Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 50, 2021

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1524

 

Selvom der både er kvindehåndbold og julefilm i TV, så er der da også nogle udsendelser, der er historiske eller behandler historiske perioder eller forhold. I denne uge bl.a. om jernbanen under 1. verdenskrig og om D-Dag under 2. verdenskrig. Vi skal igen høre og se aztekernes pyramider i Mexico og komme med Hammershøi på auktion. Der er portrætter af hhv. Wallis Simpson, gøglerdronningen Norma Fox og Børge Mogensen. Endelig en dokumentar om danske tv-serier. God fornøjelse!

 

Jernbanekrigen

DR2, 15. december, kl. 20:50

Britisk dokumentar fra 2019. (Railways of The Western Front with Chris Tarrant) Millioner af mennesker blev dræbt under 1. verdenskrig. Ikke som følge af maskingeværet, krigsfly eller tanks - men på grund af jernbanen! Chris Tarrant rejser gennem Europa for at dykke ned i jernbanens krigshistorie. Han besøger stationer, skyttegrave, slagmarker og kirkegårde og erfarer, hvor essentiel jernbanen var for hurtig levering af ammunition og fødevarer - og hvordan den transporterede millioner af soldater direkte i døden.

 

Rejsen til slagmarken: D-dag

DR2, 16. december, kl. 14:30

På D-dag d.6. juni 1944 angreb de allierede styrker de nazistiske forsvarsstillinger i Normandiet i verdenshistoriens største operation fra vandet. I dette program rejser Cecilie Nielsen til de franske slagmarker for at fortælle om de enorme forberedelser, tekniske genistreger, blodige kampe på strandene, nazisternes nederlag, og ikke mindst historien om danskeren John Andreasen, som kæmpede for de allierede på strandene d. 6. juni.

 

Dansk drama - fra Matador til Arvingerne

DR2, 17. december, kl. 11:30

Uge efter uge trækker de danske tv-serier rekordhøje seertal, når de i bedste sendetid ruller over skærmen og fortæller os historier om, hvordan vi er - og ikke mindst hvordan vi bør være - som mennesker. I fiktionens verden bliver mennesker til karakterer og i "Danmark i bedste sendetid" går vi tæt på de seks mest populære karaktertyper i de danske tv-serier, og hvad det er for nogle værdier, de står for. Ham den onde, det dumme svin eller skurken - kært barn har mange navne og i de danske tv-serier har der gennem tiden været mange bad guys. Men hvorfor er det så ofte forretningsmanden, boligspekulanten eller rigmanden, der bliver castet i rollen som skurk? Og hvordan har skurkerollen udviklet sig i dansk tv-fiktion siden 1960'erne?

 

Aztekernes glemte pyramider (2:2) - De dødes pyramider

DR2, 18. december, kl. 13:30

Britisk dokumentarserie fra 2021. (Lost Pyramids of the Aztecs) Hvordan levede og døde aztekerne? I dag ligger mange af aztekernes hemmeligheder begravet under Mexico City. Men nu kastes der nyt lys på den storslåede civilisation. Se med, når arkæologer undersøger fundet af over 100 gamle skeletter og forsøger at afkode et mystisk manuskript, der kan afsløre sandheden bag aztekernes religiøse menneskeofringer.

 

Wallis - kvinden der aldrig blev dronning

DR2, 19. december, kl. 12:05

Dramadokumentar fra 2017. (Wallis: The Queen That Never Was) Offer eller skurk? Portræt af kvinden, der i britisk historie er stemplet som kvinden, der kom imellem en konge og hans trone. Vi følger Wallis Warfield (f. 1896) fra den ydmyge opvækst i Baltimore, det voldelige ægteskab med piloten Winn og det kærlige samliv med Ernest Simpson, som hun bliver gift med i 1928. I 1931 mødes Wallis og Edward. Han bliver besat af hende, og der er til sidst ikke andet valg, end at hun bliver skilt, og han som kong Edward 8. abdicerer fra tronen.

 

Møbler til tiden - en film om Børge Mogensen

DR2, 20. december, kl. 11:00

Børge Mogensens møbler er ikke bare møbler. Det er stilren møbelkunst, som med signifikante, raffinerede og tidløse detaljer har skabt Mogensen et internationalt følge af dedikerede beundrere og samlere. Historien om manden bag designklassikerne er historien om både designeren, håndværkeren og privatpersonen - og om et Danmark, der i årtierne efter anden verdenskrig oplevede et uset økonomisk opsving, som afspejlede sig i kultur og livsstil. Hans livshistorie oprulles blandt andet af hans søn, Thomas Mogensen, der bringer os tæt på historier, der aldrig har været fortalt før, og som tilføjer nye facetter af Børge Mogensen liv igennem en helt unik adgang til hele hans omfattende arkiv af billeder, tegninger og - ikke mindst - møbler. Instruktør: Casper Høyberg

 

Den fantastiske historie om pigen, der ville flyve

DR2, 20. december, kl. 21:30

Hun blev født af fattige forældre, voksede op i en baggård i Randers, blev givet væk til en omrejsende gøgler-dronning og endte med at blive den smukkeste stjerne i verdens største cirkus. I dag er Norma Fox 95 år og bor i et lille hus i udkanten af cirkusbyen Sarasota i Florida. DR 2 fortæller den eventyrlige og tragiske historie om en ægte cirkusprinsesse, som kun de færreste i Danmark har hørt om.

 

Hammershøi på auktion

DR2, 21. december, kl. 11:00

Kom med bag kulisserne hos et af verdens største auktionshuse, når hammeren skal svinges over Vilhelm Hammershøis kerneværk "Hvide døre". I tre generationer har maleriet tilhørt den verdensberømte dansk-amerikanske møbeldesigner Jens Risoms familie. For første gang i mere end 30 år får offentligheden mulighed for at opleve "Hvide døre", når det sælges hos auktionshuset Sotheby's i London. Sidst de havde et af hans malerier på auktion, endte prisen på 21,3 millioner kroner, hvilket med ét slag gjorde Hammershøi til Danmarks dyreste kunstner. Men hvem var Hammershøi, og hvorfor er hans malerier så populære, at de i dag sælges for så svimlende summer?

[Historie-online.dk, den 14. december 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 43, 2022
TV-tips, uge 44, 2022
TV-tips, uge 03, 2023