Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 43, 2021

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1731

 

Denne uges flow-tv indeholder serier om Danmark som slavenation og om lægevidenskabens historie. Vi skal også nyde sydamerikansk natur og dyreliv og om brydning af danske brunkul. Desuden om oprydning efter guldminer i Sydafrika, og om fundet af en statue af en farao i en forstad til Cairo. Og endelig er der en dokumentar om musikkanalen MTV, hvis indflydelse var ganske betydelig. God fornøjelse!

 

Slavenation Danmark (1:3)

DR2, 27. oktober, kl. 17:15

Dansk historieserie fra 2017 Der er dele af Danmarkshistorien, som vi helst vil glemme. Mørke kapitler fyldt med ekstrem menneskelig lidelse og skabelsen af enorm rigdom. I det her program undersøger vært Cecilie Nielsen, hvordan danskernes hang til sukker var med til at skabe et dystert kapitel i Danmarkshistorien. Nemlig, hvordan vi blev en nation med slaver.

 

Sydafrikas beskidte guld

DR2, 28. oktober, kl. 23:30

Afrikansk dokumentar fra 2019. (Jozi Gold) En tredjedel af al verdens guld stammer fra minerne omkring Johannesburg. Men nu er de ved at løbe tør for guld og har efterladt området med radioaktivt affald, der forurener luften, gør drikkevandet giftigt og har sundhedsskadelige konsekvenser for både mennesker og dyr. Her følger vi miljøaktivist Mariette Liefferink, når hun tager kampen op mod den magtfulde guldindustri og forsøger at få den til at rydde op og tage ansvar for svineriet.

 

Gåden om faraoen i forstaden

DR2, 29. oktober, kl. 18:20

BBC-dokumentar fra 2018. (Treasures decoded) I en forstad til Cairo gjorde arkæologerne i marts 2017 et fantastisk fund - en enorm statue af en farao. Alene størrelsen og detaljerne i statuen vidnede om, at der var tale om en overordentlig betydningsfuld farao. En farao, der var en af de mægtigste i historien og som førte Egypten ind i en ny æra. En farao, som ikke har været omtalt i historiebøgerne - indtil nu.

 

Da Danmark blev flettet sammen: Brunkul for fremtiden

DR2, 30. oktober, kl. 15:45

Helt frem til 1970 havde Danmark en stor produktion af brunkul - en ret forurenende energikilde, som blev spået en stor fremtid. Men eventyret blev overhalet - først af billigere importeret kul, så olien og senest vinden. Vi går på kuljagt på Bornholm og ved Brande.

 

Syv kontinenter, en klode (3:7)

DR1, 31. oktober, kl. 19:00

Britisk naturserie fra 2019. (Seven Worlds, One planet) For millioner af år siden blev Jordens kontinenter skabt. Syv vidt forskellige verdener med hvert sit klima og unikke dyreliv. Tag med, når vi udforsker disse mageløse områder. Denne gang det farverige Sydamerika - det mest artsrige fastland på planeten - med verdens tørreste ørken og største regnskov. Og hvor dyrene har udviklet geniale strategier for at overleve.

 

Død og pine: Lægevidenskabens Historie (1:3)

DR2, 1. november, kl. 17:45

Patienter har gennem historien lagt krop til smertefulde behandlinger, overtro og uvidenhed, når lægerne har prøvet at bekæmpe de uforklarlige og gådefulde sygdomme, der har truet mennesker. Men patienterne har også fået gavn af de store epokegørende opdagelser, lægevidenskaben har stået for. I dette afsnit fortæller vi historien om kampen mod de dødelige epidemier - fra pest til tuberkulose.

 

Dokumania: MTV - Kanalen der formede en generation

DR2, 2. november, kl. 21:00

Amerikansk dokumentar fra 2019. (Biography: I Want My MTV) Det var banebrydende og nyskabende. I 1981 tonede en ny musikkanal frem på fjernsynsskærmen. Navnet var MTV - og den blev hurtigt et samlingspunkt for unge mennesker. For første gang havde kunstnere og filmskabere en 24-timers platform, hvor de kunne vise deres talenter frem. Her fortæller netværkets grundlæggere, vj's, kunstnere og journalister historien om musik-tv-kanalen, der kom til at definere en hel generation.

[Historie-online.dk, den 26. oktober 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 01, 2022
TV-tips, uge 34, 2021
TV-tips, uge 40, 2021