Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 08, 2023

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 669

 

I denne uge bl.a. dokumentar om jagten på Leonardos Salvator Mundi, serien ”Husker du…” er nået til 1981, og vi skal også høre om danske lægers modstandsbevægelse under besættelsen. Vi skal i kamp mod ejendomsspekulanterne og til fods omkring Nissum Fjord. Desuden tv-tipperens sædvanlige kæphest: Simon Reeve’s utrolige rejser – denne gang i Nordamerika – og engelske beretninger om 2. verdenskrig. Og ellers er tv-programmet jo stærkt præget af, at det er et år siden russerne invaderede Ukraine.

 

Danske læger i kamp mod nazismen

DR2, 22. februar, kl. 21:00

Under den tyske besættelse af Danmark opstod en særlig modstandsbevægelse blandt mange læger. Det faktum, at læger og hospitaler havde særlige muligheder og privilegier, udnyttede man ihærdigt til stor skade for besættelsesmagten. Det kom til meget dramatiske episoder, og det krævede et stort mod, ofte blandet med ungdommelig dumdristighed. Programmet skildrer nogle af de vildeste og ofte utroligt farlige operationer under krigen.

 

Krigens år

DR1, 23. februar, kl. 21:25

Der er nu gået et år med krig i Europa - hvor længe bliver det ved? Et år efter Ruslands invasion af Ukraine ser DR tilbage på 365 dage, der har forandret vores verden. Vi genfortæller de skelsættende øjeblikke og går tæt på krigens centrale elementer og voldsomme konsekvenser. Og så stiller vi spørgsmålet: Hvornår slutter krigen?

 

Husker du... 1981

DR2, 24. februar, kl. 19:00

- året er 1981. Charles og Dianas bryllup, rumfærgen Columbias jomfrurejse og Marius Andersens grønne badeværelse indgår alle i DR TV's nye store serie "Husker du...". Serien består af optagelser fra DRs store arkiv og nye optagelser med folk, som har en øjenvidneskildring eller en holdning til noget, som skete i det år vi mindes. Burger-kulturen holder for alvor sit indtog i 1981 og TV-kokken fra dengang Jan Hurtigkarl fortæller om sit forhold til fast-food, og så bliver der mulighed for at høre et par af årets hits.

 

Nordamerika med Simon Reeve - rejsen begynder

DR2, 25. februar, kl. 20:00

Britisk dokumentar fra 2019. (North America With Simon Reeve) Simon Reeve begiver sig ud på en episk tur gennem Nord- og Sydamerika. En rejse på 8000 kilometer gennem storslået natur med gletsjere, ørkener og jungler. Men også områder hærget af bander og klimaforandringer. Følg med, når han møder bevæbnede miljøaktivister, der kæmper for at redde Jorden, jager rensdyr med indfødte amerikanere og dykker ned i opiodkrisen i Vancouver.

 

Jagten på den forsvundne Leonardo

DR2, 26. februar, kl. 21:45

Dansk dokumentar fra 2021. Det er verdens dyreste maleri. Leonardo da Vincis Salvator Mundi. Hele 2.9 milliarder kroner indbragte maleriet, da det blev solgt på auktion i New York. Men er det rent faktisk da Vinci, der har malet det værdifulde kunstværk? Eller vil visse magtspillere bare gerne have det således? Her får du den utrolige historie om Salvator Mundi.

 

Til kamp mod spekulanterne

DR1, 27. februar, kl. 21:25

Ejendommen Den Sønderjyske By på Frederiksberg skal pludselig sælges til Blackstone, verdens største kapitalfond. Lejerne tager kampen op mod overmagten og får rigtig medvind, da et gammelt skøde fra 1932 dukker op. Skødet viser sig at kunne gøre lejerne til boligmillionærer, men dilemmaerne vælter ind og truer fællesskabet og hele udlejnings-markedet på Frederiksberg.

 

Mine bedsteforældres krig (1:4)

DR2, 27. februar, kl.  23:10

Britisk dokumentarserie fra 2019. (My Grandparents' War) Fire britiske berømtheder udforsker deres bedsteforældres ekstraordinære krigshistorier. Denne gang tager skuespiller Mark Rylance til Hongkong for at undersøge historien om sin bedstefar Osmond Skinner, der tilbragte næsten fire år som japansk krigsfange under 2. verdenskrig.

 

Til fods i naturen og kulturen omkring Nissum Fjord

DK4, 28. februar, kl. 18:10

En vandretur rundt om Nissum Fjord - langs den røde afmærkede rute - er på ca. 70 km. Det er en vandretur i et fladt fjordlandskab - et landskab, hvor tangen, med klitterne på fjordens vestside, skaber læ og også kontrasten mellem det barske Vesterhav og den mere fredelige fjord. Her er et landskab med åbne vidder og højt til himlen. Et naturområde, hvor der er ro, og hvor man kan lade ørene hvile til en stille hvisle fra tagrørene. En vandretur rundt omkring Nissum Fjord appellerer også til mange afstikkere, fordi her er mange kulturperler og alle i meget kort afstand fra fjorden. I afsnit 1 besøger vi et privatejet museum – VW & Retro, hvor der - udover 26 folkevogne - også er en masse retroting fra 50-, 60- og 70'erne. Vi kommer forbi kafferisteriet Hedekaffe, næsten midt på heden, og vi kommer til Skærum Mølle - landets eneste Folkeuniversitetscenter og et sted, hvor man kan bruge lang tid på at fordybe sig i historien.

[Historie-online.dk, den 212. februar 2023]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 46, 2022
TV-tips, uge 50, 2022
TV-tips, uge 47, 2022