Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 31, 2021

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1764

 

Uge 31s flow-TV er igen præget af Tokyo-legene, men udover spændingen ved sportskampene, så er der også mulighed for nogle spændende dokumentarudsendelse. Fx om Klaksvikstriden på Færøerne, Billed-Bladets syn på Danmark, og en helt ny britisk dokumentarserie om retsmedicinernes arbejde. Vi skal besøge Karen Blixen Museet, verdens ældste by og muren i Berlin. Spændende bliver også en serie om LGBTQ-rettigheder – og serien om de royale myter. En film, man skal se eller gense, er De Andres Liv fra Østberlin i 1984, et både rystende og rørende drama. God fornøjelse!

 

Klaksvikstriden (1:4): Nazilægen - helt eller forræder

DR2, 4. august, kl. 21:00

Dokumentarserie om dengang Danmark og Færøerne kom tæt på en borgerkrig. Hvem var nazisten og lægen Olaf Halvorsen og hvorfor førte hans afskedigelse til, at Klaksvík gjorde oprør mod Danmark? Lars Løkke Rasmussen dykker ned i den, for mange, ukendte historie - om bl.a. et valg om selvstændighed, der bliver kendt ugyldigt af danskerne og om beboere i Klaksvik, der går til kamp mod myndighederne, da de kommer for at afsætte lægen.

 

Karen Blixen Museum Rungstedlund

DK4, 4. august, kl. 21:05

Karen Blixen Museum Rungstedlund er et museum, der er gjort så levende som muligt, simpelthen fordi det var noget af det, Karen Blixen ønskede - hun kunne nemlig ikke lide museer. Det er et museum - et forfatterhjem - der er indrettet præcist, som da Karen Blixen boede og levede her. Her står den skrivemaskine, som hun har skrevet alle sine verdensberømte historier på. Her er stolen, som Denys Finch Hatton har siddet i, når han besøgte Karen Blixen på farmen i Afrika. Her er rejsegrammofonen, som de havde med på safariture, og så er her friske blomster overalt - Karen Blixen elskede blomster. Se med, når vi kigger indenfor i forfatterhjemmet og hør om den grønne stue, om Ewalds stue, om "Babettes gæstebud", om gardinerne der skulle draperes ud på gulvet - og om Karen Blixens liv og hverdag i Rungsted.

 

Virkelighedens retsmedicinere (1:3) - Knivangrebet

DR2, 5. august, kl. 20:00

Britisk dokumentarserie fra 2021. (Forensics: The Real CSI) En dråbe blod, fingeraftryk eller mærker efterladt på et lig. Fund, som alle har afgørende betydning i kriminalsager. Her følger vi et hold af efterforskere, eksperter i ballistik og retsmedicinske patologer, når de forsøger at opklare et knivangreb, hvor en mand menes at have dræbt sin kone og nabo.

 

Forsvundne verdener og skjulte skatte II (3:3) - Verdens ældste by

DR2, 6. august,  kl. 23:00

Britisk dokumentarserie fra 2021. (Lost Worlds and Hidden Treasures) Deres opdagelser omskrev historien, men var ikke, hvad de så ud til. Kunsthistoriker Janina Ramirez går i fodsporene på tre opdagelsesrejsende. Denne gang er hun i Tyrkiet, hvor den britiske arkæolog James Mellaart fandt verdens ældste by. Et fund, der stadig ændrer på det, vi ved om vores tidligste historie.

 

De andres liv

DR2, 7. august, kl. 23:30

Tysk Oscar-belønnet thrillerdrama fra 2006. (Das Leben der Anderen) Østberlin, 1984. Fem år før murens fald holder DDR's regering befolkningen i et jerngreb med kontrol og overvågning. Den partiloyale Stasi-agent Wiesler håber at fremme sin karriere, da han får til opgave at overvåge den frittænkende forfatter Dreyman og dennes kæreste. Overvågningen viser ham imidlertid et hidtil ukendt liv, som han får sværere og sværere ved at modstå. Men systemet lader sig ikke stoppe, og et meget farligt spil tager form. 'De andres liv' er en af de senere års mest roste og prisbelønnede film. Det gribende Stasi-drama modtog bl.a. en Oscar for bedste udenlandske film, en Bodil, en Robert og tre European Film Awards. Medvirkende: Ulrich Mühe, Martina Gedeck, Sebastian Koch m.fl. Instruktion: Florian Henckel von Donnersmarck.

 

Monarkiets myter (4:6)

DR2, 8. august, kl. 20:00

Britisk dokumentarserie fra 2021. (Royal History's Myths and Secrets) "Lad dem spise kage"- er en af de mest berømte sætninger i historien og en, der forbindes med Den Franske Revolution. Men sagde Marie-Antoinette - dronningen af Frankrig - virkelig de berømte ord? Historiker Lucy Worsley afslører de myter og hemmeligheder, der førte den dømte dronning til guillotinen.

 

Danmark ifølge Billed-Bladet (1:5)

DR2, 9. august, kl. 18:00

I 1970'erne bliver Billed-Bladet hver uge læst af mere end 1 mio danskere. Journalisterne har rundsave på albuerne og store armbevægelser. I denne serie dykker vi ned i Billed-Bladets gyldne æra. Vi kommer ind i hovedet på dem, der skrev og på dem der blev skrevet om. Billed-Bladet ville ikke frelse verden. Det gør denne serie heller ikke, men den giver et billede af det Danmark, som Billed-Bladet beskrev i 1970'erne. I aftenens program handler det blandt andet om ugeblads-yndlingene Simon Spies, Mogens Glistrup og Prinsesse Anne-Marie.

 

Pride (1:6): 1950'erne - Heksejagt

DR2, 9. august, kl. 23:00

Amerikansk dokumentarserie fra 2021. (Pride) Kampen for LGBTQ+-rettigheder i USA er præget af store omvæltninger, der har været med til at forme bevægelsen: fra FBIs overvågning af homoseksuelle i 1950'erne til 1960'ernes protester, 1970'ernes første Pride-parader og AIDS-epidemien i 1980'erne, samt 1990'ernes kulturkampe og øget accept af LGBTQ+ i 2000'erne. Første afsnit beskriver, hvordan Anden Verdenskrig gav plads til homoseksuelle, inden "lavendel-frygten" fulgte i hælene på senator Joseph McCarthys heksejagt på kommunister.

 

Vilde flugtforsøg over Berlinmuren

DR2, 10. august, kl. 19:50

Fransk dokumentar fra 2019. (The Great Berlin Escapes) I 28 år splittede Berlinmuren Tyskland og adskilte venner og familier. Den blev opført for at standse flugten fra øst til vest. Men på trods af det konstant høje sikkerhedsniveau lykkedes det alligevel over 5000 mennesker at flygte. Her 30 år efter murens fald dykker vi ned i nyligt frigivne arkivoptagelser og ser nærmere på nogle af de mange vilde flugtmetoder - fra tunnelgravninger, falske pas og til varmluftsballoner.

[Historie-online.dk, den 3. august 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 01, 2022
TV-tips, uge 15, 2021
TV-tips, uge 39, 2021