Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 02, 2023

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1021

 

Der er naturligvis en masse håndbold i programmerne i den kommende uge, men dog også en del historiske udsendelser. Her er historien om Den spanske Syge, her er Danske Mord – og mere fredeligt skriftens historie. Tom Buk-Swienty tager os med til 2. verdenskrig, og Paul Hammerich indleder igen sin danmarkskrønike. Vi skal høre om to jazzgiganter, der flytter til København i 1960’erne, om Phil Spector med både musik og mord, om Clinton-parrets ankomst til Washington, om mosmideforskeren Marie Hammer – og endelig kan man godt tilbringe sin fredag aften i selskab med DiCaprio, Pitt og Tarantino i ”Once upon a time in Hollywood”. Der er nok at se til. God fornøjelse!

 

Alfabetets oprindelse: Hvordan skriften ændrede verden

DR2, 11. januar, kl. 15:05

Amerikansk dokumentarserie fra 2021. (A to Z: The First Alphabet) Skrivning er en af de mest fundamentale ting, mennesket kan. I dag tager vi det for givet. Men det er måske en af de mægtigste idéer, vi har fået. Ligesom skrivning ændrede menneskehedens historie, ændrede opfindelsen og udviklingen af papir og tryk spredningen af information - og satte gang i en videnskabelig revolution. Hvordan forandrede teknologier som pen, papir og trykpresse vores verden - helt frem til i dag?

 

Den ensomme soldat

DR2, 11. januar, kl. 19:50

Dansk dokumentar fra 2020 Jeg var bare en kujon, der ville overleve.... Sådan skriver Hans Horn, der var læge i Skagen og Padborg i sine erindringer. I dokumentaren tager forfatter og historiker, Tom Buk-Swienty, os med på en dramatisk rejse igennem Horns og Europas historie under 2. Verdenskrig. Det er en barsk, smuk og livsbekræftende historie om viljen til at overleve, om musik, kunst og kærlighed. "Den ensomme soldat" er en dokumentarfortælling baseret på Tom Buk-Swientys anmelderroste bestseller "Det ensomme hjerte".

 

Døden tager de unge - Historien om den spanske syge

DR2, 12. januar, kl. 19:30

Dansk dokumentar fra 2018 Corona-virus er ikke den først pandemi, der hærger Danmark. For 100 år siden begynder børn og unge mennesker begynder pludselig at dø i København. I løbet af kort tid har en usynlig dræber sendt tusindvis af mennesker i graven over hele Danmark. Men hvad skete der? Det her er historien om den ukendte epidemi, som ramte Danmark for 100 år siden. 

 

Once Upon a Time... in Hollywood

DR1, 13. januar, kl. 21:30

Amerikansk Oscarbelønnet komediedrama fra 2019. Los Angeles, 1969. Rick Dalton var stjerne i en western-tv-serie, men tiderne skifter, og Rick er nervøs for, at hans tid er forbi. Den afslappede Cliff Booth er Ricks stuntman og bedste ven. De er hinandens eneste familie. Rick er nabo til Roman Polanski, Hollywoods hotteste instruktør. Alt, hvad Rick drømmer om, er at blive en del af filmbyens inderste cirkel ligesom Polanski. Det er så tæt på - og alligevel så langt borte. Medvirkende: Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie m.fl. Instruktion: Quentin Tarantino.

 

Cool Cats

DR2, 14. januar, kl. 11:30

Prisvindende dansk dokumentar fra 2015. I midten af 1960erne forlader de to jazzgiganter Ben Webster og Dexter Gordon USA med landets systematiske politivold, racediskrimination og ødelæggende narkokultur. De slår sig ned i København, hvor de bliver modtaget som musikalske frelsere. Men den eventyragtige skandinaviske hovedstad viser sig snart at være farligere for dem end de tror.

 

Gamle Danmark (1)

DR2, 15. januar, kl. 15:15

Var der noget at råbe hurra for? For at fatte den lyse maj 1945, må man kende den mørke vinter der gik forud. Derfor handler det første program i en række på ti om hele dette mærkelige år, med tredelt magt mellem Hitlers befuldmægtigede, de danske departementschefer og modstandsbevægelsen. Nazismen var i opløsning og volden og sortbørshandelen florerede. Så kom befrielsen og efter de bevægende dage den 4. og 5. maj, startede hverdagen i det befriede Danmark. Retsopgøret kunne begynde. Og medens det øvrige Danmark jublede blev Bornholm bombet. Forfatter og fortæller: Paul Hammerich. Sendt første gang 1983.

 

Spector: Manden, musikken og mordet (1:4)

DR2, 15. januar, kl. 22:00

Britisk dokumentarserie fra 2022. (Spector) Deres veje krydses en skæbnesvanger nat i 2003: Den legendariske musikproducer Phil Spector og skuespilleren Lana Clarkson. Få timer efter de møder hinanden i Los Angeles, bliver politiet tilkaldt. Spector bliver arresteret og anklaget for mord. Han siger, at hun begik selvmord i hans palæ. Den efterfølgende retssag er et mediecirkus. Men hvad er sandheden? Hvem var disse to mennesker? Og skyldes dødsfaldet hans traumatiske barndom?

 

Danske mord - Barnemordet der rystede Danmark

DR1, 16. januar, kl. 21:25

I november 1947 bliver otteårige Anne fundet myrdet ved Utterslev mose. Hun har været udsat for et seksuelt overgreb. Politiet er på bar bund, og befolkningen i området er forfærdede. Efterforskningen varer flere år og afslører en lang række skjulte seksuelle overgreb på børn i københavnsområdet. Afsløringerne starter en udvikling mod mere åbenhed om seksuelle overgreb og børns trivsel generelt.

 

Bill Clinton: Velkommen til Washington

DR2, 17. januar, kl. 08:30

Amerikansk dokumentarserie fra 2011. (Clinton) På trods af al uddannelse og erfaring var ægteparret Clinton slet ikke forberedt på den måde, politik bliver skabt på i Washington, og parret lå snart i åben krig mod både Republikanerne og det meste af pressen. De første to år af Clintons tumultagtige præsidentperiode var præget af den begyndende Whitewater-skandale, og ikke mindst det ydmygende nederlag for Hilary Clintons sundhedsreform. Ankomsten af en ny og formidabel modstander, Newt Gingrich, truer med at afspore Clintons præsidentperiode, næsten før den er kommet i gang, og da det lykkes Republikanerne at opnå flertal i Kongressen ved midtvejsvalget, skifter hele det politiske landskab til højre og efterlader en præsident Clinton tilsyneladende uden reel magt.

 

Bog og forfatter med Bo Tao Michaëlis og Eva Tind

DK4, 17. januar, kl. 12:55

Dagbladet Information har betegnet Eva Tinds nyeste roman "Kvinden der samlede verden" som en "videnskabshistorisk pageturner om mosmideforskeren Marie Hammer"? Hvad er en mosmide, og hvem var Marie Hammer, tænker mange sikkert. Hvordan skal det forstås, at Marie Hammer samlede verden, og hvorfor fandt Eva Tind denne for de fleste komplet ukendte, danske kvinde, så fascinerende, at hun blev nødt til at skrive en videnskabshistorisk roman om hende? Det og meget andet får man svar på, når Eva Tind er gæst hos Bo Tao Michaëlis i denne udgave af "Bog og forfatter", hvori vi i øvrigt også finder ud af, om Bo Tao Michaëlis er enig i Informations rosende betegnelse af bogen.

Foto på forsiden: Dansk Sygeplejehistorisk Museum

[Historie-online.dk, den 10. januar 2023]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 16, 2023
TV-tips, uge 23, 2023
TV-tips, uge 51, 2022