Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 01, 2023

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 813

 

Velkommen til flow-tv i 2023. Vi fortsætter med at finde gode udsendelser, helst med historisk tilsnit, som synes at være værd at kigge på. I denne uge er der fx en dokumentar om angrebet på Capitol i 2021, vi skal besøge Statens Museum for Kunst og også Voergaard Slot i Nordjylland. Der er portræt af Liz Taylor og dokumentar om John Lennon og FBI. En Steinerskandale i Sverige og Titanic på bunden af Atlanterhavet. Endelig modstandskampens sidste vidner og hip-hop’ens historie. God fornøjelse!

 

Titanic i kapløb med tiden

DR2, 4. januar, kl. 20:05

Fransk dokumentar fra 2020. (Titanic: Into the Heart of the Wreck) Hun er alle dybhavsudforskeres hellige gral. Siden Titanic sank i 1912, har det legendariske skib fascineret historikere og forskere. Men de seneste ekspeditioner ned i dybet har afsløret en ny trussel. Bakterier angriber vraget og fortærer hundredvis af kilo jern om dagen. Her afslører nye 3D-animationer vragets udvikling - og hvordan hun går i opløsning. Vil det legendariske skib forsvinde for altid?

 

Capitol-angrebet indefra: 4 timer der ændrede USA

DR2, 5. januar, kl. 20:00

Britisk dokumentar fra 2021. (Four Hours at the Capitol) Hvorfor stormede Trump-tilhængere Kongressen? Den 6. januar 2021 samlede tusinder af demonstranter sig i Washington for at protestere mod præsident Joe Bidens valgsejr. Demonstrationen eskalerede voldsomt, da demonstranterne tiltvang sig adgang til Kongressen - og resulterede i fem menneskers død, mens mere end 140 politifolk blev såret. Hvorfor skete det? Og hvordan begyndte det hele?

 

Solvikskolen - Den svenske Steiner skandale (1:3)

DR2, 6. januar, kl. 10:30

Svensk dokumentarserie fra 2021. (Dokument inifrån: De utvalda barnen) Filminstruktøren Jasper Lake har altid følt sig særligt udvalgt. Som barn gik han på en skole, hvor naturen, musik og leg var i fokus. I ni år læste eleverne ikke en bog. En dag får han kontakt til sine gamle klassekammerater. Var deres svenske Steinerskole bare et stort eksperiment? Blev de frarøvet en uddannelse? I første afsnit opsøger han én af skolens grundlæggere, som er blevet kaldt guru, magiker og en tosset slyngel.

 

Besøg på Voergaard Slot

DK4, 6. januar, kl. 19:10

Vi skal til det nordlige Jylland, til tophatten -" her ligger det, der engang var Stygge Krumpens kærlighedsrede. Og ja, det er Bispen af Børglum -" Stygge Krumpen, der er tale om -" en herre, hvorom der er mange historier. Voergaard Slot ligger modsat af Børglum på østkysten. I dag står slottet som en renæssanceperle, smukt placeret med en voldgrav. Den dansk-franske greve E. Oberbech-Clausen forestod, i 1955, en omfattende restaurering af slottet tilbage til fordums storhed. Med sig havde han også flere franske skatte fragtet til Danmark i 16 togvogne, som fx det spisestel Marie-Antoinette og Ludvig 16. efter sigende spiste af, mens de afventede deres dødsdom. En anden vigtig person forbundet med slottet er Ingeborg Skeel, historierne knyttet til hende er mangfoldige og barske, efter signede er det hende, der er Voergaard Slots hvide dame. Tag med til det smukke slot og hør alle de gode historier.

 

Museet (1:4) En publikumsbasker?

DR2, 7. januar, kl. 09:45

Besøgstal, barok-udstilling... og blodpletter? Ovenpå svigtende besøgstal jagter SMK en ægte publikumsbasker. Nogle af medarbejderne mener at en sådan kan skabes af de mange 100 barokmalerier, der står og samler støv i museets kælder. Kom indenfor hos hele Danmarks kunstmuseum. Her bliver kunstnernes hjælpelinjer afsløret i mikroskoper, imens blodpletter kan hjælpe med at datere tegninger flere hundrede år tilbage i tiden.

 

Et liv i ti billeder - Elizabeth Taylor

DR2, 8. januar, kl. 10:20

Britisk dokumentarserie fra 2021. (A Life in Ten Pictures) Elizabeth Taylor var en af de mest berømte kvinder i Hollywood. Kendt for sin skønhed, sine ægteskaber og sin karriere. Gennem ti ikoniske billeder kastes et unikt blik på hendes ekstraordinære liv - fra barndommen i England, hendes første kontrakt i USA som 10-årig til hendes kampe mod alkohol og stoffer - og som forkæmper mod hiv og aids.

 

USA vs John Lennon

DR2, 9. januar, kl. 14:35

Amerikansk dokumentarfilm fra 2006. (The U.S. vs. John Lennon) "Da John fandt Yoko, fandt han resten af sin stemme", siger talsmanden Elliot Mintz. Sandt er det, at John Lennon efter mødet med avantgardekunstneren Yoko Ono bosatte sig i New York og sprang ud som krigsmodstander og fredsaktivist. Han fastholdt dog selv, at han først og fremmest var kunstner, og med enkle budskaber som 'All we are saying/ Is give peace a chance' og 'War is over', fik John Lennon så stor en gennemslagskraft, at han blev opfattet som en alvorlig trussel mod den siddende Nixon-regering. FBI skyggede og aflyttede og forsøgte til sidst at udvise det kontroversielle par. Men John og Yoko besluttede at gå i krig mod den amerikanske regering og fandt i den helt almindelige immigrationssagfører, Leon Wildes, en lidt usandsynlig våbendrager. Foruden de nævnte fortæller bl.a. Angela Davis, Walter Cronkite, Noam Chomsky, Carl Bernstein, Bobby Seale og John Sinclair om kampen mod Vietnamkrigen og Lennons personificering af tidsånden.

 

Modstandskampens sidste vidner (1:4) - Klavs Becker-Larsen

DR2, 9. januar, kl. 16:30

Det er ikke tilfældigt, at den 15-årige Klavs Becker-Larsen melder sig i modstandskampen under den tyske besættelse. Han er direkte efterkommer af den gamle søhelt fra Napoleonskrigene, Peter Willemoes, og mindet om helten holdes i hævd i familien. Becker-Larsen bliver sabotør og kommer i ildkamp med danske nazister. Programmet er det første af en serie på fire om modstandsbevægelsens hårde kerne på kun et par tusind i alt, der kæmpede med livet som indsats. Hvorfor blev det netop dem, der tog kampen op mod overmagten, og hvordan tog de springet fra dagligliv til kamp?

 

Kingmakers of hip-hop - de skabte legenderne (1:6)

DR2, 10. januar, kl. 13:50

Amerikansk dokumentarserie fra 2020. (Hip Hop Uncovered) De har skabt et utal af hiphop-legender fra kulisserne. Her fortæller de fem kongemagere; Big U, Deb Antney, Trick-Trick, Bimmy og Haitian Jack, hvordan hiphop opstod på gaden og blev formet af det hårde miljø i ghettoerne, men efterhånden er blevet mainstream og en verdensomspændende milliardforretning.

[Historie-online.dk, den 3. januar 2023]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 18, 2023
TV-tips, uge 31, 2023
TV-tips, uge 47, 2022