Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 02, 2021

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1930

 

I ugens tv-tips har vi flere dokumentarer om berømte personer – John Mogensen, Else Marie Bukdahl, Niels Steensen – og også et autentisk drama om forfatteren Colette. Vi skal med Tom Buk-Swienty i 2. verdenskrig, høre om henrettelse af danske modstandsfolk, og den østtyske by Dresden et genstand for en udsendelse om historie og arkitektur. Den kolde Krig er baggrunden for dokumentaren om en dansker, der var hvervet til Stasi-tjeneste.  Vi skal naturligvis også til USA, dels om indvandringen til Amerika, dels om musikken og magien i Laurel Canyon i slutningen af 1960’erne. Og så sniger vi os til at se spaghettiwestern med Clint’en. God fornøjelse!

 

Den ensomme soldat

DR2, 13. januar kl 20:00

Dansk dokumentar fra 2020 Jeg var bare en kujon, der ville overleve.... Sådan skriver Hans Horn, der var læge i Skagen og Padborg i sine erindringer. I filmen tager forfatter og historiker, Tom Buk-Swienty, os med på en dramatisk rejse igennem Horns og Europas historie under 2. Verdenskrig. Det er en barsk, smuk og livsbekræftende historie om viljen til at overleve, om musik, kunst og kærlighed. "Den ensomme soldat" er en dokumentarfortælling baseret på Tom Buk-Swientys anmelderroste bestseller "Det ensomme hjerte".

 

Hvorhen med historien?

DK4, 13. januar, kl. 21:55

Gennem de senere år er Dresden både blevet berømt og berygtet. Berømt for sit forsøg på at rekonstruere byens udbombede historiske centrum. Berygtet for den højreorienterede bølge, der siden 2015 har fejet gennem byen. På den ene side eksemplificerer byen de ''blomstrende landskaber'', som alle håbede, at den tyske genforening i 1990 ville føre til. På den anden side vidner det om alle de ting, der er gået galt i Tyskland og Europa siden den tid. Hver mandag aften kolliderer de to virkeligheder dramatisk, når Pegida-bevægelsen tager ud på gaden for at demonstrere mod udlændinge, flygtninge, politikere og medierne. Men modsætter de to virkeligheder sig hinanden? Eller har forsøget på, arkitektonisk at gengive det, der gik tabt i 1945, været medvirkende til at bringe de politiske spøgelser fra den samme æra tilbage? "Hvorhen med historien" ser på forbindelserne mellem arkitektur og politik i Dresden og skildrer derved en by fanget i en destruktiv fortid, der bare ikke vil forsvinde.

 

USA i farver - rejsen til Amerika

DR2, 14. januar, kl. 12:10

Amerikansk dokumentarserie fra 2019. (America in Color: Coming to America) I begyndelsen af det 20. århundrede ankommer millioner af indvandrere til USA - på jagt efter den amerikanske drøm. I starten bliver de budt velkommen med åbne arme, men snart lukker landet sine døre i. Immigrant-familier, der bosætter sig, må kæmpe mod forskelsbehandling og for at assimilere sig. Gennem sjældne privatoptagelser i farver dykker vi ned i historierne om indervandrelivet i USA.

 

Store danskere: John Mogensen

DR2, 15. januar, kl. 19:30

Store Danskere: John Mogensen I dag, mere end 35 år efter hans død, kender de fleste danskere ham stadig som folkets John med de røde seler og de glade sange. Men bag den joviale facade kæmpede John Mogensen gennem hele sit liv med præstationsangst, alkohol og uforløste kunstnerdrømme. Få historien om en af Danmarks mest populære sangere gennem tiden i det første tv-portræt af John Mogensen nogensinde. Tilrettelæggelse: Janus Køster-Rasmussen

 

Danske skæbner i Mindelunden

DK4, 16. januar, kl. 16:00

"Jeg ved, at den tid, der kommer, for dig, bliver hård. Men far og mor vil hjælpe dig, det de kan. Og så har du kun Gud at gå til. Det har været min styrke i denne tid." Sådan skriver modstandsmanden Karl Gustav Stricker Brøndsted den 27. februar 1945 til sin hustru, få timer før han bliver henrettet af tyskerne på det sted, der i dag er kendt som Mindelunden. Bundet til en træpæl blev han skudt med ryggen mod solopgangen foran sine kammerater.

 

Hævn for dollars

DR2, 16. januar, kl. 15:10

Italiensk western fra 1965. (Per qualche dollari in più) To dusørjægere slår sig sammen for at fange Indio, der med sin bande gør klar til at røve banken i El Paso. De to dusørjægere har forskellige grunde til at være efter Indio, men kan de overhovedet stole på hinanden? Medvirkende: Clint Eastwood, Lee Van Cleef, Gian Maria Volonté, Klaus Kinski m.fl. Instruktion: Sergio Leone.

 

Musikken og magien fra Laurel Canyon (1:2)

DR2, 17. januar, kl. 11:00

Amerikansk to-delt dokumentar fra 2020. (Laurel Canyon) I slutningen af 1960'erne blev Laurel Canyon, nord for Los Angeles, samlingssted for hippier og håbefulde kunstnere. Her boede, skrev og perfektionerede legendariske musikere som Joni Mitchell, Crosby, Stills, Nash & Young og The Doors deres musik. Gennem interviews og sjældne lydoptagelser gives et intimt portræt af kunstnerne, som skabte musikhistorie og ændrede populærkulturen.

 

Hvis du læser dette er jeg død (1:4)

DR2, 17. januar, kl. 19:30

Vibe var bange for sin far. Vibes far var bange for at blive afsløret. Som ung blev Henrik Dahl hvervet af en østtysk spiontjeneste. Da Berlinmuren faldt, var han stiv af skræk. I 2018 begik han selvmord. Koldkrigsforskeren Thomas Friis hjælper Vibe med at forstå, hvordan det hele hænger sammen.

 

Verdensdamen Else Marie Bukdahl

DK4, 17. januar, kl. 21:50

Else Marie Bukdahl voksede op i et miljø, præget af kunst og litteratur. Hendes far var digteren og kritikeren Jørgen Bukdahl og Else Marie Bukdahls mor var kunsthistorikeren Magnhild Bukdahl. Den akademiske baggage var solid og førte mod professorater og forskning. Men for Else Marie Bukdahl blev valget aldrig litteratur eller kunst. Hun fandt sin egen vej -" og hendes aftryk på dansk kulturliv de seneste 40 år har været markant -" bl.a. som mangeårig rektor for Kunstakademiet, som medlem af diverse selskaber -" bl.a. Salmebogsudvalget og Det Etiske Råd samt som direktionsmedlem hos Ny Carlsbergfondet. I Torben Glarbos dokumentar ser vi en del af det liv, der er levet -" reflekteret i brudstykker af den nutid, det favner. Else Marie Bukdahls medmenneskelighed, nysgerrighed og faglighed har sat aftryk – hvor kunst, arkitektur og ansvarlighed er centralt.

 

Store danske Videnskabsfolk: Niels Steensen (Nicolaus Steno)

DR2, 18. januar, kl. 16:15

Niels Steensen var et renæssance-geni og betragtes som en af geologiens grundlæggere. Han favnede bredt og beskæftigede sig også med anatomi og krystallografi. Han var en sammensat person optaget af livets store spørgsmål. Han gjorde en række skelsættende opdagelser som ung og stod overfor en lovende fremtid som videnskabsmand, men valgte pludselig at blive præst. Johan Olsen fra bandet Magtens Korridorer fortæller den fascinerende historie. Hans hjerte brænder for naturvidenskaben og når han ikke står på scenen arbejder han selv som biologisk forsker.

 

Colette

DR2, 19. januar, kl. 14:00

Britisk autentisk drama fra 2018. I 1893 gifter forfatterspiren Colette sig med litteraten Willy. At skrive under eget navn går ikke for en kvinde, så Willy tager æren for Colettes første bog - der bliver en kæmpesucces. Willy og Colette bliver Paris' mest berømte par, men først da Colette indleder en affære med markisen 'Missy', begynder hendes virkelige frigørelse. Nu skal alle vide, hvem der i virkeligheden har skrevet bøgerne, som har taget den franske ungdom med storm! Medvirkende: Keira Knightley, Dominic West, Fiona Shaw m.fl. Instruktion: Wash Westmoreland.

[Historie-online.dk, den 12. januar 2020]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 31, 2021
TV-tips, uge 22, 2021
TV-tips, uge 43, 2021