Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 48, 2021

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1525

 

Også i denne uge er der portrætudsendelser på flow-tv om kendte danskere, nemlig seismologen Inge Lehmann, Storm P. og historien Jes Fabricius Møller. Vi skal til ambassaderne i Berlin i 30’erne, se 2. del af dokumentarserien om ulykken på Store Bæltsbroen og få mere at vide om de danske sømænd under 2. verdenskrig. Vi husker tilbage til 1998, hører om mandehørm i sportens verden og hører Stanley Kubrick fortælle.  Endelig er der mulighed for at se eller gense Blade Runner fra 1982. God fornøjelse!

 

Ambassadørerne i Berlin: Whistleblowere under 2. Verdenskrig

DR2, 1. december, kl.  20:05

Fransk dokumentar fra 2021. (Ambassadors in Berlin : The Whistleblowers of WWII) Den 30. januar 1933 blev Hitler udnævnt til rigskansler: en revolution var i gang. Hele verden så interesseret og bekymret til. Blandt øjenvidnerne var ambassadører, der blev whistleblowere og forsøgte at advare verden om faren ved nationalsocialismen. Men deres regeringer nægtede at lytte til advarslerne. Her er deres historier.

 

Dansk-tysk med Matlok om Genforeningen

DK4, 2. december, kl.11:50

I marts 2018 udnævnte dronningen Jes Fabricius Møller til det meget anerkendte hverv som kongelig ordenshistoriograf. Men Fabricius Møller er også lektor på Københavns universitet, dr. phil og gæsteprofessor med særlige opgaver ved Grundtvig Centret i Aarhus - og så er han også hovedpersonen i dette program. Fabricius Møller er født i Egernsund ved Flensborg Fjord, hvor hans farfar ejede halvparten af det berømte Teglværk Grønland med tilhørende lervarefabrik. Allerede som barn flyttede han med sine forældre til Sjælland, men Sønderjylland har altid fyldt meget i familien - og gør det ganske særlig for Jes Fabricius, som har studeret i København, men også har haft studieophold i Berlin og Frankfurt. Han fik sin ph.d.-grad i 2003, har været ansat som lektor på Københavns Universitet siden 2005 og samtidig er han professor med særlige opgaver ved Grundtvig Centret i Aarhus. Sidste år blev han dr.phil. på en afhandling om Hal Koch.

 

Store danske Videnskabsfolk: Inge Lehmann

DR2, 2. december, kl. 17:20

Seismologen Inge Lehmann er Danmarks ukendte verdensstjerne. Hun opdagede, at jorden har en fast indre kerne og opnåede berømmelse i udlandet. Hendes arbejde kom også til at spille en rolle under den kolde krigs atomvåbenkapløb. Johan Olsen fra bandet Magtens Korridorer fortæller den fascinerende historie. Hans hjerte brænder for naturvidenskaben og når han ikke står på scenen arbejder han selv som biologisk forsker.

 

Blade Runner

DR1, 3. december, kl. 22:55

Amerikansk science fiction-klassiker fra 1982. Los Angeles 2019. En flok oprørske replikanter er vendt tilbage til jorden og skjuler sig i storbyen. Dusørjægeren Deckard skal skaffe dem af vejen. Undervejs forelsker han sig i den smukke, sorthårede Rachael, som måske - måske ikke - er replikant. Kærlighedshistorien kaster et nyt lys over hans arbejde og gør det sværere for ham i slutopgøret med replikanternes leder. Medvirkende: Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young m.fl. Instruktion: Ridley Scott.

 

Husker du ... 1998

DR2, 4. december, kl. 14:50

- året hvor vi bliver vidne til århundredets største sexskandale i Det Hvide Hus mellem præsidenten Bill Clinton og praktikanten Monica Lewinsky. Præsidenten gør alt for at holde fanen højt, men medierne og den politiske elite lugter blod og tvinger ham til at sige undskyld til nationen. I Danmark er der dømt valggyser på begge landsdækkende tv-kanaler - bliver det Uffe Ellemann-Jensen eller Poul Nyrup Rasmussen, der bliver statsminister? I sidste ende bliver det 179 færøske stemmer, der afgør det mest spændende valg i dansk politisk historie. Under fodbold VM i Frankrig spiller Danmarks største boldkunstner Michael Laudrup sin sidste landskamp mod Brasilien.

 

Store danskere: Storm P

DR2, 5. december, kl. 22:00

Store danskere - Storm P Storm P var pioner indenfor flyvningen, filmen, tegnefilmen og tegneserien. Han var også maler, forfatter og alene hans produktion af tegninger tæller mere end 60.000 stk. Hans talent var med andre ord mangfoldigt. Den unge Storm P kunne blive til hvad som helst. Men han var nødt til at vælge. Skulle han være alvorlig eller sjov? Skulle han være kunstneren på kvistværelset eller skulle han tjene penge? Eller var det muligt at netop han, Storm P, kunne være det hele?

 

Kubrick ifølge Kubrick

DR2, 5. dedember, kl.  23:15

Fransk dokumentar fra 2020. (Kubrick by Kubrick) Han er en af historiens største filmskabere. Stanley Kubrick. Manden bag banebrydende film som; 'A Clockwork Orange', 'Rumrejsen år 2001' og 'Lolita'. Hans mesterværker er blevet studeret og har været udsat for et utal af analyser af både akademikere og filmkritikere på jagt efter svar, som Kubrick selv har været tilbageholdende med at give. Her tegnes et intimt portræt af den anerkendte mesterinstruktør og hans lange karriere.

 

Togulykken - Den livsfarlige lås (2:4)

DR1, 6. december, kl. 20:30

Da Line satte sig ind i toget den vintermorgen, kunne hun ikke vide, at et godstog med løse trailere kom imod hende med 119 kilometer i timen. Men hvorfor var lasten ikke spændt fast? DR Dokumentar graver videre i togkatastrofen, som kostede Line og syv andre livet. Tilrettelæggelse: Anders Bindesbøll og Nikolaj Venge.

 

Fordi du er kvinde: Livet er for kort til kvindehåndbold

DR2, 7. december, kl. 19:30

Der er meget mandehørm i sportens verden, og der har ikke altid været plads til kvinder. Engang var den almindelige holdning - altså blandt mænd - at idræt var uæstetisk og endda skadeligt for kvinder. I dag er vi klogere. I dette program fortæller blandt andre håndboldlegenden Camilla Andersen om udviklingen. Selvom der er sket store fremskridt siden de danske gymnastikkvinder åbnede OL i 1906, er vi stadig ikke i mål med ligestillingen inden for dansk idræt.

 

Havets frihedskæmpere

DK4, 7. december, kl. 21:40

"Havets Frihedskæmpere" er historien om de 6300 danske sømænd, som 9.april 1940 gik i allieret tjeneste. I besættelsens første tre år var de stort set de eneste danskere, der ydede en aktiv indsats mod nazismen. 1080 omkom i krigen, og mange overlevende led personligt forlis med opløste familier, kronisk søvnløshed og alkoholisme som følge af lang tids arbejde i livstruende situationer. Sømændene gik i allieret tjeneste på et tidspunkt, hvor mange kalkulerede med tysk sejr og handlede derefter. Men deres indsats blegnede i efterkrigstidens historiefortælling, som har haft fokus på modstandskampen og forestillingen om en samlet dansk opposition til nazismen. I filmen møder man Arne, 62, søn af krigssejleren Axel. Axel døde af alkoholrelaterede sygdomme, da Arne var 15 år gammel. Arne har nu fået børnebørn og vil have styr på sin fars historie, så han kan give den videre til næste generation. Under arbejdet med at rekonstruere sin fars færden under krigen støder Arne på Eli, som sejlede på et af de samme skibe som Axel. Eli er det sidste førstehåndsvidne fra de danske sømænds indsats i afgørende begivenheder som Dunkirk-evakueringen, undsætningen af Rusland, Slaget om Atlanten og D-dag.

[Historie-online.dk, den 30. november 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 12, 2021
TV-tips, uge 02, 2023
TV-tips, uge 37, 2022