Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 07, 2023

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 634

 

Ugens tips går på et tilbageblik på 1980, på svenske konger og efterretningstjenestens hemmelige aflytningscentral under Københavns Universitet. Men vi skal også til Garderhøjfortet under 1. verdenskrig, besøge Cirkus Arena og se på Putins krig mod Vesten. Der er gensyn med den meget underholdende ”Slumdog Millionaire” og en interessant dokumentar om et børnehjem i Ukraine. God fornøjelse med ugens flow!

 

Skandale - Spionerne og studenterne

DR2, 15. februar, kl.  18:35

Dansk dokumentarserie fra 2011 I 1969, mens studenteroprøret er i gang og krigen i Vietnam raser opdager en gruppe unge, at der foregår noget mærkeligt i en kælder under Københavns Universitet. Det viser sig at være en af efterretningstjenestens hemmelige lyttecentraler og helvede bryder løs. Gulvtæppet trækkes væk under vores efterretningstjeneste, pressefriheden kommer under voldsomt pres, studerende og journalister bliver sigtet efter den værste spionageparagraf. Det bliver på dramatisk vis efterkrigstidens første store skandale.

 

Sveriges sidste konger (1:2)

DR2, 15. februar, kl. 20:00

Svensk dokumentarserie fra 2023. (Sveriges sista kungar) De har mistet magt og indflydelse, men har tilpasset sig tiderne og fundet en ny rolle i samfundet. Her stiller vi skarpt på de tre svenske monarker Gustaf V, Gustaf VI Adolf og Carl XVI Gustaf gennem verdenskrige, nazisme, valgret og forfatningsændringer. Hvad har deres tid som regenter betydet for udviklingen af Sverige? Hvordan har de forvaltet deres nedarvede magt? Og hvorfor er monarkiet så stærkt og så værdsat af det svenske folk?

 

Muldens mysterier - Soldaterne der aldrig kom i krig (5:6)

DR2, 16. februar, kl. 12:45

Første verdenskrig er en meget mørk tid, både historisk og arkæologisk set. Og kun meget sjældent bliver der gjort fund, som kan være med til at belyse, hvad der egentlig skete under krigen. Det vil vores dygtige amatørarkæologer forsøge at råde bod på i dag, når de indtager området omkring det smukke Garderhøjfort i Gentofte, der under 1. verdenskrig var bemandet med ca. 400 danske soldater klar til krig - en krig, der aldrig kom til Gentofte. Men det var her de patruljerede, spiste og levede som sild i en fugtig, underjordisk tønde - og undervejs forhåbentlig tabte ting og sager, der kan gøre os lidt klogere på soldaterne og fortet.

 

Husker du... 1980

DR2, 17. februar, kl. 19:00

- året er 1980. Mordet på John Lennon i New York, dansk økonomi på afgrundens rand og en bar Kirsten Norholt - er nogle af ingredienserne i det første program i DR TVs nye store serie "Husker du...". Serien består af optagelser fra DRs store arkiv og nye optagelser med folk, som har en øjenvidneskildring eller en holdning til noget, som skete i det år vi mindes. Her fortæller Ulf Pilgaard om Dirch Passers liv, og om den aften bag scenen i Tivolirevyen, hvor hjertet ikke kunne mere. Seerne kan også genopleve et rygestop-kursus gennem skærmen med hypnotisøren Ali Hamann og hits fra 1980.

 

Slumdog Millionaire

DR2, 18. februar, kl. 22:00

Britisk Oscarbelønnet drama fra 2008. 18-årige Jamal er kun ét spørgsmål fra at vinde den store gevinst i Indiens udgave af 'Hvem vil være millionær?', da han bliver anholdt af politiet. For hvordan kan en forældreløs knægt fra Mumbais værste slumkvarter kende alle de rigtige svar? Snyder han? Underkastet et brutalt forhør fortæller Jamal den utrolige historie om sit liv på gaden og om den pige, han elskede og mistede. Danny Boyles energibombe af en film modtog hele otte Oscars, bl.a. for bedste film. Medvirkende: Dev Patel, Freida Pinto, Madhur Mittal m.fl. Instruktion: Danny Boyle.

 

Et hus af splinter

DR2, 19. februar, kl 21:45

Oscar-nomineret dansk dokumentarfilm fra 2022. (A House Made of Splinters) Den årelange krig i det østlige Ukraine kræver sine ofre. Børn, voksne og deres familier er blevet drevet ud i fattigdom og social armod. Ofte er det børnene, der betaler den højeste pris. I et hus tæt på frontlinjen driver en lille gruppe engagerede socialarbejdere et børnehjem for de børn, som er blevet svigtet og forladt af deres forældre. Her kan de søge tilflugt og få et pusterum i de tilladte ni måneder, det tager myndighederne at afgøre barnets fremtidige skæbne.

 

Putins kamp mod Vesten (1:3) Krig i baghaven

DR2, 20, februar, kl. 22:25

Britisk dokumentarserie fra 2023. (Putin and the West) Præsident Vladimir Putin og hans handlinger har forårsaget dybe splittelser i Europa og Nato. Fra massakren på Maidan pladsen i Rusland, nedskydningen af Malaysia Airlines-flyet MH17 til annekteringen af Krim i 2014. Her fortæller nøglepersoner som Boris Johnson, Jens Stoltenberg, Francois Hollande, Theresa May og David Cameron om deres vanskelige samtaler og forhandlinger med Putin, og hvordan han åbenlyst løj for dem.

 

65 år på landevejen: Cirkus Arena

DK4, 21. februar, kl. 18:30

I 2022 kunne Cirkus Arena fejre sin 65. sæson på landevejen. Danmarks største cirkus drives af Benny, der selv overtog det fra sin far, Arne. I fremtiden står Bennys søn, Jackie, til at tage over, når Benny ikke kan længere. Med både Bubber og Julie Berthelsen som sprechstallmeisters byder 2022-sæsonen på cirkus, som det alle dage har været: underholdning for alle aldre på tværs at tid og sted. Med kameraet ved hånden har Bubber selv filmet gennem hele sæsonen og fanget den kaotiske orden bag kulisserne og hele det maskineri af mennesker, der sammen skal få et cirkus til at fungere, for så at pakke det hele sammen og sætte det op igen næste dag. Han taler med Benny, Jackie, Julie og ikke mindst de mange internationale artister, der alle brænder for cirkuslivet, med alt hvad det indebærer. Sæsonen sluttes af på Grønland, som det har været tradition siden 1984.

[Historie-online.dk, den 14. februar 2023]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 01, 2023
TV-tips, uge 03, 2023
TV-tips, uge 33, 2023