Menu

TV-tips, uge 01, 2021

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 2101

 

Årets første tip til flow-tv har udsendelser om både Greta Thunberg og Knud Rasmussen. Men også en serie om de danskere, der gik i tysk krigstjeneste under 2. verdenskrig, og serier om opdagelsen af Jylland og om naturen i Australien. Woodstock festivalen kan godt tåle endnu en omgang, for musikken er jo ret god, og det samme er de danske stumfilm – og så er der endelig det berømte interview med prinsesse Diana, det er stærkt. God fornøjelse!

 

Opdagelsen af Jylland: Til kamp for det danske sprog (2:5)

DR2 , 6. januar, kl. 18:00

Dansk historieserie fra 2014 Danmark kunne have været væsentligt mindre, hvis ikke en mand havde gjort en særlig indsats i 1840-erne. Christian Flors indædte kamp for at få dansk sprog til at blomstre i det tysk-dominerede Slesvig spiller en vigtig rolle for, at Danmark bliver det land, vi kender i dag. Indtil 1800-tallet er Danmark en stormagt, men i løbet af bare 50 år går vi statsbankerot, mister flåden, og vi taber både Norge og Sønderjylland. Eliten leder efter svar på hvordan de genskaber nationen - og de finder svarene i Jylland! Sendt første gang 26.11.2014

 

Hitlers danske soldater (2:5)

DR2 , 6. januar, kl. 21:00

Dansk dokumentar fra 2020. Pernille Bjarnhof Storms far kæmpede for Hitler under krigen. Dokumenter fra hendes fars sag blev stjålet fra Rigsarkivet sammen med dokumenter fra hundredvis af andre sager. Pernille ved derfor i dag kun lidt om hendes far, og hvad han har oplevet. Martin Q. Magnussen hjælper Pernille med at finde mere viden om hendes far. Martin undersøger den veteranforening, som én af tyvene fra Rigsarkivet var medlem af. Spørgsmålet er, om tyven også har stjålet sager om foreningens medlemmer? Foreningen er lukket, men Martin får unik adgang til medlemsblade og opdager, at nogen stadig mødes.

 

Diana: Interviewet der rystede verden

DR2, 7. januar, kl. 20:00

Britisk dokumentar fra 2020. (Diana: The Interview That Shook the World) "Vi var tre i vores ægteskab." Sådan henviste prinsesse Diana til prins Charles' utroskab i det hudløst ærlige BBC-interview, hun gav i november 1995. Et interview, der rystede verden og afslørede sandheder om livet i kongehuset og hendes mislykkede ægteskab. Her fortæller journalister og de, der var tættest på Diana, hvorfor hun valgte at give dette opsigtsvækkende interview. Og hvordan det ændrede Dianas liv og britisk historie.

 

Knud Rasmussen - den store fortryller

DR2, 8. januar, kl. 17:00

Dansk dokumentar fra 2017 "Den Store Fortryller" er den personlige historie om en af Danmarks store helte - Knud Rasmussen. Med livet som indsats, står han gennem tre årtier i spidsen for adskillige polarekspeditioner og sætter Danmark på verdenskortet som polarforskernation. Men verdensberømmelsen har også en pris og den betaler hustruen og de tre børn, der ofte i årevis må undvære far og ægtemand. Dronning Margrethe og Kronprins Frederik fortæller om Knud Rasmussens betydning for Danmark og Grønland, og Knud Rasmussens børnebørn deler familiens historie om den karismatiske polarrejsende og forfatter, der blot blev 54 år gammel. I programmet indgår gamle filmklip med Knud Rasmussen samt fotos og dagbøger, der ikke tidligere har været offentliggjort.

 

Det magiske Australien (1:3)

DR2, 9. janauar, kl.19:45

Britisk naturserie fra 2018. (The Magical Land of Oz) Den australske natur er fuld af magi. Fra de højeste sneklædte tinder til gamle regnskove og tropiske savanner. I dette varierede landskab kan man møde trækænguruer, edderkopper, der overlever under vand, og fugle, der spreder ild. Tag med, når vi ved hjælp af den nyeste kamerateknologi udforsker den australske natur og zoomer ind på dyrearter, der for nylig er opdaget. Hvordan overlever og trives dyrene med kontinentets ekstremer?

Afsnit 2 og 3 af serien følger umiddelbart efter.

 

Sex, sensationer og superstjerner - Historien om dansk stumfilm

DR2, 10. januar, kl.20:00

Dansk dokumentar fra 2020 I filmens barndom lå Hollywood i Valby. Her masseproducerede Nordisk Film en lind strøm af erotiske dramaer, krigsfilm og farcer. Men også i Aarhus og Hellerup var der gang i filmfabrikkerne. Og danske stumfilmsstjerner fik en hel verden til at sukke henført. Vi fortæller historien fra de allerførste spæde skridt i 1896, hvor optagelserne varede nogle få sekunder og blev vist frem på markedspladser til filmen blev et massemedium og en milliardindustri. Der gik kun tre årtier. Så kom talefilmen, og de gamle stumfilm blev opslugte af mørket. Indtil nu, hvor et omfattende digitaliseringsprojekt hiver dem frem i lyset igen. Derfor kan vi vise helt unikke optagelser, der har været gemt væk i mere end hundrede år. Vært og tilrettelægger: Liv Thomsen

 

Woodstock - tre dage der forandrede en generation

DR2, 11. januar, kl.17:40

Amerikansk dokumentar fra 2019. (Woodstock) Nøgne hippier, store bands og stoffer. I 1969 samledes næsten en halv million mennesker på en mark nord for New York. De kom for at høre deres livs koncert, men oplevede et kulturelt højdepunkt, der kom til at definere dem som generation. Nu, 50 år efter, vender vi tilbage til den ikoniske festival - der på trods af regn, mangel på toiletter og mad, forløb uden problemer. Et skelsættende historisk øjeblik fyldt med kærlighed, fred og musik.

 

Dokumania: Greta

DR2, 12. januar, kl. 20:55

Svensk dokumentar fra 2020. (Greta) Hun inspirerer millioner af mennesker med sin utrættelige klimakamp. Greta Thunberg - en svensk folkeskoleelev med Aspergers-syndrom, der er blevet verdensberømt efter sin enmands-strejke for klimaet. Her følger vi den unge klimaaktivist i aktion på frontlinjen, hjemme hos familien og på hendes stormfulde rejse over Atlanterhavet for at tale på FN's klimatopmøde i New York.

[Historie-online.dk, den 5. januar 2021]

 

Se relaterede artikler
TV-tips, uge 13, 2021
TV-tips, uge 02, 2021
TV-tips, uge 35, 2022