Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 47, 2022

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 553

 

I denne uge er der både uhyggelige danske drab, en bilulykke og granatchok i 1. verdenskrig. Mere fredeligt er serien om kvinder bag kameraet, skønt afsnittet bl.a. handler om horrorfilm. Vi skal med Liv Thomsen bag om 1800-tallet og Ditlev Monrad, og vi skal møde manden, der optrådte om djævelens advokat, ligesom vi skal se, om man har kunnet lave MGP uden at skade børnene. Endelig det engelske drama om Alan Turing, der brød tyskernes koder under 2. verdenskrig. God fornøjelse!

 

Granatchok: Krigens skjulte skam

DR2, 23. november, kl. 15:40

Britisk dokumentar fra 2018. (War's Secret Shame - Shell Shock) Efter 1. Verdenskrig led en kvart million britiske soldater af en mystisk lidelse, som ingen havde set før. De kunne hverken gå, spise eller tale - og mange var lammet, havde panikangst, voldsomme rystelser eller mareridt. Det blev betragtet som fejhed. Men det viste sig, de led af granatchok. Her dykker vi ned i hidtil uset arkivmateriale for at fortælle historien om den lumske lidelse. Hvad ved vi i dag om psykiske krigstraumer?

 

1800-tallet på vrangen

DR2, 24. november, kl. 10:50

- Krig, kolera og forhadte kvinder, 1850-1864. Danmark er i krig med Tyskland, men som en anden David mod Goliat vinder vi Slaget ved Isted. Nationen svulmer over af fædrelandskærlighed. Samtidig er demokratiet ved at blive indført - men kun for de privilegerede! Kvinder har ingen adgang. Nogle få kvinder sætter sig op mod de gældende normer - til stor forargelse! Blandt dem er grevinde Danner, som gifter sig med selveste kongen og forfatterinden Mathilde Fibiger. Med en skandaleroman sparker hun gang i debatten om kvinders rolle i samfundet. Koleraen hærger blandt høj og lav. København er som en rådden frugt. Men nu skal voldene rives ned og byen renses ud! Vært og tilrettelægger: Liv Thomsen.

 

The Imitation Game

DR1, 25. november, kl. 22:25

Britisk Oscarbelønnet autentisk drama fra 2014. I 1939 tilbyder den unge matematiker Alan Turing det britiske efterretningsvæsen at hjælpe med at bryde den tyske hærs tilsyneladende ubrydelige kode. Lykkes det, vil det kunne afkorte krigen og redde tusindvis af liv. Det er et arbejde, der foregår i dyb hemmelighed. Men den socialt akavede Turing har også sine egne hemmeligheder, der kan ende med at ødelægge hans liv. Filmen modtog en Oscar for bedste manuskript baseret på et forlæg. Medvirkende: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode m.fl. Instruktion: Morten Tyldum.

 

Kvinder bag kameraet (11:14) Spændinger, stilstand og udeladelse

DR2, 26. november, kl. 10:00

Prisvindende amerikansk dokumentarserie fra 2018. (Women Make Film) Hvordan opbygges spænding? Dokumentarinstruktøren Joel DeMott viser det under optagelserne til amatørhorrorfilmen The Demon Lover, og Mimi Leder presser spændingen i The Peacemaker med George Clooney. Statiske klip er også effektive til at vise nuet, som i Angela Schanelecs Plätze in Städten og i Fien Trochs Kid. Og hvad sker der, når instruktørerne beslutter sig for at klippe væk, lade handlingen udstille sig uden for billedet?

 

MGP: Børnefesten der gik amok - En skræmmende idé

DR2, 27. november, kl. 22:30

Den nye chef i B&U har en skræmmende idé: Et melodi grand prix for børn, der skal konkurrere mod hinanden. Børnene bliver kæmpestjerner og showet bliver et kæmpe hit hos familier i hele landet. Men hvordan er det for stjerner som Razz, Anne Gadegaard, Morten Fillipsen og Sisse Marie at være de første børn af MGP, og er det et skred i de børneværdier, DR ellers har opretholdt siden 60'erne?

 

Ditlev Monrad - genial og gal?

DR2, 28. november, kl. 10:30

Han gav os grundloven, men amputerede vores rige. Han var et åndeligt fyrtårn - og en martret sjæl. Altid i tvivl. Takket være Ditlev Monrad fik vi demokrati, men lever i et lilleputland. Der er næppe nogen politiker fra 1800 tallet, der så ofte har været genstand for fortolkninger, diskussioner, kritik - på grænsen til had. Senest i kølvandet på Ole Bornedals serie '1864'. DR K tegner et portræt af politikeren, biskoppen, kunstsamleren, der den dag i dag sætter sindene i kog og måske har mere at sige os danskere anno 2014, end vi tror. Tilrettelæggelse Liv Thomsen og Charlotte Lønstrup

 

Danske mord - En Seriemorders Signatur

DR1, 28. november, kl. 21:25

En augustaften i 1971 bliver den 8-årige Conny stukket ned og dræbt i en opgang på Nørrebro. Conny har ikke været udsat for voldtægt eller forsøg på voldtægt og politiet er på bar bund - hvem kan finde på at myrde et barn uden tilsyneladende motiv? En ung mand med en mistænkelig plet på bukserne og usammenhængende forklaringer kommer i politiets søgelys, men da manden har et vandtæt alibi, må sagen henlægges. Indtil fem år senere, hvor endnu en pige ved navn Connie bliver brutalt knivdræbt i en vaskekælder i Randers. For her dukker den mistænkte op igen, og for første gang i danmarkshistorien skal politiet finde ud af, hvad der skal til for at profilere en decideret seriemorder.

 

Djævelens advokat - manden, der narrede verden (1:3)

DR2, 28. november, kl. 22:30

Britisk dokumentarserie fra 2022. (Devil's Advocate: The Mostly True Story of Giovanni Di Stefano) Han siger, at han har forsvaret Saddam Hussein, Slobodan Milosevic og Harold Shipman. Giovanni Di Stefano, også kaldet "Djævelens advokat", bliver for alvor kendt, da han sørger for at Storbritanniens rigeste forbryder John "Goldfinger" Palmer kan beholde 33 millioner pund, som han ulovligt har erhvervet sig. Men Di Stefanos fortid er dyster og fantasifuld. Er han overhovedet advokat?

 

Bilulykken - hvem lyver?

DR2, 29. november, kl. 15:10

Dokumentar fra BBC fra 2018. (Car Crash: Who's Lying?) En ung mand bliver dræbt i et voldsomt sammenstød mellem en bil og et træ på en øde landevej. I første omgang ligner det blot endnu et tragisk bilulykke, men efterhånden som politiets undersøgelser skrider frem, dukker der flere og flere mysterier op. Hvem kørte egentlig bilen? Hvem er ofrene? Hvem lyver?

[Historie-online.dk, den 22. november 2022]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 34, 2022
TV-tips, uge 39, 2022
TV-tips, uge 12, 2022