivenheder og alvor er der voldsom gang i gaderne i de danske byer. Antallet af beværtninger og dansesteder mangedobles. Nye kæmpebiografer og sportsklubber skyder op overalt, magasinpressen har kronede dage og den 8 timers arbejdsdag er lige rundt om hjørnet. Der er mærkbart mere fritid end for tyve år siden. Og det er ikke kun gullaschbaronerne, der fylder biograf- og revysalene ud, men også de jævne danskere. Samtidig er teknologien for alvor ved at ændre hverdagen. Cykler, biler, eldrevne sporvogne, flyvemaskiner øger tempoet, og moderne togstationer som Nørreport i København åbner. Vært: Liv Thomsen.

 

Forsvundne verdener og skjulte skatte (2:3) - Løvemennesket

DR2, 28. maj, kl. 16:20

Britisk dokumentarserie fra 2019. (Lost Worlds and Hidden Treasures) En rejse i fodsporene på arkæologerne, som opdagede den 40.000 år gamle skat: Løvemennesket. Skatten er den første kendte genstand, der er bygget på fantasi og et startpunkt for kunst og religion. Historien om figuren er også historien om et af nyere tids mørkeste kapitler, hvor arkæologiske fund blev brugt som nazistisk propaganda.

 

Arne Jacobsens moderne Danmark

DR2, 29. maj, kl. 21:00

Dokumentar om den ulydige skoledreng med talent for at male, der blev en af vores største arkitekter. Hans ideer var forud for sin tid og fik ofte kritik, men i dag, 50 år efter hans død, står Arne Jacobsens skoler, rådhuse og biblioteker stadig og tegner det moderne Danmark.

 

Museets eventyrlige skatte (1:6)

DR2, 30. maj, kl. 10:00

Britisk dokumentarserie fra 2020. (Secrets of the Museum) Alle museer har også en hemmelig verden. Magasiner, der bugner af ting, som offentligheden aldrig får at se. Kom med bag kulisserne på det verdensberømte Victoria and Albert Museum. Her følger vi eksperter og konservatorer, mens de kæmper for at bevare de dyrebare fortidsskatte. Første gang skal der pustes nyt liv i Pumpie - en 100 år gammel legetøjselefant, der skal med på en særudstilling om børns leg. Kan de lappe ham sammen? Anden del følger umiddelbart efter.

 

Rejsen til Slagmarken: Verdun

DR2, 30. maj, kl. 19:00

I 2016 var det 100 år siden, at to af de største og drabeligste slag blev udkæmpet i 1. verdenskrig. Danmark deltog ikke i krigen, men på trods af det døde der alligevel mange tusinde danske soldater i kamp på begge sider af fronten. I to programmer rejser de to historikere Kåre Johannesen og Cecilie Nielsen i de danske soldaters fodspor og fortæller historien om slagene. I første program går turen til Verdun, det første af de to grufulde og voldsomme slag, der begge var fuldstændig afgørende for hvordan 1. verdenskrig endte...

 

Præsidentvalget - kampen for demokrati i Zimbabwe

DR2, 31. maj, kl. 20:00

Zimbabwe står ved en skillevej. Da diktatoren Robert Mugabe blev fjernet fra magten ved et militærkup, lovede generalerne, at de ville sikre demokrati ved et nationalt valg. På baggrund af økonomisk krise, fødevaremangel og politisk vold kunne indsatsen ikke være højere. Den unge og karismatiske Nelson Chamisa arbejder på at besejre det regerende parti, som har kontrolleret Zimbabwe siden uafhængigheden. Efter årtier med en korrupt elite, der klamrer sig til magten ved at bruge ethvert tilgængeligt værktøj - lovligt eller ej - kan et frit, retfærdigt og troværdigt valg virkelig være muligt? Præsidentvalget er en medrivende og episk påmindelse om, at kampen for demokrati både er uendelig og universel.

[Histrorie-online.dk, den 24. maj 2022]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 33, 2022
TV-tips, uge 45, 2022
TV-tips, uge 39, 2022