TV-tips, uge 02, 2022

Så er der en del om dronningen i den kommende uge. 50 års jubilæum er dog værd at fejre. Men vi skal også stifte bekendtskab med andre tidligere dronninger i Liv Thomsens serie – men vi skal også tilbage til 1980’erne. DK4 fortæller om Reventlow og herregården Pederstrup, DR2 om Bournonville, og der er serie om (over)forbruget, og vi skal huske tilbage på fyrværkeriulykken i Seest. Endelig en film, det nok er værd at se, nemlig ”I nattens hede” med Sidney Poitier. God fornøjelse!
På sporet af dronningerne (1:6)
DR2, 12. januar, kl. 21:00
Dronning Thyras navn er mejslet ind i begge runesten i Jelling og hun betragtes som stammoderen til vores nuværende kongehus. Men ellers har hun ikke efterladt sig så meget som en kindtand. Derfor er Thyra en af Danmarkshistoriens største gåder. Vi ved dog, at Thyra må have været en hel særlig kvinde i vikingetiden, og ikke kun fordi hun var hustru til Gorm den Gamle. Liv Thomsen drager på sporet af sagndronningen og forsøger at samle brikkerne til et portræt sammen med arkæolog og forfatter Jeanette Varberg.
Manden bag det moderne menneske
DK4, 12. januar, kl. 22:20
Gennem sin adelige slægt arver statsmanden Christian Ditlev Frederik Reventlow i 1770´erne herregården Pederstrup sammen med en række andre godser på Lolland. Og her kommer Herregården Pederstrup i høj grad til at have en særlig betydning for Reventlow og for de mange reformer, som han stod bag. Sammen med en kreds af indflydelsesrige mænd omkring daværende kronprins Frederik stod Reventlow nemlig bag det store lovgivningsarbejde i 1780´erne, der blandt andet første til stavnsbåndets ophævelse og til skolereformen i 1814, hvor undervisningspligten bliver stadfæstet. Meget af forarbejdet til dette fandt sted på Pederstrup og de omliggende gårde, hvor Reventlow afprøvede mange af sine ønsker og idéer til reformerne før lovforslagene blev fremsat. I programmet om C.D.F. Reventlow besøger dk4 herregården på Pederstrup, der er i dag indrettet som et museum. Her fortælles historien om Reventlow gennem de møblerede stuer og personlige ejendele, og museumsinspektør Louise Sebro skildrer, hvilken stor betydning adelsmanden har for det moderne Danmark, som vi kender i dag.
Shop amok (1:3) - De unge modebæster
DR2, 13. januar, kl. 16:00
Engang købte vi ting fordi vi havde brug for dem - køleskabe, biler og cowboybukser. I dag køber vi ting der giver os identitet og fortæller omverdenen hvem vi er. I dag er unge storforbrugere af tøj fra kendte modehuse, hvis logoer er synonym med rigdom og luksus. I dette program følger vi en ung mand, som elsker mærketøj. Han tilhører en gruppe unge forbrugere, der køber, bruger og videresælger det mest efterspurgte tøj. Anden del af serien følger umiddelbart efter. Og tredje del dagen efter kl. 16:30.
Margrethe II - Dronning i 50 år: Direkte fra en historisk dag
DR1, 14. januar, kl. 09:00
Se med når vi følger Hendes Majestæt Dronningen på 50-årsdagen for hendes regeringstid. Dronningen hyldes først på Christiansborg, og senere kører hun med den kongelige salonvogn til Roskilde, hvor hun sammen med dele af kongefamilien vil mindes Kong Frederik IX ved og i Roskilde Domkirke. Værter: Stéphanie Surrugue og Kåre Quist.
Majestæten og arkæologien
DK4, 14. januar, kl. 19:50
Dronningen er en fremragende fortæller. Det kan dk4s seere opleve torsdag den 16. april, når vi i anledningen af 80 års fødselsdagen genudsender "Majestæten og arkæologien", hvor Dronningen beretter om sin arkæologiske interesse og de mange oplevelser, hun har haft på udgravninger i både ind- og udland. Der er ikke den egn af Danmark, hvor dronningen ikke har kigget fagfolkene over skuldrene på en arkæologisk udgravning. Et af de steder, hun holder af at se på oldtidsminder, er Bornholm.
Bournonville
DR2, 15. januar, kl. 21:40
Dansk dokumentar fra 2019 August Bournonville (1805-1879) er guldalderens store balletdigter. Som sine malerkolleger i 1800-tallet lod han sig inspirere af det sydlandske og skabte italienske, franske og spanske balletter. Hans Idèindhold og æstetik hørte guldalderen til. Han skabte det repertoire, som den dag i dag gør Den Kongelige Ballet interessant i internationale øjne. I modsætning til malerier er balletter imidlertid kunstværker som ændrer sig med tiden, når nye iscenesættere og balletmestre tager livtag med traditionen. Erik Aschengreen fortæller hvordan Bournonvillearven lever i dag, og Nikolaj Hübbe fortæller om at udfordre traditionen med kontroversielle opsætninger af klassikerne.
I nattens hede
DR2, 16. januar, kl. 15:40
Amerikansk drama fra 1967. (In the Heat of the Night) I sydstatsbyen Sparta er en rig industrimand blevet myrdet. Allerede samme aften finder politiet en mistænkt på stationen. Han er fremmed, han er sort, han er den perfekte mistænkte, men desværre er han også storbystrømer med speciale i drab. Noget uvilligt begynder han at hjælpe den lokale politichef, men det er yderst farligt at have den forkerte hudfarve i Sparta. Virgil Tibbs: Sidney Poitier. Rod Steiger: Bill Gillespie. Sam Wood: Warren Oates. Instruktion: Norman Jewison.
Mig og 80'erne (1:4)
DR2, 17. januar, kl. 19:00
"Hjemmet" Tag med en nostalgisk rejse når en række markante danskere åbner op for deres private fotoalbum fra 80'erne; årtiet hvor de gik fra børn til voksne. Om de var bz'er, yuppie eller fredsaktivist, var det årtiet, hvor de lejer deres første moviebox med vennerne og hvor frygten for AIDS ånder dem i nakken. I dette afsnit går vi på opdagelse i 80'er-hjem og ser nærmere på, hvordan de- og vi boede og indrettede os i et fattigt og polariseret årti, hvor man enten hyldede fællesskabet og det ikke-kommercielle, eller skurede op for forbruget, installerede solarium over dobbelt senge og for alvor begyndte at dyrkede sig selv.
24 timer vi aldrig glemmer - ulykken i Seest
DR2, 18. januar, kl. 12:25
Der er dage vi aldrig glemmer. Dage hvor små fejl bliver til store ulykker. Dage hvor ens hjem eller ens kære forsvinder. En af de dage er 3. november 2004. Den dag et ordentligt brag lød i Seest. En enkelt pakke med nytårsfyrværkeri udløste den dag en brand, som udviklede sig til et inferno af eksplosioner og brande. En brandmand mistede livet. 12 virksomheder blev jævnet med jorden, 355 blev skadet og 75 af dem blev fuldstændig ødelagt. Forsikringsoplysningen mener, at der blev ødelagt for 750 mill. kroner den dag i Seest. Tilrettelæggelse: Jakob Heick.
[Historie-online.dk, den 11. januar 2022]