Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 06, 2021

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1866

 

I denne uge skal vi se dokumentarer om kunstnere som pianisten Jan Johansson og maleren L.A. Ring, men også om journalisten Jan Guillou og om paraatleten Oscar Pistorius. Dertil Det store Togrøveri i 1963, ungdom i 1970’erne og faktisk også begyndelsen på superheltenes historie. Endelig skal vi nyde en dokumentar om irsk whiskey, endnu en gang noget om det britiske kongehus og en dansk dokumentar om den spanske syge i 1918/1919. God fornøjelse i snevejret!

 

Døden tager de unge - Historien om den spanske syge

DR2, 10. februar, kl. 21:45

Dansk dokumentar fra 2018 Corona-virus er ikke den først pandemi, der hærger Danmark. For 100 år siden begynder børn og unge mennesker begynder pludselig at dø i København. I løbet af kort tid har en usynlig dræber sendt tusindvis af mennesker i graven over hele Danmark. Men hvad skete der? Det her er historien om den ukendte epidemi, som ramte Danmark for 100 år siden.

 

Den irske whiskey-revolution

DK4, 10. februar, kl. 22:40

Det var i Irland, at man første gang kunne finde dokumentation for destillering og nydelse af whiskey. Sidstnævnte faktisk i en så høj grad, at det forlyder, at en klanhøvding i år 1405 døde af at have indtaget for meget whiskey. Siden da er de gyldne dråber blevet Irlands nationale drik, og indtil 1920'erne sad irerne på størstedelen af whiskey-markedet. Det vil sige, at for hver 10 whiskey'er, der blev solgt, så var de 7 af dem irske. Men blandt andet den irske borgerkrig og alkoholforbuddet i USA havde store konsekvenser for den irske whiskey-industri. Så store at der i 1980''''erne kun var meget få destillerier tilbage i Irland. Inden for de seneste par år, er der sket en decideret whiskey-revolution i landet, hvor masser af nye destillerier dukker op, og med baggrund i den irske whiskey-tradition bliver der eksperimenteret med nye smagsvariationer. I gennem to programmer rejser Kirstine Sideroff Larsen rundt i det irske whiskey-landskab for at finde ud af, hvorfor irsk whiskey er den bedst sælgende spiritus i verden lige nu. Hun besøger blandt andet destilleriet, der laver danskernes irske favorit-whiskey, Tullamore Dew, det første destilleri i Dublin i over 125 år, Teeling Whisky Distillery samt en bondegård med et tilhørende destilleri.

 

Jan Johansson - en lille film om en stor kunstner

DR2, 11. februar, kl. 08:30

Svensk dokumentar fra 2019. (Jan Johansson - en liten film om en stor konstnär) Det tager kun nogle få sekunder, så ved man, at man lytter til den legendariske svenske jazzpianist Jan Johansson. Her får du mulighed for at lytte til en aldrig før frigivet optagelse, muligvis den allerførste, af Johansson, da han 20 år gammel sidder og øver sig ved klaveret i sit barndomshjem. Er det muligt at høre hans umiskendelige talent allerede dengang?

 

L.A. Ring

DK4, 11. februar, kl. 19:50

I 1914 flyttede den kendte danske kunstmaler L. A. Ring med sin familie til Roskilde - til området Sankt Jørgensbjerg, hvor han tilbragte de sidste 19 år af sit liv. På Brøndgade 1 købte han i den forbindelse et lille rødt hus, som han brugte som atelier og til festlige lejligheder. Det lille hus har næsten stået urørt siden, og i 2017 åbnede stedet som besøgscenter, hvor man kan få et indblik i L.A. Rings liv, og finde ud af, hvorfor hans kunstværker har høstet større og større anerkendelse og popularitet de seneste årtier.

 

Det store togrøveri - de glemte bånd

DR2, 12. februar kl. 18:15

Britisk dokumentar fra 2019. (The Great Train Robbery) I 1963 kaprede og plyndrede en bevæbnet røverbande posttoget fra Glasgow. Det lykkedes de 15 røvere at slippe væk med 2,6 millioner pund og dele byttet mellem sig. Men få dage efter blev flere af dem fanget. Gennem optagelser med hjernen bag røveriet afsløres sandheden om en af det 20. århundredes mest berømte forbrydelser. Hvem af røverne slap væk? Og hvorfor er hovedparten af pengene aldrig fundet?

 

Husker du 1970erne - ung i 70'erne.

DR2, 13. februar, kl. 17:35

I løbet af et enkelt årti går vi fra den ene yderlighed til den anden, en bumlet tur fra flower power til no future. I starten af 70'erne lugter der stadig af de glade 60'ere. De fleste har penge nok, og de unge langhårede hippier har visioner om en bedre verden. Men få år efter ungdomsoprøret er luften gået af ballonen. Nu kradser krisen, og arbejdsløshed bliver et stort problem - især for de unge. Nogle af dem flygter ud på diskotekernes dansegulv, mens en lille del af slut-70'ernes unge putter husblas i håret og sikkerhedsnåle i kinden. Tag de nostalgiske briller på og mød 70'ernes ungdom. Lige fra den hashrygende hippie til en ung punker ved navn Søren Fauli. Og så alle de andre; de helt almindelige drenge og piger der kørte på Puch Maxi og var ulykkeligt forelsket.

 

Jan Guillou - en overlegen journalist (1:2)

DR2, 14. februar, kl. 20:00

Svensk dokumentarserie fra 2020. (Den överlägsne journalisten) Han er blevet fængslet for sine ord og har skrevet sig ind i svensk pressehistorie. Gennem to programmer følger vi succesjournalisten Jan Guillou og hans karriere - fra tiden som reporter på et svensk mandeblad til hans storhedstid som undersøgende journalist, tv-vært og en stærk stemme i samfundsdebatten.

 

Superheltenes historie (1:6)

DR2, 15. februar, kl. 08:30

Amerikansk dokumentarserie fra 2017. (Robert Kirkman's History of Comics) Tegneserieforlaget Marvel blev grundlagt i 1939, men det var i 1960'erne, at tegneserieskabere som Stan Lee, Jack Kirby, Steve Ditko o.a. opfandt nogle af Marvels mest elskede karakterer som 'De fantastiske fire', 'Hulk' og Spiderman'.

 

Storbritannien i farver (1:3) Kongehuset

DR2, 15. februar, kl. 14:25

Britisk dokumentarserie fra 2019. (Britain in Color: Royalty) Det britiske kongehus er i dag en af Storbritanniens mest elskede institutioner. Men i begyndelsen af det 20. århundrede kæmper kongefamilien for deres popularitet og overlevelse. Gennem sjældne farvelagte film og nyhedsoptagelser fortælles historien om, hvordan Huset Windsor næsten gik i opløsning, og hvordan de bragte monarkiet tilbage fra randen af katastrofe.

 

Oscar Pistorius (1:4): Mordet på Valentinsdag

DR2, 16. februar, kl. 20:50

Den sydafrikanske paraatlet Oscar Pistorius, kendt som Blade Runner, er en sportsstjerne og et forbillede for millioner. Lige indtil han skyder sin kæreste Reeva Steenkamp i 2013. Ifølge Oscar Pistorius troede han, at kæresten var en indbrudstyv, men er det hele sandheden? Gennem fire afsnit dykker vi ned i en af de mest chokerende historier fra sportens verden. Amerikansk dokumentarserie fra 2020. (The Life and Trials of Oscar Pistorius)

 

[Historie-online.dk, den 9. februar 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 27, 2021
TV-tips, uge 11, 2022
TV-tips, uge 11, 2022