Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 51, 2022

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 760

 

Så er det ved at være jul, og der da også klassiske ting i fjerneren som Frank Capras film ”Det er herligt at leve” – og der er Husker du julespecial – men da også en række historiske udsendelser: Liv Thomsen indleder sin serie om det ulige samfund, der er dramadokumentar om overgangen fra de nordiske guder til kristendommen og om flugtkongen Lorentzen. En tysk dramaserie, som begynder den 21. ser ud til at være rigtig spændende, og vi skal på Dka se dokumentar om bombardementet af Den franske Skole i 1945. Endnu en dokumentar om prisesse Diana – et tilsyneladende uudtømmeligt emne – dokumentar om Cairo og så er der jo den lille serie om verdensdamerne i forskellige storbyer i Europa, denne gang Edinburgh. Endelig kan vi glæde os over Peter Ustinov til Poirot i ”Mord i solen”. God fornøjelse og god jul fra tv-tipperen!

 

Hotel Europa (1:2)

DR2, 21. december, kl 20:00

Tysk dramaserie fra 2021. (Das Weiße Haus am Rhein) Efter 1. verdenskrig vender soldaten Emil hjem til familiens hotel ved Rhinen. Intet er længere det samme. Franskmændene har indrettet et kommandantskab på hotellet, og Emil er plaget af skyldfølelse efter at have skudt en officer - selv om det var i selvforsvar. Men trods sine traumer har Emil masser af planer for hotellet, der bliver et mødested for de rige og berømte - fra Charlie Chaplin til Adolf Hitler.

 

Et sted, to verdener (1:6) Fabrikken, 1910

DR2, 21. december, kl.21:30

Vi er i Brede, hvor der i 1910 er en stor klædefabrik. Det er langt ude på landet, men også et moderne industrisamfund. Både fabrikanten og arbejderne bor omkring fabrikken, men de lever under vidt forskellige kår. Børn og voksne fra arbejderboligerne arbejder mange timer hver dag ved de store maskiner, også om lørdagen. Mens fabrikantens familie sjældent eller aldrig sætter deres ben på fabrikken. Det er ét sted, men to verdener. Liv Thomsen fortæller om det ulige Danmark, der hersker langt op i det tyvende århundrede.

 

Ragnarok (1:2)

DR2, 22. december, kl. 11:50

Dramadokumentar fra 2008 Da Thors hammer blev afløst af det kristne kors. Skjalden kom fra Island og kunne se tilbage på et højdramatisk liv. Omkring år 1000 drog han sammen med sin rejsefælle munken Martin rundt i Norden og kunne opleve, hvordan troen på de nordiske Guder forsvandt og blev afløst at troen på den kristne Gud. Tilrettelæggelse: Wilfried Hauke.

 

Husker du ... Julespecial

DR2, 23. december kl. 19:00

Jul gennem tiden. Nissepiger og julemænd, flæskesteg og rødkål, gaver og grantræer, julesure og juleglade. Nogle vil ønske at den varede helt til påske, andre rejser hellere væk. Lige meget hvad, så har alle en mening om julen og dens betydning. Som det meste af landet har Danmarks Radio holdt jul år efter år. I aften er der gensyn med de bedste øjeblikke. Mød en gnaven Dan Turèll, en veloplagt Magnus Tagmus og en masse andre danskere, der alle har noget at sige om julen gennem de sidste 50 år.

 

Flugtkongen

DR2, 24. december, kl. 09:55

I 1949 flygter indbrudstyven Carl August Lorentzen igennem en 18 meter lang tunnel fra Horsens Statsfængsel. Det tog ham knap et år at grave tunnelen trods livsfare og sammenstyrtninger. Men hvem var manden bag Danmarkshistoriens længste og mest spektakulære tunnelflugt egentlig? Og hvordan lykkedes det Lorentzen at bygge tunnelen, som arkæologer for nyligt forsøgte at genfinde under den gamle fængselsgård i Horsens fængselsmuseum.

 

Det er herligt at leve

DR2, 24. december, kl. 12:25

Amerikansk klassiker fra 1946. (It's a Wonderful Life) George Bailey er en tilsyneladende lykkelig familiefar, der inderst inde føler, at hans liv er forfejlet. Ingen af hans drømme er blevet realiseret, og den årelange kamp mod byens hensynsløse rigmand ser ud til at slutte med et totalt nederlag. George overvejer at begå selvmord, men hans skytsengel vil gøre alt for at overbevise ham om, at hans liv ikke er så mislykket endda - at det er herligt at leve. Medvirkende: James Stewart, Donna Reed, Lionel Barrymore m.fl. Instruktion: Frank Capra.

 

Verdensdamerne - Designerkilte og livlig bykultur i Edinburgh

DR2, 25. december, kl. 21:30

Fodboldsangen 'Re-Sepp-Ten' udsat for sækkepibemusik, et maleri af en skøjtende præst og en nutidig version af den klassiske skotskternede kilt er blandt oplevelserne, når verdensdamerne drager til Skotland for at introducere hinanden til kunst og kultur i Edinburgh.

 

De underjordiske byer - Kairo

DR2, 25. december, kl.  22:30

Britisk dokumentarserie fra 2018. (Ancient Invisible Cities) Verdens store oldtidsbyer er fyldt med ukendte skatte. Men med den nyeste scanningsteknologi vil historiker Michael Scott nu udforske tre af de mest fascinerende byer, for at finde ud af hvad der skjuler sig, de steder, hvor der ikke er adgang for turister. Denne gang går turen til Kairo, hvor 3D-scanninger vil blotlægge Keopspyramidens skjulte hemmeligheder.

 

Prinsesse Diana

DR1, 26. december, kl. 21:45

Britisk dokumentar fra 2022. (The Princess) Hun var allemandseje. Prinsesse Diana er stadig en af de mest fotograferede kvinder gennem tiderne. Forholdet mellem Diana og prins Charles var tabloidpressens yndlingsemne i næsten to årtier. Gennem arkivmateriale fortælles historien om hendes sensationelle liv og død - fra det første møde med prinsen, fødslen af deres to sønner, den bitre skilsmisse og til langt efter hendes tragiske og alt for tidlige død den 31. august 1997. Hvilken indflydelse har Diana haft på os og det britiske monarki?

 

Mord i solen

DR2, 27. december, kl.17:05

Britisk krimi fra 1981. (Evil under the Sun) På en ø i Middelhavet er en række velhavende mennesker på ferie. Alt ånder fred og idyl - indtil en kvinde findes myrdet. Men heldigvis er mesterdetektiven Hercule Poirot til stede, og han sætter sine små, grå celler i sving. Medvirkende: Peter Ustinov, Colin Blakely, Jane Birkin, Maggie Smith m.fl. Instruktion: Guy Hamilton.

 

Sangbogen og de røde sko

DK4, 27. december, kl.21:10

Et par røde sko. En sangbog. Billeder på en opløst virkelighed. Symboler på et mareridt, der er svært at beskrive med ord. For hvad forstår små børn sig på krig og katastrofer, død og ødelæggelse. Vi spoler tiden tilbage, langt tilbage, det er onsdag i det tidlige forår, helt præcist den 21. marts 1945. Danmark er besat, vi er i krigens sidste fase, hvor drastiske beslutninger tages. 18 Bombefly letter i England, kursen er København, flyene flyver lavt for at undgå radar. De første seks fly flyver ned, bomberne rammer, hvor de skal i Gestapos hovedkvarterer ved Shellhuset. Et af flyene kommer dog ud af kurs, det har ramt en lysmast, og forgæves forsøger piloten at få kontrollen, men styrter til sidst ned i et garageanlæg ved siden af den franske skole. Scenen er sat til den store tragedie. De resterende fly ser den tykke sorte røg efter flystyrtet, tror det er målet og kaster hvad de har. I denne gribende dokumentar tager vi med nogle af Den Franske Skoles elever tilbage i tiden, til den skæbnesvangre dag, dagen de aldrig glemmer. Hvor lyde og lugte står indprentet -" og barndommen blev forkortet. Dokumentaren er et tankevækkende værk over hvad krig og ødelæggelse gør ved mennesker.

[Historie-online.dk, den 20. december 2022]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 21, 2023
TV-tips, uge 09, 2023
TV-tips, uge 36, 2023