Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 33, 2021

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 2348

 

I ugens flow-tv skal vi på besøg i et egyptisk Atlantis, på rejse i det græske øhav og i Mellemøsten. Vi skal se dokumentar om Stalin og ligeledes en om senator McCarthy. Et øjenvidne til 9/11 fortæller, og vi skal også høre om dramatiske flugtskæbner fra DDR. En kvindelig viking, det livgivende vand, paralympiske lege og årstidens bøger fuldender ugens tv-kigning. God fornøjelse!

 

Gåden om den forsvundne by Canopus

DR2, 18, august, kl. 21:30

Britisk dokumentarserie fra 2021. (Treasures Decoded) Byen Canopus var forsvundet i over tusind år. Engang strålede den af rigdom og var berømt for storslåede ritualer og berygtet for et dekadent liv. Indtil den en dag forsvandt sporløst. Men takket være en enestående indsats er den blevet fundet igen. Her dykker vi ned i hemmeligheder bag Kleopatras gemte og glemte by - et egyptisk Atlantis under bølgerne.

 

Apokalypse: Stalin (1:3)

DR2, 19. august, kl.15:00

Fransk dokumentar fra 2014. (Apocalypse: Stalin) Bolsjevik, professionel revolutionær, gangster, terrorist og massermorder. Den sovjetiske diktator Josef Stalin (1878-1953) spiller en afgørende rolle i verdenshistorien i det 20. århundrede. Men hvem er 'Manden af stål', som formår at stige til tops i magthierarkiet ved hjælp af terror, intriger og propaganda, og som efter sejren over det nazistiske Tyskland bliver både den mest frygtede og den mest beundrede mand i verden? 2. del 20. august, kl. 14:40. 3. del 24. august kl. 16.

 

Årstidens bøger med Anne-Marie Mai

DK4, 19. august, kl.19:45

I denne udgave kan man blandt andet høre om Astrid Saalbachs nye roman "Der hvor du ikke vil hen", om Maria Hesselagers debut med den historiske roman "Jeg hedder Folkvi" og om Katrine Grünfelds roman "Værelse skabt af kvinder". Mikael Josephsens hjemløseroman "De andre" er der også omtale af, inden Anne-Marie Mai går over til programmets klassiker, der denne gang er Knud Sønderbys "Midt i en Jazztid". En bog som Mai betegner som en af det 20. århundredes bedste bøger, skrevet om verden for 100 år siden af en ung forfatter med tæft for tidens rytmer og ungdomsliv.

 

Vand - En livgivende kemisk forbindelse

DR2, 20. august, kl. 09:55

Tysk dokumentar fra 2019. (The Fascination of Water) Vi kan ikke leve uden vand. Det findes i oceaner, former landskaber, danner skyer - og bevæger sig i et evigt kredsløb. For få dage siden var regndråberne på din rude i havet - og for millioner af år siden drak dinosauerne af det samme vand, som strømmer i vores floder i dag. Men hvordan kom vandet til Jorden? Og hvor finder man verdens ældste vand? Her følger vi i hælene på de forskere, der stræber efter svar på nogle af vandets mange mysterier.

 

Jeg var der - 9/11

DR2, 20. august, kl. 21:35

Den 11. september 2001 befinder filminstruktøren Asger Leth sig på Manhattan i New York. I halvandet år har han boet og arbejdet i den amerikanske storby, få gader fra The World Trade Center. Hvad der starter som en ganske almindelig tirsdag, skal blive til en begivenhed og en dato, som alle husker. Vores historie er stykket sammen af en endeløs række af begivenheder. Nogle af dem bliver milepæle i vores fælles bevidsthed. Andre er markante øjeblikke, som skifter historiens kurs. Og så er der de stærke billeder som brænder sig fast på nethinden for altid. I denne serie genoplever vi nogle af de hændelser, sammen med dem der var der.

 

Flugten fra DDR

DR2, 21. august, kl. 08:30

Dokumentarfilm om en af den kolde krigs mest dramatiske flugtskæbner. Tidligt om morgenen den 8. marts 1977, flygter en familie på fem ud af det lukkede DDR. Målet er Danmark og ruten går via Østersøen. Flugten ender i tragedie - kun to ud af familiens fem medlemmer overlever. 37 år senere beslutter den overlevende søn sig for at løse gåden om sin families skæbne. Hvorfor flyttede forældrene frivilligt til DDR, kort før han blev født - og hvorfor satte de alt på spil i en dødens farlig flugt 16 år senere? Instruktion: Jesper Clemmensen.

 

Rejsen i det græske øhav (1:6)

DR2, 22. august, kl. 19:10

Britisk rejseserie fra 2020. (Greek Island Odyssey with Bettany Hughes) Turen skulle kun have varet få uger. I stedet tager det ti lange år, før helten Odysseus når hjem til sin kone efter den trojanske krig. Undervejs overvinder han kykloper, dødelige storme, sirener og andre fristelser. Historikeren Bettany Hughes følger i sporene på den græske helt. Hun undersøger arkæologiske fund og prøver at adskille myter fra historiske fakta. På første del af rejsen afslører 58 skibsvrag fra ca. 500 f.Kr., hvor farligt Middelhavet var i det gamle Grækenland.

 

En arabisk rejse (1:5): Slagmarkerne

DR2, 23. august, kl.  09:15

Britisk dokumentarserie fra 2019. (Arabia with Levison Wood) Tag med på en vild rejse gennem Mellemøsten med eventyreren Levison Wood. Rejsen begynder på grænsen mellem Syrien og Irak i den kurdiske selvstyreregion. Iraks kurdiske mindretal skal stemme om selvstyre. I takt med at afstemningen nærmer sig, indskrænker regeringen, hvem der må krydse den irakiske grænse. Levison Wood skynder sig for at nå til Irak, inden grænsen lukker. I Irak møder han Aamar, der leder den blodige kamp mod IS. De øvrige afsnit i serien følger umiddelbart efter.

 

De Paralympiske Lege: Et uretfærdigt spil?

DR2, 23. august, kl. 21:30

BBC-dokumentar fra 2021. De paralympiske lege i Tokyo finder sted fra 24. august til 5. september 2021. Tusindvis af idrætsudøvere har i årenes løb deltaget i legene, men er klassifikationen af deres handikap fair? Kan de konkurrere på lige vilkår? Den forhenværende paralympiske atlet Richie Powell ved, at para-sport reddede hans liv efter en motorcykelulykke. Men han blev desillusioneret over konkurrencerne og undersøger, om det nuværende klassifikationssystem i virkeligheden ødelægger sportsånden.

 

McCarthy og kommunistforfølgelsen i USA (1:2)

DR2, 24. august, kl 09:05

Amerikansk dokumentarserie fra 2020. (McCarthy) USA er truet af en kommunistisk sammensværgelse, der ligefrem har infiltreret statsadministrationen. Sådan lød det i 1950 fra senator Joseph McCarthy, der snart indledte en sand heksejagt mod de landsmænd, som han opfattede som fjender af den amerikanske stat. En jagt præget af grundløse beskyldninger og ondskabsfuld personforfølgelse. Her får du historien om manden, der spredte frygt og forvirring i 50'ernes USA og ligefrem fik et begreb opkaldt efter sig - mccarthyisme. Anden del følger umiddelbart efter kl. 10.

 

Den kvindelige vikings farefulde rejser

DR2, 24. august, kl. 19:00

Islandsk dokumentar fra 2019. (The Far Traveller) Islandske Gudrid Thorbjarnardottir var vikingetidens mest eventyrlystne opdagelsesrejsende og blev kendt som 'Langfareren'. Hun drog ud på farefulde ekspeditioner i hele verden - og nåede til Nordamerika næsten 500 år før Christoffer Columbus, hvor hun fødte det første transatlantiske barn. Her dykker vi ned i den utrolige historie om Gudrid, der trods sin ydmyge opvækst blev en af de dristigste opdagelsesrejsende gennem tiderne.

[Historie-online.dk, den 17. august 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 16, 2022
TV-tips, uge 23, 2021
TV-tips, uge 45, 2021