Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 41, 2022

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 839

 

Ugens flowtv er naturligvis stærkt præget af valgkamp, og sådan vil det være måneden ud. Men ind imellem er der åndehuller, hvor man fx kan høre om litteraturen og Christiansfeld, om Cubakrisen i 1962 – og om revolutionen i Cuba. Vi skal også prøve at leve som i 1955, se en dokumentar om John Lennon i New York i 1970’erne og tage på en bunkertur ved Houvig. Endelig endnu en af Simon Reeves meget fine rejseserier, denne gang i Nordamerika, og DR’s Tidsmaskine, der bringer os tilbage til bl.a. 1960’erne.

 

Litteraturens åsteder

DK4, 12. oktober, kl. 22:05

Litteraturprofessor Anne-Marie Mai fortæller på dk4 en hidtil upåagtet historie om Christiansfeld som inspirator for selvbiografier og for Norges store forfatterinde Camilla Collett. Det er en kendt sag, at Christiansfeld er kommet på UNESCO´s verdensarvsliste over umistelige værdier. Mindre kendt er det, at byen gemmer på spændende litteraturhistorier. Lige siden Christiansfelds grundlæggelse 1. april 1773 har alle medlemmer af byens Brødremenighed hver især skrevet deres levnedsbeskrivelse. Det er en tradition, at disse selvbiografier læses op ved skribentens begravelse. "Her kommer den afdøde selv til orde" fortæller professor Anne-Marie Mai og fremdrager eksempler på fine, gamle håndskrevne papirark, hvorpå der er skrevet helt personlige historier. Man kommer tæt på menighedsmedlemmernes liv og personligheder, og får ofte et indblik i en barsk tilværelse fuld af tvivl. "Alle levnedsforløb følger en skabelon", fortæller Anne-Marie Mai. Ofte er personerne fulde af tvivl, men derefter finder de frem til Gud. Det sker ofte i forbindelse med nadveren, der for de fleste bliver et personligt vendepunkt. Traditionen med at skrive levnedsbeskrivelser skaber på mange måder fundamentet for nutidens selvbiografier, hvor kendte som mindre kendte fortæller om deres liv og gerninger. Anne-Marie Mai fortæller ikke blot litteraturhistorie, men tager afsæt i hele baggrunden for Christiansfelds grundlæggelse, der begynder med den farverige grev Zinzendorf på godset Herrnhut i Tyskland. Her grundlægges en retning inden for pietismen, som kaldes Herrnhutterne. Det er en kærlighedens og fællesskabets menighed, der nok missionerer i bl.a. Grønland, De Vestindiske Øer, Tanzania og USA, men som ikke farer ud med bål og brand over for andre religioner og holdninger. Man udbreder først og fremmest kærlighedsbudskabet.

 

Tidsmaskinen

DR2, 13. oktober, kl. 10:10

Avisen er blevet erklæret for et dødt medie i stort set hvert eneste årti indenfor nyere tid. Vi ser nærmere på denne endnu uopfyldte profeti og på, hvordan aviserne helt fra den spæde begyndelse har konkurreret i forsøget på at vinde læsere. Mød den tredobbelte OL-vinder, Niels Fredborg, der ved OL i München i 1972 bliver vidne til en storstilet terroraktion sat i scene af den arabiske terrorgruppe Sorte September. I en tid, hvor vi bestiller skræddersyede specialrejser som aldrig før, ses tilbage på charterrejsens opståen. Hvad var det, der var så fascinerende ved denne rejseform, så der i 1960 landede 130 charterfly på Mallorca i døgnet?

 

Lennon i New York

DR2, 14. oktober, kl. 15:10

Amerikansk dokumentar fra 2010. (LennonNYC) "New York blev en del af, hvem John og jeg var." Gennem interviews med Yoko Ono og aldrig før viste optagelser gives et intimt indblik i John Lennons liv med Yoko One og sønnen Sean i New York i begyndelsen af 1970'erne. En tid, der var fyldt med kærlighed, kreativitet, aktivisme og død.

 

Thirteen Days

DR2, 15. oktober, kl. 17:35

Amerikansk autentisk drama fra 2000. Om morgenen den 16. oktober 1962 orienterer militæret præsident Kennedy om, at et amerikansk spionfly har fotograferet anlæg på Cuba, der uden tvivl er affyringsramper for sovjetiske atommissiler rettet mod USA. I tretten dage bevæger verden sig på kanten af en atomkrig. Høge på begge sider af jerntæppet taler for at slippe ragnarok løs, mens duer på begge sider forsøger at slå koldt vand i blodet på de krigsgale. Præsident Kennedy samler en stab af nære medarbejdere til at håndtere krisen, heriblandt sin personlige rådgiver, Kenny O'Donnell, og sin bror, justitsminister Robert Kennedy. Kenny O'Donnell: Kevin Costner. John F. Kennedy: Bruce Greenwood. Robert Kennedy: Steven Culp. Instruktion: Roger Donaldson.

 

Kærlig hilsen 1955

TV 2, 16. oktober, kl. 14:40

I 1955 er Johnny Reimar 12 år gammel - og hedder faktisk Reimar Kristensen. Han arbejder som bybud, leger "cowboy og indianer" - og så sover han i stuen ved siden af kakkelovnen. Nu flytter han sammen med sin familie tilbage til 1955. Til en tid, hvor underholdning er noget, man hører i radioen, hvor der er sagosuppe til aftensmad, og hvor mælken bliver bragt lige til døren. I tre dage bor og lever familien som i 1955.

 

Bunkertur ved Houvig Fæstningen

DK4, 16. oktober, kl.  22:20

Med sandet fygende, denne ellers lune efterårsdag, vandrer vi rundt imellem de mange bunkere ved Houvig Fæstningen, lige uden for Søndervig på Vestkysten. Vi hører beretning om det liv, der udspillede sig her for ca. 75 år siden, om hvordan bunkerne i dag giver læ til dyr, og om hvad sandfodring er. Vi besøger Ringkøbing Museum, hvor man har rekonstrueret en bunker som den så ud dengang, den husede soldater under 2. Verdenskrig - og vi hører om udstillingen ”Flyvere i Natten".

 

Nordamerika med Simon Reeve - rejsen begynder

DR2, 17. oktober, kl. 16:00

Britisk dokumentar fra 2019. (North America With Simon Reeve) Simon Reeve begiver sig ud på en episk tur gennem Nord- og Sydamerika. En rejse på 8000 kilometer gennem storslået natur med gletsjere, ørkener og jungler. Men også områder hærget af bander og klimaforandringer. Følg med, når han møder bevæbnede miljøaktivister, der kæmper for at redde Jorden, jager rensdyr med indfødte amerikanere og dykker ned i opiodkrisen i Vancouver. Næste afsnit umiddelbart efter.

 

Cuba, revolutionen og verden (1:2)

DR2, 18. oktober, kl. 18:05

Fransk dokumentar fra 2019. (Castro's Revolution vs. The World) I 60 år var Fidel Castro en torn i øjet på USA. Han tog kontrol over Cuba i 1959 for at befri ølandet for USA's magt - og blev et symbol på anti-imperialistisk kamp. Gennem nyt arkivmateriale og interviews med ministre, diplomater og tidligere embedsmænd i den cubanske efterretningstjeneste undersøger vi, hvordan den lille caribisk ø blev centrum for verdenspolitikken.

[Historie-online.dk, den 11. oktober 2022]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 40, 2022
TV-tips, uge 51, 2022
TV-tips, uge 32, 2023