Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 24, 2022

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 653

 

Ugens flow-tv bringer os forskellige steder hen – under jorden i Athen, på den jyske hede, til Kreta og Waco, Texas. Men vi skal også besøge The Metropolitan Museum i New York, og vi skal se på danske TV-serier og måske opklare mord i middelalderen. Endelig en amerikanske dokumentar om, hvordan vi klarede os gennem pandemien. God fornøjelse!

 

De underjordiske byer - Athen

DR2, 15. juni, kl. 20:00

Britisk dokumentarserie fra 2018. (Ancient Invisible Cities) Verdens store oldtidsbyer er fyldt med ukendte skatte. Men med den nyeste scanningsteknologi vil historiker Michael Scott nu udforske tre af verdens mest fascinerende byer, for at finde ud af hvad der skjuler sig, de steder, hvor der ikke er adgang for turister. Denne gang går turen til Athen, der kaldes demokratiets vugge og gemmer på en ældgammel by dybt nede under de moderne gader.

 

Opdagelsen af Jylland: Opdyrkelsen af Heden (4:5)

DR2, 16. juni, kl. 19:00

Dansk historieserie fra 2014 I 1854 kommer en ung vejingeniør til Viborg, og han ser hvordan en tredjedel af Jylland er dækket af ufrugtbar hede. Det er den unge mand fast besluttet på at ændre. Og da Danmark taber krigen i 1864 og skrumper gevaldigt, går han for alvor i gang med at gøre heden til landbrugsjord.. Indtil 1800-tallet er Danmark en stormagt, men i løbet af bare 50 år går vi statsbankerot, mister flåden, og vi taber både Norge og Sønderjylland. Eliten leder efter svar på hvordan de genskaber nationen - og de finder svarene i Jylland!

 

Dansk drama - fra Matador til Arvingerne

DR2, 17. juni, kl. 12:00

Uge efter uge trækker de danske tv-serier rekordhøje seertal, når de i bedste sendetid ruller over skærmen og fortæller os historier om, hvordan vi er - og ikke mindst hvordan vi bør være - som mennesker. I fiktionens verden bliver mennesker til karakterer og i "Danmark i bedste sendetid" går vi tæt på de seks mest populære karaktertyper i de danske tv-serier, og hvad det er for nogle værdier, de står for. I aftenens program handler det om den danske tv-heltinde. For et par år siden var Borgens kvindelige statsminister Birgitte Nyborg det helt store samtaleemne, men er hun i virkeligheden en karaktertype, vi har set rigtig mange gange før i de danske tv-serier? Og hvad er det for et billede af kvinden, som 40 års tv-serier tegner?

 

Mord i middelalderen - Mordet på Dyveke (2:4)

DR2, 18. juni, kl. 14:40

Mord i Middelalderen fortæller historien om Kong Christian d. 2 der som ung møder den skønne og borgerlige Dyveke i Bergen. Hun bliver hans elskerinde indtil hun, under mystiske omstændigheder, dør i 1517. På Nationalmuseet findes en altertavle fra 1515 og her kan man bl.a. se Christian d. 2. samt en mystisk, nøgen grædende kvinde som man mener kan være Dyveke. Dette er en fortælling om kærlighed, utroskab, giftmord og romantiske intriger på allerhøjeste plan, som også får politiske konsekvenser.

 

Bag museets døre (1:3)

DR2, 19. juni. kl. 12:05

Britisk dokumentarserie fra 2021. (Inside The Met) The Metropolitan Museum of Art i New York er Nordamerikas største kunstmuseum. Her er kulturgenstande fra de sidste 5.000 år. I maj 2019 er det ved at forberede sin 150-års fødselsdag. Pengekisten er fuld. Gæsterne strømmer til. Men da Corona-pandemien lukker hele verden ned i 2020, sættes alt på pause på ubestemt tid. Nogle få ansatte kæmper for at passe på 1,2 millioner kunstværker, mens tabene nærmer sig 150 millioner dollars.

 

Forsvundne verdener og skjulte skatte II (1:3) - Kong Minos Palads

DR2, 19. juni, kl. 20:00

Britisk dokumentarserie fra 2021. (Lost Worlds and Hidden Treasures) Deres opdagelser omskrev historien, men var ikke, hvad de så ud til. Kunsthistoriker Janina Ramirez går i fodsporene på tre opdagelsesrejsende. Denne gang er hun på Kreta, hvor den britiske arkæolog Arthur Evans opdagede kong Minos' mytiske palads - og den første vestlige civilisation, der var gemt og glemt i næsten 3000 år. En opdagelse, der senere har mødt stor kritik blandt nutidige arkæologer.

 

Vanviddet i Waco (1:2)

DR2, 20. juni, kl. 23:00

Amerikansk dokumentar fra 2018 (Waco: Madman or Messiah) Han var årsag til den mest dødbringende belejring i amerikansk historie. David Koresh - selvudråbt Messias i den amerikanske sekt Branch Davidian, hvis konflikt med myndighederne førte til åbent skyderi med FBI i 1993. Mere end 80 mennesker, herunder flere børn, blev dræbt, da politiet stormede sektens lejr i Waco, Texas. Nu, 25 år efter tragedien, fortæller overlevere historien - hvoraf flere stadig mener at 'Koresh' var Guds sendebud.

 

Sådan overlever du en pandemi

DR2, 21. juni, kl. 20:45

Amerikansk dokumentar fra 2022. (How To Survive a Pandemic) En dødelig virus. En verden i knæ. Og et kapløb om at redde menneskeheden. Her dykker vi ned i den utrolige historie om, hvordan forskere udviklede COVID-19-vaccinen på rekordtid. En fortælling om videnskabelige sejre, den kontroversielle udrulning samt politiske og moralske fejltagelser.

[Historie-online.dk, den 14. juni 2022]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 26, 2022
TV-tips, uge 06, 2021
TV-tips, uge 30, 2021