Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 08, 2021

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1779

 

Denne uges flow-tv har bl.a. fokus på mord! En engelsk seriemorder og et racemord i paradis. Desuden portrætter af Grace Kelly, Tutankhamon og Elisabeth I. Vi skal også høre om de fæle medicinalvirksomheder, Stalins Gulag og et tysk autentisk drama om, hvordan historien kunne have været forandret afgørende i 1939. Men vi begynder med litteratur i 1980’erne.

God fornøjelse!

 

Litteraturens åsteder

DK4, 24. februar, kl. 13:40

Med 80´er-digterne og Anne-Marie Mai på café. Digtoplæsninger blev på flere måder kulminationen på 1980´ernes cafékultur, som havde forandret den litterære scene og gjort litteratur til noget, man kunne opleve live i caféernes spejlverden. "Litteraturens åsteder" besøger et par af stederne. "Det brænder i børnenes hoveder. På vej hjem knuser de vægge af glas. For at høre skårene falde, sparker. Gamle kroppe for at høre pulsen slå". Ordene er Bo Green Jensens og rammer meget præcist tiden. Han var én af de mange nye, unge poeter, der deltog i arrangementet "NÅ!!80" i Huset i Magstræde i hjertet af København. Her, i 68-ungdomsoprørets gamle højborg, blev "NÅ!!80" en generationsmanifestation, hvor bl.a. Søren Ulrik Thomsen, Pia Tafdrup, Bo Green Jensen, Michael Strunge og mange flere deltog. Anne-Marie Mai besøger det litterære åsted Huset i Magstræde, hvor hun fortæller om tidens strømninger, der ikke udelukkende var forbeholdt de helt unge og nye, men som i høj grad også inddrog de eksperimenterende 70´erdigtere som Dan Turell, Klaus Høek, Asger Schnack og Rolf Gjedsted.

 

Stalins berygtede Gulag

DR2, 24. februar, kl. 20:05

Fransk dokumentarserie fra 2019. (Goulag, une histoire soviétique) I Gulag-lejrene hærger sygdom, sult og elendighed. Efter Oktoberrevolutionen i Rusland vil det nye bolsjevikregime skaffe sig af med sine politiske modstandere. Regimet idømmer kriminelle og politiske fjender tvangsarbejde i arbejdslejre, hvor de lever under umenneskeligt barske forhold. Da Stalin tager magten og udnævner sig selv til diktator i 1922, bliver lejrene et dødeligt våben i kampen mod regimets fjender.

 

De hemmelige milliardaftaler (1)

DR2, 25. februar, kl. 09:15

Britisk dokumentarserie fra 2017. (Billion Dollar Deals and How They Changed Your World) Hemmelige milliardaftaler påvirker alt - vores arbejde, forståelse af penge og sundhed. I 1970'erne opdagede medicinalindustrien, at der kunne tjenes penge på raske mennesker - ved at gøre indtagelse af receptpligtig medicin så almindeligt som tyggegummi. Men er den lette adgang til medicin til gavn for os? Her udforsker journalist Jacques Peretti aftaler, som er indgået mellem regeringer og de store medicinalvirksomheder.

 

Jagten på en seriemorder

DR2, 25. februar, kl. 23:15

Britisk dokumentar. (How to Catch a Serial Killer) Den engelske politimand Steve Fulchers jagt på morderen Christopher Halliwell er en af de seneste års største kriminalhistorier. Jagten begynder i 2011, da sagen om en forsvunden 21-årig kvinde lander på Fulchers bord. Det bliver en sag, der kommer til at strække sig over mere end et årti og omfatte adskillige mord, to opsigtsvækkende retssager og en ødelagt karriere.

 

Urmageren

DR2, 26. februar, kl. 20:00

Tysk autentisk drama fra 2015. (Elser) Georg Elser monterer en tidsindstillet bombe bag Adolf Hitlers talerstol i ølhallen, hvor han skal holde tale. Desværre når Hitler at forlade ølhallen, inden bomben eksploderer. Det er den 8. november 1939. Elser anholdes og torteres. I tankerne sendes han tilbage til nazismens første dage. Til tiden, hvor den bredte sig i hans hjemby som en sygdom - og til sin beslutning om at gribe til handling i håb om at stoppe den. Medvirkende: Christian Friedel, Katharina Schüttler, Burghart Klaussner m.fl. Instruktion: Oliver Hirschbiegel.

 

Tutankhamons liv og død (1:3)

DR2, 27. februar, kl. 13:35

Britisk dokumentar fra 2019. (Tutankhamun: Life, Death & Legacy) En gammel grav under ørkensandet. Urørt i over 3000 år og fyldt med hemmeligheder og gådefulde, sjældne skatte. Et sidste hvilested for, et af datidens mest magtfulde mennesker, faraoen Tutankhamon. Gennem tre afsnit dykker vi ned i den utrolige historie om den 19-årige konge. Hvordan var hverdagen for Egyptens mest legendariske farao? Hvad døde han af? Og hvad tog han med sig i graven?

 

Grace Kelly: Prinsessen fra Hollywood

DR2, 28. februar, kl. 16:15

Fransk dokumentar fra 2020. (Elle s'appelait Grace Kelly) Hun var en af sin tids smukkeste kvinder. Skuespillerinden Grace Kelly. En kvinde som, den dag i dag, stadig er et ikon. Hendes liv og karriere er veldokumenteret - lige fra hendes filmarbejde i Hollywood til ægteskabet med prins Rainier III af Monaco. Grace Kelly omkom i en bilulykke i 1982. Her fortælles fyrstindens livshistorie af hendes familie og venner ledsaget af hidtil usete fotografier og film. Hvem var filmdivaen i virkeligheden?

 

Racemord i paradis

DR2, 1. marts, kl. 23:00

Britisk dokumentar fra 2019. (Love & Hate Crime: Trouble in Paradise) 23-årige David Harris står anklaget for et brutalt racemord på en latinamerikansk teenager. Men hans advokat er overbevist om, at den lokale jury vil frigive ham - indtil en skelsættende hemmelighed afsløres. Her får vi unik adgang til retssalen, juryen, den tiltaltes advokat og hans familie, mens mordsagen trevles op. Hvad vil juryen beslutte? Vil David Harris gå fri, eller skal han tilbringe resten af sit liv bag tremmer?

 

Elizabeth I (1:3)

DR2, 2. marts, kl. 14:00

Britisk dramadokumentar fra 2017. Elizabeth I (1533-1603) kæmpede hårdt for kronen og måtte kæmpe endnu hårdere for at beholde den. Elizabeths liv var brutalt fra starten. Inden hun var tre år var hendes mor, Anne Boleyn, blevet halshugget af hendes far, Henrik VIII. Efter farens død måtte hun navigere mellem sin bror, Edward 6., og søsteren Mary Tudor, der senere som Maria 1. spærrede hendes inde i Tower og truede med at henrette hende. Hun endte med at benåde hende, og da Mary døde, blev Elizabeth i 1558 dronning af England.

[Historie-online.dk, den 23. februar 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 26, 2022
TV-tips, uge 22, 2021
TV-tips, uge 06, 2022