Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 09, 2021

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 2214

 

Denne uges flow-TV præsenterer så forskellige ting som kattens vilde liv, overgreb i sportsverdenen og ingeniørkatastrofer. Men også en dokumentar om Cæsar og en dokumentar om en 10.000 års gammel brite. Dertil kvindebevægelsen, et fynsk museum og pianisten Jan Johansson. Der er nok at se til! God fornøjelse!

 

Besættelsesmuseum Fyn

DK4, 3. marts, kl. 16:35

Odense lufthavn, der i dag har det eventyrlige navn, H.C. Andersen Airport, er blevet til på en noget dyster baggrund. I de sidste år af 2. verdenskrig blev lufthavnen, ligesom andre lufthavne i Danmark, bygget af den tyske besættelsesmagt for at forstærke forsvaret af landet. Et byggeri, der -" i årerne under og efter 2. verdenskrig -" havde stor betydning for området ved Beldringe nær Odense. I dette program besøger Kirstine Sideroff Larsen Besættelsesmuseum Fyn, hvor historien om tyskernes byggeri bliver fortalt. Formand for foreningen for Besættelsesmuseum Fyn, Jens P. Sørvin, viser rundt blandt stedets mange genstande, der rummer masser af historie, og ikke mindst en imponerende bunker, der står næsten som tyskerne efterlod den.

 

Julius Cæsars vej til magten

DR2, 3. marts, kl. 23:00

Britisk dokumentar fra 2018. Næsten alle kender navnet Julius Cæsar. Den brutale erobrer og diktator er stadig en del af vores hverdagssprog, og verdens ledere bruger retoriske tricks, som Julius Cæsar perfektionerede for mere end 2.000 år siden. Men hvor meget ved vi egentlig om ham og hans styre i Rom? Hvorfor endte han både metaforisk og bogstaveligt talt med en kniv i ryggen?

 

Sportsverdens overgrebsanklager

DR2, 4. marts kl. 23:00

Fransk dokumentar fra 2020. Det antages, at et ud af syv sportsbørn udsættes for seksuel vold eller chikane. Men ofte bliver disse krænkelser tildækket på eliteniveau. Baseret på en hidtil uset undersøgelse, der dækker forskellige sportsgrene i flere forskellige lande over en periode på flere år, afslører vi, hvordan systemet ofte beskytter misbrugeren. Hvem har kendskab til, det sker? Og hvorfor fremmer sportsmiljøet den slags handlinger?

 

Den første brite - gåden om en 10.000 år gammel mand

DR2, 5. marts kl. 17:10

Britisk dokumentar fra 2018. Et videnskabshold fra det naturhistoriske museum i London har i 2017 genskabt en fuld dna-sekvens af 'Cheddar Man', et næsten ti tusind år gammelt skelet, som i 1903 blev fundet i en hule i Somerset, og er det ældste komplette skelet, der nogensinde er fundet i Storbritannien. Cheddar-manden og hans klan var blandt de første mennesker, der koloniserede Storbritannien i slutningen af istiden, og han er derfor den tidligst kendte forfader til de nuværende briter.

 

Kattens vilde liv

DR1, 6. marts, kl. 19:05

Amerikansk dokumentar fra 2020. (Cat Tales) Gudinde, dæmon eller husdyr? Katte har længe fascineret mennesket. Men hvordan er de endt i vores hjem? Hvor kommer de fra? Og kan de overhovedet lide os, eller er de bare ude efter godbidder? Her fortæller videnskaben sidste nyt om vores gådefulde pelsede venner.

 

Jan Johansson - en lille film om en stor kunstner

DR2, 7. marts, kl. 09:25

Svensk dokumentar fra 2019. Det tager kun nogle få sekunder, så ved man, at man lytter til den legendariske svenske jazzpianist Jan Johansson. Her får du mulighed for at lytte til en aldrig før frigivet optagelse, muligvis den allerførste, af Johansson, da han 20 år gammel sidder og øver sig ved klaveret i sit barndomshjem. Er det muligt at høre hans umiskendelige talent allerede dengang?

 

Vejen er lang - Rødstrømper og Blåstrømper (1:4)

DR2, 8. marts, kl. 17:00

I april 1970 starter Danmarks 2. kvindebevægelse med en rødstrømpe-demonstration ned af Strøget i København. Det bliver starten på en stribe aktioner. Bl.a. den første Femø-lejr, der bliver en livsændrende oplevelse for mange. Sideløbende oplever vi i tilbageblik den 1. kvindebevægelse. For 100 år siden førte kvinder en 45 år lang kamp for retten til at stemme og dermed bestemme over sig selv. En af de medvirkende, nydanske kvinder sammenligner sin nuværende situation med dengang. Instruktør: Mette Knudsen

Seriens øvrige afsnit følger umiddelbart efter.

 

Ingeniørkunstens katastrofer (1:10)

DR2, 9. marts, kl. 16:00

Britisk dokumentarserie fra 2019. Tjernobyl, Challenger, Hindenburg, Deepwater Horizon. Navne, som vi ikke husker for de enorme ingeniørbedrifter, som de i starten var - men for de frygtelige ulykker, som de blev. Denne serie udforsker historierne bag verdens største ingeniørtekniske katastrofer. Hvorfor sank Titanic? Hvordan kunne hundredtusindvis af mennesker blive forgiftet i Bhopal i Indien? Og hvad kan vi lære af disse forfærdelige fadæser?

[Historie-online.dk, den 2. marets 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 03, 2022
TV-tips, uge 21, 2022
TV-tips, uge 23, 2022