TV-tips, uge 11, 2022

I denne uge skal vi høre om modstandshelte i Sverige og almindelige tyskeres fotografering af Nazi-Tyskland. Men også Den kolde Krig med flugt fra Østberlin, og udlevering af Danmark til Stasi. Vi skal høre om EU-Reformgruppen, brand i en australsk forlystelsespark og hvordan man tjener kassen på kunst. Endelig er der fredag et autentisk drama fra Ukraine. God fornøjelse!
Dobbeltgængeren fra Østberlin
DR2, 16. marts, kl. 20:00
Dansk dokumentar fra 2019 En personlig beretning om længsel mod frihed og en fortælling om en flugt, som fletter to menneskeskæbner fra to forskellige verdener sammen. Som 19-årig lykkedes det Michael Schneider at flygte fra Øst- til Vesttyskland på en ung danskers pas. Gennem sin opvækst i Østberlin, har han følt et stadig større ønske om frihed. Frihed til at bestemme over sit eget liv og frihed til at rejse derhen, hvor han vil. Da en ung dansker rejser til Østberlin for at deltage i en international danseturnering, og tjekker ind på det hotel, hvor Michael arbejder, viser der sig en gylden mulighed. Billedet i den unge danskers pas ligner Michael så meget, at han tager en beslutning om at flygte samme nat. Han er helt bevidst om risikoen ved den drastiske beslutning, og han ved, at han muligvis aldrig vil få sin familie at se igen. Alligevel tager han chancen.
En moderne EU-reformering
DK4, 16. marts, kl. 22:05
Den 2. oktober 1972 stemte et flertal af danskerne ja til dansk medlemskab af Det Europæiske Fællesskab (EF), eller Den Europæiske Union, som det europæiske samarbejde kaldes i dag. De seneste årtier er mængden og kompleksiteten af de EU-sager, der behandles i Folketinget vokset betydeligt. Til trods for dette, har Folketingets behandling og kontrol med EU-sager ikke ændret sig, men foregår stadig efter den model, som blev fastlagt for snart 50 år siden. Derfor har Folketingets Europaudvalg, i anledningen af 50-året for folkeafstemningen, nedsat en reformgruppe, der skal efterse den parlamentariske kontrol med EU-politikken i Danmark. EU-reformgruppen består af en række fremtrædende politikere og erhvervsfolk, der alle har et særligt kendskab til EU. I samarbejde med fagpersoner, interesseorganisationer og partiledere skal de sammen komme med en række anbefalinger til, hvordan EU-sager skal behandles i Folketinget fremover. I fire programmer stiller dk4 skarpt på, hvilke udfordringer, der er med behandlingen af EU-stof i Folketinget nu, og hvad det har af betydning for demokratiet i Danmark. Gennem interviews med EU-reformgruppens medlemmer, fagpersoner, interesseorganisationer og journalister forsøger EU-ekspert Christian Foldager og journalist Kirstine Sideroff Larsen at forstå, hvorfor EU kan føles langt væk samtidig med at det, der foregår i Bruxelles, har en stor betydning for danskernes hverdag. De følger naturligvis også lanceringen af EU-reformgruppens anbefalinger, og gruppens bud på, hvordan man kan forbedre behandlingen af EU-stofområdet i Folketinget, så demokratiet kan styrkes i Danmark.
De svenske modstandshelte (1:2) - Smuglingen
DR2, 17. marts, kl. 17:00
Svensk dokumentarserie fra 2020. (Hitlers dödsdömda svenskar) De risikerede deres liv for sandheden. Under 2. verdenskrig finder fem svenske forretningsmænd modet til at advare verden om udryddelsen af Europas jøder. I dobbeltbundede kufferter smugler de tusindvis af dokumenter og billeder ud af Polen, der vidner om et igangværende massemord. Nu ved verden, hvad der sker, men vil nogen lytte til deres budskab?
Den sorte jord
DR2, 18. marts, kl. 20:00
Britisk-ukrainsk autentisk drama fra 2020. (Mr. Jones) 1933. Den unge freelancereporter Gareth Jones har lige interviewet Hitler. Jones forudser en ny verdenskrig, og vil interviewe Stalin: Hvordan kan kommunisterne opruste så hurtigt? Han kommer til Ukraine, og bevidner chokeret, hvordan russiske soldater plyndrer landet. Millioner sulter. Jones' arbejde inspirerede George Orwells Kammerat Napoleon. Medvirkende: James Norton, Vanessa Kirby, Peter Sarsgaard, m.fl. Instruktion: Agnieszka Holland
Udleveret til Stasi af Danmark
DR2, 19. marts, kl. 17:10
Dansk dokumentar fra 2022 Hvad er prisen for loyalitet? Hvor dybt stikker din pligt og troskab? Dette er nogle af de spørgsmål, som Danmarks ambassadør i DDR med sikkerhed har stillet sig selv den 9. september 1988, da han valgte at udlevere 18 østtyskere, herunder 5 børn, til selveste Stasi. Denne dokumentar undersøger hvordan den danske ambassadør Erik Krog-Meyer kunne lade det komme så vidt, og hvordan Danmark efterfølgende greb til hidtil usete metoder, for at løse en af den danske kolde krigshistories største kriser.
Makværk eller mesterværk - Tjen kassen på kunst (1:4)
DR2, 20. marts, kl. 15:30
Over hele verden sælges kunst for milliarder af kroner. Men hvordan får kunst sin høje værdi, og hvem er det egentlig, der bliver rige på kunsten. Det undersøger kunstanmelder Mathias Kryger igennem 4 programmer. I første program, er det mekanismerne når kunst bliver solgt videre af kunsthandlere, der bliver lagt under luppen. For der er formuer at tjene på kunstmarkedet, spørgsmålet er bare, hvordan man tjener kassen på kunst.
Hitlers Nazi-Tyskland: De glemte bånd (1:2)
DR2, 21. marts, kl. 19:10
Britisk dokumentarserie fra 2019. (Lost Home Movies of Nazi Germany) Hvordan var livet i det Tredje Rige? I tiden op til og under 2. verdenskrig forevigede mange tusinde tyskere alle aspekter af deres liv i den tro, at de filmede en ny tids frembrud. Deres private smalfilmsoptagelser giver et helt nyt indblik i livet i Nazityskland - og viser, hvordan almindelige tyskere oplevede Hitlers krig, og hvad de vidste om rædslerne.
Dokumania: Branden i spøgelsestoget (1:3)
DR2, 22. marts, kl. 21:00
Australsk dokumentarserie fra 2021. (Exposed: The Ghost Train Fire) "Hvorfor overlevede jeg og ikke dem?" Den 9. juni 1979 udbrød der brand i Australiens mest populære forlystelsespark Luna Park. Seks børn og en voksen brænder ihjel i en forlystelse. Politiet meddeler hurtigt, at der er tale om en frygtelig ulykke forårsaget af en elektrisk fejl. Men er det hele historien, eller er der noget mere uhyggeligt på spil? Fyrre år senere går en journalist på jagt efter svar.
[Historie-online.dk, den 15. marts 2022]