Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 23, 2022

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1076

 

I ugens flowtv skal vi til mord i middelalderen, høre om Fredericia forsvarsværk og se et portræt af Niels Bohr. Desuden en krønike over danske kort- og dokumentarfilm og en dokumentar om maleren L.A. Ring. Hele serien om Hitlers danske soldater kommer i sammenhæng, og fra temalørdag skal vi se på danske brobyggere. Endelig Afghanistans historie – og fodboldens grådige bagmænd. Mange forskellige, spændende, udsendelser! God fornøjelse!

 

Fjenden kommer (2:3) - Fredericia forsvarsværk

DR2, 8. juni, kl. 19:30

Fortællingen om Fredericia Forsvarsværk handler om en af de mest blodige og dramatiske epoker i dansk krigshistorie. Fra Treårskrigen i 1848 -1850 til det knusende nederlag mod stormagten Tyskland i 1864. Det er en fortælling om storhed og fald. Om national kådhed og et politisk overmod der forvandler Danmark fra stormagt til miniput nation - tæt på undergang. Tilrettelæggelse: Boris Bertram

 

Mord i middelalderen - Mordet på Poul Laxmand (1:4)

DR2, 8. juni, kl. 21:00

Poul Laxmand, Danmarks "statsminister" og en af Rigets mest velhavende mænd, myrdes da han forlader kongens slot på Højbro d. 22. juni 1502. Drabsmændene ved man hvem er, men de blev aldrig dømt. Det blev til gengæld Poul Laxmand selv, men først efter sin død. Dommen lyder på landsforræderi og al hans jord og ejendom tilfalder kronen. Men er dette en tilfældighed, hvorfor bliver Laxmand dræbt og hvorfor bliver han erklæret landsforræder? Dette er historien om griskhed, korruption og politiske intriger, hvor penge dækker over selv den mest åbenlyse forbrydelse og hvor selveste ærkebiskoppen og Kong Hans er superskurke.

 

Historien bag kameraet

DK4, 9. juni, kl.  21:25

Danmark var blandt verdens første filmnationer, og landets første filmstudier blev etableret for 100 år siden -" et godt stykke tid før æbleplantagen i Californien blev til Hollywood. Lige siden har de danske filmskabere påkaldt sig ikke bare national, men også internationale berømmelse og beundring. Derfor har dk4 lavet en stort anlagt filmkrønike om den danske kort- og dokumentarfilms historie. Det er filminstruktøren Torben Glarbo, der har indsamlet gamle filmperler og ikke mindst helt nye og fyldestgørende interviews med en lang række af de koryfæer, der har opbygget og skabt dansk films fremragende ry og resultater. I programmet handler det bl.a. om Minerva Film, tiden under besættelsen og tilblivelsen af "Det gælder din frihed" samt arbejdet internt i Danmark og udbredelsen af dansk film. Det første program omhandler "pionertiden" fra 1932-1952.

 

Niels Bohr - danskeren der ændrede verden

DR2, 10. juni, kl. 21:45

Dansk dokumentar fra 2013 I 1913 udviklede Niels Bohr sin geniale atommodel. Den står i dag som en af de mest banebrydende opdagelser i verdenshistorien. Hans atommodel er indirekte forudsætningen for atombomben, men også for de computere, lasere og mobiltelefoner, moderne mennesker er afhængige af i dag. Al informationsteknologi er således vokset ud af Bohrs opdagelse i 1913, og man anslår, at en tredjedel af verdensøkonomien hviler på kvantefysikken. Han var ikke kun en genial videnskabsmand, men også en stor humanist, en renæssancemand, en verdensborger, der omgik nogle af verdenshistoriens førende skikkelser. Niels Bohr var danskeren, der ændrede verden, og dette er historien om mennesket og videnskabsmanden Bohr og hans enorme betydning

 

Hitlers danske soldater II (1:4)

DR2, 11. juni, kl. 16:05

Dansk dokumentar fra 2022 Hvor involveret var danskere, der gik i krig for Hitler i krigsforbrydelser? Dansk politi efterforsker lige nu tidligere danske Waffen SS-soldater for mulig medvirken til krigsforbrydelser på en kaserne i Østrig i 1945. Uafhængigt af politiets efterforskning går forfatter og tidligere politimand, Martin Q. Magnussen på jagt efter svar. De tre øvrige afsnit i serien følger umiddelbart efter.

 

L.A. Ring

DK4, 11. juni, kl. 22:10

I 1914 flyttede den kendte danske kunstmaler L. A. Ring med sin familie til Roskilde til området Sankt Jørgensbjerg, hvor han tilbragte de sidste 19 år af sit liv. På Brøndgade 1 købte han, i den forbindelse, et lille rødt hus, som han brugte som atelier og til festlige lejligheder. Det lille hus har næsten stået urørt siden, og i 2017 åbnede stedet som besøgscenter, hvor man kan få et indblik i L.A. Rings liv, og finde ud af, hvorfor hans kunstværker har høstet større og større anerkendelse og popularitet de seneste årtier. Etableringen af besøgscentret er sket på baggrund af en række frivillige, der også er med til at drive stedet i dag. Alle med en særlig interesse for den danske kunstner. I dette program vil forfatter og frivillig i L. A. Rings Venner, Jakob Zeuner fortælle om L.A. Rings liv og om det røde hus´ historie. Imens viser cand.scient. og frivillig i L.A. Rings Venner, Claus Helweg Ovesen nogle af de ikoniske steder på Sankt Jørgensbjerg, som L. A. Ring brugte i sin kunst.

 

Danske broer i hele verden - højere, længere, vildere

DR2, 12. juni, kl. 15:00

Danmark har rockstjernestatus ude i verden, når vi taler om brobygning - og danske arkitekter og ingeniører står bag en lang række internationale brosucceser. Men hvad skal der til, når man skal bygge de gigantiske konstruktioner, hvordan ser verdens længste hængebro ud fra toppen af pyloanerne og hvad sker der, når man samler 30 lærlinge til en konkurrence i brobygning over en kanal i Danmark? Svaret får du i denne Temalørdag, hvor vært Morten Brink Iwersen undersøger, hvordan Danmark er blevet en brobyggernation med stjernestatus.

 

Afghanistan - et såret land: Fra paradis til helvede

DR2, 13. juni, kl. 10:00

Dokumentar fra 2019. (Afghanistan - The Wounded Land) I 1960'erne er Afghanistan et fredeligt land. Hovedstaden Kabul er som en europæisk storby med flotte hoteller og fine restauranter. Hippier fra hele verden valfarter til landet på jagt efter billige stoffer og eksotiske eventyr. Men under overfladen er landet splittet mellem en lille, vestlig elite og det store flertal af fattige afghanere. Da kommunisterne i 1978 kommer til magten, eksploderer disse modsætninger i en krig, der ikke er afsluttet den dag i dag. Få Afghanistans voldsomme historie fortalt af dem, der har været helt tæt på begivenhederne.

 

Fodboldens grådige bagmænd

DR1, 14. juni, kl. 21:25

Britisk sportsdokumentar fra 2022) (Super Greed: The Fight for Football) Grådighed, forretning og magt. I april 2021 valgte 12 af verdens mest magtfulde fodboldklubber at stifte en helt ny europæisk turnering. Den var designet til at sikre klubberne økonomisk i de næste 23 år. Men holdt kun i 48 timer. Hør den dramatiske historie om European Super League fortalt af dem, der var med til at sætte en stopper for den.

[Historie-online.dk, den 7. juni 2022]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 38, 2022
TV-tips, uge 38, 2022
TV-tips, uge 21, 2022