Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 05, 2023

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 913

 

I denne uges flow-tv kommer vi på Den kinesiske Mur, og vi kommer med Galathea på ekspedition. Ligeledes får vi indblik i anstalten på Livø og i dengang AIDS kom til Danmark i 1980’erne. Ligeledes dystert er dokumentarer om et skotsk mord og om seriemordere i Washington DC. Endelig er der fokus på 1974 i Danmark, på James Joyce og på adoptionens historie. God fornøjelse!

 

Galathea - en flig af livets gåde

DR2, 1. februar, kl. 21:05

Dansk Dokumentar fra 2022 I 1950-1952 lancerer Danmark sin hidtil største og dyreste videnskabelige ekspedition: Galathea Ekspeditionen. Formålet er at udforske dybhavet - et sted, der indtil da har været fuldstændig ukendt for mennesket. Ombord er en besætning, for hvem rejsen bliver et livsvarigt eventyr - men også for et besætningsmedlem bliver skæbnesvangert. Som de første i historien fisker de nede på 11.000 meter for at undersøge, om der findes liv på de største dybder. Gennem besætningens erindringer genlever vi den mindeværdige ekspedition, fiskeriet i Marianergraven og de personlige omkostninger undervejs.

 

Fortidens fantastiske ingeniørkunst (2:10) Den Kinesiske Mur

DR2, 2. februar, kl. 19:05

Britisk dokumentarserie fra 2021. (Ancient Engineering) Muren er bogstaveligt talt grundlaget for næsten al byggeri. Teknikken har præget vores verden i mindst 12.000 år, men den geniale fremgangsmåde bliver ofte overset. I løbet af to tusinde år blev Den Kinesiske Mur bygget af millioner af mennesker. Mange omkom under det ekstremt hårde arbejde og de enorme udfordringer. Den er et vidnesbyrd om ekstraordinære ingeniører og visionen om at forsvare et helt imperium med en enkelt mur.

 

I den bedste mening - Gutterne fra Livø

DR2, 3. februar, kl. 16:15

De fleste mennesker har en drøm, om en kæreste, et arbejde og en familie, men for nogen blev den drøm forbudt. De lettere, såkaldt moralsk åndssvage gik imod samfundets orden, men hørte hverken til i fængsel eller på åndssvageanstalt. De blev sendt ud på en øde ø - Livø - på ubestemt tid. 20'erne og 30'erne var racehygiejnens tid, man ville have kontrol med samfundets afvigere, og man tog den yderste konsekvens med tvangssterilisation, for at de ikke skulle formere sig. Det lyder som noget der kunne være foregået i Tyskland under nazismen, men det var en dansk socialdemokratisk velfærdsvision. Man ville redde det danske samfund fra at gå til grunde. Det skete i den bedste mening. Tilrettelæggelse: Lone Leegaard.

 

Mordet på Margaret (1:2)

DR2, 4. februar, kl. 23:05

Britisk dokumentarserie fra 2020. (Murder Trial: The Disappearance of Margaret Fleming) Margaret Fleming, 35, er sporløst forsvundet fra sin hjemby i Skotland. Det går op for myndighederne og politiet i 2016, da de ikke kan komme i kontakt med hende. Mistanken forstærkes, da det viser sig, at Margaret Flemings familie ikke har set hende i 16 år. Hendes plejere, Edward Cairney og Avril Jones, bliver anklaget for at have dræbt hende - men kan man dømme uden et lig?

 

Vi skulle dø - da AIDS kom til Danmark (1:2)

DR2, 5. februar, kl. 13:00

I begyndelsen af 1980erne flytter to unge til hver deres storby. I Århus finder Henning endelig det homomiljø, han har sukket efter som teenager i Vestjylland, mens Steve i København forelsker sig stormende i kokken på byens bedste bøssediskotek. Alt tegner lyst for Henning og Steve, da de for første gang hører om en mystisk sygdom, der næsten udelukkende rammer bøsser - en sygdom, der ikke kan behandles.

 

Børn til salg - Adoptionens historie

DR2, 6. februar, kl.17:30

Engang var der ingen der vidste, hvad der blev af de børn der blev født udenfor ægteskab - nogle blev solgt til bortadoption, andre slået ihjel eller overladt i fremmedes varetægt - det var før, der var noget, der hed spædbørnehjem, Mødrehjælp eller adoptionsbureauer.

 

De usynlige seriemordere (1:6) Snigmorderne fra Washington DC

DR2, 6. februar, kl. 23:25

I 23 dage i efteråret 2002 terroriserede de to snigskytter John Allen Muhammad og John Lee Malvo Washington D.C. Fra bagagerummet af deres blå Chevrolet Caprice kørte de rundt og skød og dræbte tilfældige. For første gang fortæller efterforskere, ofrenes familier og Lee Malvo selv, historien om de koldblodige nedskydninger. Amerikansk dokumentarserie fra 2020.

 

Bog og forfatter med Bo Tao Michaëlis

DK4, 7. februar, kl. 14:30

I 2022 er det 100 år siden, at et af de største litterære mesterværker, James Joyces Ulysses, blev udgivet. Bo Tao Michaëlis er derfor rykket ud af studiet til den irske pub Kennedy´s og mødes med en af Danmarks mest anerkendte digtere, Peter Laugesen, for at tale om deres fælles passion, nemlig Ulysses. Det bliver til en snak om James Joyces forfatterskab, om hvorfor der ikke er nogle punktummer i bogens sidste kapitel, og ikke mindst, hvorfor man bedre kan forstå Ulysses, hvis den læses højt.

 

Guldkorn 1970'erne: 1974

DR2, 7. februar, kl. 18:40

I 1974 kommer der nye fartgrænser på vejene, som ikke engang politiet kan gennemskue. Der er mangel på præster og så sætter en ny lov om, at man kun må opholde sig 6 uger om året på den samme campingplads, sindene i kog.

[Historie-online.dk, den 31. januar 2023]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 05, 2024
TV-tips, uge 22, 2023
TV-tips, uge 50, 2023