Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 25, 2021

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1973

 

Denne uges flow-tv byder på mange forskellige ting – også tipsene: ”Pigebørn” skal vi se – dramaet, som for nylig igen blev filmatiseret. Her er udgaven fra 1994 med Winona Ryder. Et andet drama er Hercule Poirot på Nilen. Begge drama kan vel kaldes historiske, men der er også egentlig historiske udsendelser – fx om andelsbevægelsen, om det berømte år 1968, om tiden efter 1. verdenskrig og om husmoderens martyrium. En amerikanske dokumentar om rengøringskonen Norma McCorvey lyder meget interessant, og det samme gør Simon Reeve’s rejse på de hellige floder. Og så er der naturligvis en masse EM-fodbold, men samme dag som det danske landshold spiller 1/8-finale i Amsterdam begynder også Tour de France. Og man kan snildt nå begge dele!

God fornøjelse!

 

Det begyndte i Brugsen - Andelsbevægelsens historie (1:3)

DR2, 23. juni, kl. 17:15

Det begyndte i Brugsen. Grundideen i Brugsforeningen er, at man ved fælleskøb af store partier dagligvarer sælger til medlemmer uden mellemled. Overskud deles som såkaldt dividende. Engang et vigtigt tilskud i den daglige husholdning, og dividenden findes endnu. Det første andelsmejeri åbnede i 1882. Det første andelsslagteri åbnede i 1887. Organisationsstrukturen havde man allerede fra Brugsen. Tilrettelæggelse: Anna Elisabeth Jessen

 

Kvinden der ændrede USA

DR2, 24. juni, kl. 23:00

Amerikansk dokumentar fra 2020. (Aka Jane Roe) Hun blev symbolet på fri abort. USA's mest berømte rengøringskone Norma McCorvey kendt som Jane Roe. En kvinde, hvis uønskede graviditet i 1973 blev drivkraften for retssagen "Roe mod Wade", der førte til en landsdækkende legalisering af abort. Senere blev Norma kristen og glødende abortmodstander, men på sit dødsleje tilstod hun, at hendes abortmodstand var skuespil. Hvem var Norma McCorvey, og hvad var hendes sande følelser med hensyn til abort?

 

Den umulige fred - 1918-24 (1:2)

DR2, 25. juni, kl. 12:45

Fransk dokumentar fra 2018. (Apocalypse - An Impossible Peace - 1918-1924) Første Verdenskrig (1914-18), af Storbritannien og Frankrig stadig kaldt, Den store Krig, ophørte med våbenhvilen i november 1918, men den efterfølgende fredsafslutning var en katastrofe, der i rigtig mange lande førte til en stigende tilslutning til totalitære ledere og regimer. Den store krig blev afsluttet efter fire års hårde kampe, og efter denne totale krig, følte mange af de overlevende, at verden var svundet ind til en 'afgrund af lidelse'.

Andet afsnit kommer samme dag kl. 17:15.

 

Pigebørn

DR1, 26. juni, kl. 13:45

Amerikansk drama fra 1994. (Little Women) Fire søstre med stærke bånd til hinanden vokser op hos deres mor i New England, mens deres far kæmper ved fronten i den amerikanske borgerkrig. Mens søstrene udvikler sig fra piger til unge kvinder, står de over for mange valg. Den udadvendte Jo drømmer om at blive forfatter, og med sin mors støtte sætter hun en dag kurs mod nye eventyr i New York. Medvirkende: Winona Ryder, Gabriel Byrne, Trini Alvarado m.fl. Instruktion: Gillian Armstrong.

 

Cykling: Tour de France - 1. etape

TV 2, 26. juni, kl. 15:10

En rytter i gult, stigninger uden for kategori, vilde nedkørsler, massespurter og jubel på sejrsskamlen. Nu er det endelig tid til verdens hårdeste og mest prestigefyldte cykelløb - Tour de France. I løbet af 23 dage skal rytterne køre 21 etaper og 3394 kilometer på de franske landeveje. Løbet starter i år i Brest i det vestlige Bretagne og slutter som altid på Avenue des Champs-Élysées i Paris. Første etape i år er hård med masser af stejle stigninger og mulighed for en hård sidevind fra havet. I dette barske landskab vil det blive afgjort, hvem der får æren af at bære den første gule trøje i årets Tour de France.

 

Rejsen ad de hellige floder - Nilen

DR2, 27. juni, kl. 14:20

Dokumentar fra BBC fra 2014. (Simon Reeve's Sacred Rivers) Land skiller, men vand samler, fordi det altid har været lettere at transportere mennesker og varer over vand end over land. Derfor har hav og floder altid haft en enorm betydning for den lokale økonomi, kultur og ikke mindst følelsen af at hænge sammen med verden. Simon Reeve rejser langs verdens længste flod, Nilen, fra det Etiopiske højland, gennem den sudanske ørken og hele vejen gennem Ægypten til Middelhavet.

Efterfølges af de to afsnit om hhv. Ganges og Yangtse-floden.

 

Hercule Poirot: Døden på Nilen

DR1, 28. juni, kl. 15:50

Engelsk krimi fra 2004. (Agatha Christie's Poirot: Death on the Nile) Hercule Poirot er på bådferie på Nilen, da en af de andre passagerer bliver myrdet. Den dræbte havde adskillige fjender blandt de mange farverige passagerer, og den lille detektiv må sætte alle sine små grå hjerneceller i sving for at opklare forbrydelsen. Poirot: David Suchet. Oberst Race: James Fox. Frøken Van Schuyler: Judy Parfitt. Instruktion: Andy Wilson.

 

Så er der mad - Husmoderens martyrium (1:5)

DR2, 28. juni, kl. 17:50

"Så er der mad" er en serie der viser, hvad der har påvirket vores spisevaner gennem fem årtier. I 1960´erne går husmødrene i køkkenet med et anstrengt smil, for madlavning er en pligt - og hvis man faktisk kan li det, skal man helst tie stille med det, for ikke at ødelægge de andres martyrium. Det kommer en af tidens største kvindelige gastronomer, Grete Grumme, til at føle da hun bliver tv-kok. Tilrettelæggelse: Kerstin Freiesleben.

 

1968 - en ny verden? (1:4)

DR2, 29. juni, kl. 12:10

Tysk dokumentar fra 2018. (1968 - A New World?) I 2018 fejrer vi 50 året for en af de mest omdiskuterede historiske begivenheder i det 20. århundrede, den kulturelle og politiske revolution i 1968. Rammen for dette oprør falder sammen med USA's indtræden i Vietnamkrigen i 1965, der gav chokbølger fra Japan til Europa og fra Mexico til Congo, til nederlaget og tilbagetrækningen af de amerikanske tropper í 1975. Her fortæller både deltagere i datidens protestkultur, og børn og børnebørn af 1968'erne.

[Historie-online.dk, den 22. juni 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 02, 2022
TV-tips, uge 13, 2021
TV-tips, uge 01, 2022