Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 04, 2021

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 2219

 

Denne uges flow-TV bevæger sig forskellige steder hen. Fra Danmark har vi både 60’ernes forbrugsfest og fattigdom i Danmark. Men også om forholdet til Tyskland. Fra USA hilser vi på to republikanske præsidenter, Reagan og Nixon. Men vi skal også opleve den uhyggelige sekt, der stjal børn, se portræt af stjernen John Besluchi og stifte bekendtskab med hemmelige agenter i krigstid. Endelig er der dokumentar om krigsfotografen Lee Miller, den gådefulde Kheopspyramide og den gode engelske film ”Kongens stor tale”

 

Husker du 1960'erne - Den store forbrugsfest

DR2, 27. januar, kl.19:25

Den store forbrugsfest. 60'erne eksploderede i hovedet på en generation, der var født i et heste-trukket og varerationeret landbrugsland. I jagten på køleskab, TV, bil og parcelhus lærte danskerne forbavsende hurtigt, at det var dumt at være sparsommelig... og snedigt at stifte gæld. En hvinende inflation og en tryghedskabende dyrtidsreguleing sendte fortidens fattigdom på pension - nu handlede det om at gøre gode tider bedre.

 

Spioner i krigstjeneste (1:4)

DR2, 27. januar, kl. 20:10

Tysk dokumentarserie fra 2019. (Spies of War) Du kender ikke deres navne - og du har aldrig set deres ansigter. Montagu, Garbo, Fuchs og Penkovsky var de største spioner i det 20. århundrede. Ved hjælp af afklassificerede dokumenter, arkiver, rekonstruktioner og interviews giver denne serie indblik i deres sind og metoder - og afslører, hvordan de ændrede historiens gang. Første gang om britiske MI5-dobbeltagenter, der narrede nazisterne til at holde deres tropper ude af Normandiet.

 

Dansk-tysk med Matlok

DK4 , 28. januar, kl. 21:20

Torben Steno er journalist, tv-vært og musiker - en farverig person med markante meninger - en slags politisk kabaretist. Men Steno elsker også Tyskland. Det siger han selv, og det gør han så meget, at han har rejst land og rige rundt med foredraget "Steno elsker Tyskland". Hvordan det hænger sammen, bliver man klogere på, når Torben Steno er gæst hos Siegfried Matlok. Men programmet giver også indblik i, hvordan Steno fra en antitysk barndom og ungdomsår som inkarneret EU-modstander har bevæget sig frem til at elske Tyskland og støtte det europæiske samarbejde. Samtalen kommer selvfølgelig også rundt om Stenos legendariske program "DDR2 - det uaktuelle nyhedsprogram", der blev vist på DR2.

 

Kongens store tale

DR2, 29. januar, kl. 20:00

Britisk Oscarbelønnet drama fra 2010. (The King's Speech) Den engelske prins Bertie stammer, og det bliver et stort problem, da han i 1936 krones til konge. Storbritannien er på randen af krig, og landet har brug for et overhoved, der kan samle sit folk med inspirerende taler. Måske er der hjælp at hente hos talepædagogen Lionel Logue - en excentrisk australier med uortodokse behandlingsmetoder. Colin Firths kongelige præstation udløste en Oscar, og der var også Oscars til 'Kongens store tale' for bedste film, instruktion og manuskript. Medvirkende: Colin Firth, Geoffrey Rush, Helena Bonham Carter m.fl. Instruktion: Tom Hooper.

 

Reagan - fra Hollywood til Det Hvide Hus (1:4)

DR2, 30. januar, kl. 14:00

Amerikansk dokumentarserie fra 2020. (The Reagans) Ronald og Nancy Reagan er et af USA's mest polariserende og magtfulde par nogensinde. Deres iscenesættelse af dem selv som den amerikanske drøm er Hollywood værdig. Ægteparrets partnerskab og især Nancys betydelige indflydelse på sin mand og hans embede går over i historien.

 

Sekten der stjal børn

DR2, 31. januar, kl. 15:55

Australsk dokumentarfilm fra 2016. (The Family) Anne Hamilton-Byrne var smuk, karismatisk og overbevist om, at hun var en levende gud. Sammen med en velanskrevet læge grundlagde hun i 1963 sekten Familien, der var en blanding af kristendom og østens mystik tilsat passende mængder af psykedeliske stoffer som LSD og psilocybin. Sammen med sin mand, Bill, anskaffede hun sig et utal af børn, nogle ved hjælp af adoptionssvindel, andre fra andre sektmedlemmer og opdrog dem som sine egne. Børnene blev klædt i ens tøj og med håret farvet blondt, og opdragelsen bestod i en blanding af motion, tæv, sult og indsprøjtninger med LSD. De sidste børn blev reddet ved en politirazzia i 1987, men mange af dem lider stadig under deres traumatiske barndom.

 

Capturing Lee Miller

DR2, 31. januar, kl. 20:00

Britisk dokumentar fra 2020. (Capturing Lee Miller) Model, muse og frygtløs krigsfotograf: Lee Miller havde mange liv. Hun er et af de mest bemærkelsesværdige kvindelige ikoner i det 20. århundrede - der levede sit liv efter sine egne regler. Her fortælles historien om den ekstraordinære og modige kunstner, der brød tabuer og trodsede forventningerne.

 

Kheopspyramidens uløste gåder (1:2)

DR2, 1. februar, kl. 11:55

Canadisk dokumentarserie fra 2018 (Lost Secrets of The Pyramid) Hvordan og hvorfor blev den bygget? Kheopspyramiden i Egypten er den eneste af oldtidens syv underværker, der er tilbage. Et mysterium, der stadig rummer en masser ubesvarede spørgsmål. Men nu har en gruppe arkæologer fundet en 4500 år gammel papyrus-rulle og resterne af en gammel båd. Kan disse ting være svaret på nogle af de uløste gåder?

2. del følger umiddelbart efter, kl. 12:45.

 

Dansk-tysk med Matlok

DK4, 1. februar, kl.13:25

Denne udvidede udgave af programmet handler især om Tyskland 30 år efter den tyske genforening - med status og perspektiver forud for valget i Tyskland i 2021 og afslutningen af Merkel-æraen. Siegfried Matloks samtalepartner er en af landets mest respekterede kendere at Tyskland - kulturelt såvel som politisk og historisk, nemlig professor Per Øhrgaard. Det er en lang og omfattende samtale med tid til at gå i dybden, og Matlok og Øhrgaard kommer da også vidt omkring - fra Helmut Kohl og Günter Grass over Gerhard Schröder til Angela Merkel og hendes eventuelle efterfølger. Fra DDR og BRD til tysk genforening og et vue over 30 år med ét samlet Tyskland, men også med overvejelser over Tysklands rolle i Europa og i en urolig verden - her og nu og i de kommende år.

 

Nixons beskidte tricks (1:4) - Viljen til sejr

DR2, 1. februar, kl. 15:15

Amerikansk mini-dokumentarserie fra 2019. (Tricky Dick) Richard Nixon er en af det 20. århundredes mest omdiskuterede politikere. Gennem fire programmer udforsker vi hans liv - fra hans tidlige politiske karriere, de nervepirrende tv-debatter med John F. Kennedy og til Watergate-skandalen, der tvang ham til at trække sig fra præsident-embedet. Første gang ser vi nærmere på Nixons barndom under beskedne kår, studietid og tidlige politiske liv i Californien.

 

Historien om de fattige (1:4)

DR2, 2. februar, kl. 16:20

Afsnit 1: 1870-1920 Fattigdom har haft mange former i Danmark gennem de sidste 150 år. Fra fattiglemmer på tvangs arbejde til kontanthjælpsmodtagere i tvungen aktivering. I fire programmer fortæller DR hvordan det var og er at være fattig i Danmark. Og der stilles skarpt på samfundets holdning til de fattige dengang og nu.

 

Dokumania: John Belushi - Stjernekomikerens liv og død

DR2, 2. febaruar, kl. 20:45

- Comedy, kokain og berømmelse Han var en komisk legende. Den amerikansk skuespiller John Belushi var en af USA's største entertainere op gennem 1970'erne - særlig kendt for underholdningsshowet 'Saturday Night Live' og musical-komedien 'Blues Brothers'. Men bag kulisserne var hans tilværelse alt andet end munter. Her fortæller Belushis familie, venner og kollegaer om hans korte liv, der brat sluttede i 1982 på grund af en overdosis. Amerikansk dokumentar fra 2020.

[Historie-online.dk, den 26. januar 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 49, 2022
TV-tips, uge 13, 2021
TV-tips, uge 34, 2021