Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 24, 2021

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1715

 

Ind imellem de mange fodboldkampe er der også nogle historiske udsendelser, bl.a. om slaget ved Verdun 1916, om Cuba og om Stonehange. Vi skal også oplyses om en af de egyptiske pyramider, Bornholm og den amerikanske våbenlobby. I serien om barndommens historie er vi nået til 1950’erne, og der er dokumentar om en russisk våbenhandler og om Kinas etbarnspolitik. Endelig lyder spillefilmen ”Danmarks sønner” ganske spændende. God fornøjelse ved skærmen!

 

Cuba, revolutionen og verden (2:2)

DR2, 16. juni, kl. 23:45

Fransk dokumentar fra 2019. (Castro's Revolution vs. The World) Efter Sovjetunionens kollaps i 1991 mister Cuba sin største økonomiske og politiske støtte. Landet kastes ud i en krise, der nærmer sig en sultkatastrofe - og samtidig strammer USA sin handelsembargo af østaten. Derfor må Fidel genopfinde sin udenrigspolitik. Han sender tusinder af cubanere ud som læger og lærere for at danne nye alliancer. Men vil de diplomatiske forbindelser mellem USA og Cuba nogensinde blive genoprettet?

 

Mysteriet om Stonehenge

DR2, 17. juni, kl. 19:05

Britisk dokumentar fra 2021. (Stonehenge: The Lost Circle Revealed) Stonehenge. En stencirkel fuld af hemmeligheder. Bygget af tonstunge sten. Den er et af de mest ikoniske og mystiske monumenter, der nogensinde er blevet konstrueret i Europa. Og i generationer har man diskuteret dens oprindelse, dens betydning og formål. Men nu har britiske arkæologer gjort et utroligt fund, der omskriver hele historien. Det er fortællingen om Stonehenge-stenenes oprindelige placering.

 

Kinas dræbte børn

DR2, 17. juni, kl. 23:00

Kinesisk dokumentar fra 2019. (One Child Nation) I 2015 blev Kinas berygtede et-barnspolitik ophævet. Men traumet efter den brutale og årtier lange befolkningskontrol eksisterer endnu. Her dykker vi ned i rædselshistorierne og afslører den ene chokerende krænkelse af menneskerettighederne efter den anden - fra efterladte nyfødte på gaden, tvangssteriliseringer, tvungne aborter og til regerings-bortførelser.

 

Hundrede års barndom (6:10)

DR2, 18. juni, kl. 12:15

Episode 6: 1950-1960: Så fik vi endelig fred - nu mangler vi bare ro. Johannes Møllehave fortæller om efterkrigstiden, der er præget af smalhals og kold- krigsangst. For mange bybørn er en gratis togbillet vejen til lys og luft og nye oplevelser. Men livet på landet er ikke lutter lagkage, her må børnene deltage i det daglige slid på gården vekslende med sparsom undervisning i landsbyskolen. I løbet af 50'erne sker der dog store forandringer. Pengehjælp og nye varer kommer fra USA. Landbruget mekaniseres, traktoren erstatter arbejdshesten, og mange søger væk fra landet. Vi påvirkes af amerikansk livsstil og børn og unge rubriceres som teen-agere, den første generation af unge med penge på lommen.

 

Egyptens glemte pyramide

DR2, 19. juni, kl. 15:10

Britisk dokumentar fra 2019. (Egypt's Lost Pyramid) I det nordlige Egypten har et hold af arkæologer gjort en forbløffende opdagelse. Fundet af et 4000 år gammelt og ukendt gravkammer forseglet med en 10 ton uigennemtrængelig granitsten. Hvilke hemmeligheder vil det afsløre, når man åbner det? Og hvem ligger begravet her? Her følger vi et hold af verdens førende egyptologer, når de går på jagt efter svar.

 

Danmarks sønner

DR2, 19. juni, kl. 20:00

Dansk spillefilm fra 2019. Vi nærmer os årsdagen for et stort bombeangreb i København. Et folketingsvalg står for døren, og den stærkt nationalistiske politiker Martin Nordahl fra det nystiftede parti National Bevægelsen spås en historisk jordskredssejr, der kan sikre ham statsministerposten. Den 19- årige Zakaria bevæger sig langsomt men sikkert ud på et radikalt og farligt spor, der kan koste ham og hans familie alt. På sin vej møder han Ali, der kæmper sine egne kampe og bærer på en livsfarlig hemmelighed. Mens der tælles ned til valget, tvinges Zakaria og Ali frem mod en afgørende beslutning, der vil få konsekvenser for alle. Uegnet for børn. Manuskript og instruktion: Ulaa Salim.

 

Meget mere Bornholm

DK4, 20. juni, kl. 11:15

Den sorte gryde er en 60 m lang, smal, og lidt uhyggelig kløft ved Helligdomsklipperne på Bornholm – en kløft, som vi kigger ind i, på vores tur rundt i serien -˜Meget mere Bornholm'. Vi skal også vandre en tur i Gudhjem – Danmarks eneste bjergby – og det er også her figentræerne har særdeles gode vækstbetingelser. Vi skal op til Gråmyr, en lille skovsø og vi skal naturligvis også ind på Oluf Høst Museet – Landbrugsmuseet, Melstedgård – Melsted Stubmølle - og, så skal vi på noget, der ligner bjergbestigning – vi skal nemlig op på toppen af den 48 m høje Bokul. Jo – her er meget mere Bornholm.

 

I skudlinjen: USA's magtfulde våbenlobby

DR2, 21. juni, kl. 13:25

Amerikansk dokumentar fra 2020. (NRA Under Fire) I årevis har den magtfulde organisation National Rifle Association (NRA) domineret den amerikanske våbendebat. Men nu står våbenlobbyen overfor en intern og ekstern trussel. Efter masseskyderiet i Parkland er debatten om våbenloven nemlig blusset op igen. Og samtidig viser lækkede dokumenter, at NRA trues af interne stridigheder. Her dykker vi ned i den amerikanske våbendebat og undersøger, hvorfor NRA nu er i skudlinjen.

 

Spioner i krig: Dødens købmand

DR2, 21. juni, kl. 17:05

Amerikansk dokumentarserie fra 2019. (Damian Lewis: Spy Wars) Viktor Bout er en af de mest berygtede russiske våbenhandlere i historien. En tidligere spion, kendt under tilnavnet 'Dødens købmand', der har millioner af menneskeliv på samvittigheden. Her fortælles historien om den største verdensomspændende undercover-operation, der er blevet gennemført i krigen mod terror.

 

Slaget ved Verdun 1916 - Blodbadet (1:2)

DR2, 22. juni, kl. 18:15

Tysk dokumentar fra 2017. (Apocalypse Verdun) I 1916 har 1. Verdenskrig raset i to år og kostet over tre millioner mennesker livet. I slutningen af 1915 håber de britiske og franske stabschefer at kunne bringe blodsudgydelserne til ophør ved en offensiv ved Somme den følgende sommer. Men den 21. februar 1916 indleder tyskerne en offensiv ved Verdun. I 300 dage og nætter regner granaterne ned over Verdun, der er krigens hidtil værste konfrontation mellem Frankrig og Tyskland. Kan den nye øverstkommanderende, general Pétain, afslutte dette blodbad?

[Historie-online.dk, den 15. juni 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 11, 2021
TV-tips, uge 20, 2022
TV-tips, uge 03, 2022