Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 13, 2021

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 2294

 

Påsken fortsætter med DRs western-tema. Mange gode film, bl.a. ”Vi vandt Vesten” med en lang række westernstjerner – og western er det ganske vist ikke, men stjerner er der også i Kenneth Branaghs udgave af ”Mordet i Orientekspressen”. Men vi kan også komme til Hollywood – til Gravkirken i Jerusalem og til Notre Dame i Paris. To svenske dokumentarserier handler hhv. om det stockholmske blodbad og om en pinsekirke-sekt. En spændende diskussion om Europa i den nye verdensorden og en serie om himmelrummet fuldender ugens flow-TV. God fornøjelse!

 

Det stockholmske blodbad - kampen om tronen (1:2)

DR2, 31. marts, kl. 20:00

Svensk dokumentarserie fra 2020. Det stockholmske blodbad i 1520 er et af de mest dramatiske øjeblikke i Nordens historie. Men hvordan kunne hundrede mennesker blive henrettet midt i Stockholm? Var det helt og aldeles den danske kong Christian II's værk? To historikere afslører intrigespillet bag blodbadet. Det er et storslået drama med krig, kærlighed, sammensværgelser og bedrag. En dødbringende kamp om den svenske trone.

 

USA i farver - Hollywoods storhedstid

DR2, 1. april, kl. 16:15

Amerikansk dokumentar 2018. (America in Color) I begyndelsen af 1900-tallet vokser den amerikanske filmindustri. Magtfulde forretningsmænd kontrollerer studierne, og skuespillerne bliver globale ikoner. Hollywoods indflydelse vokser, men det gør kritikken også. Branchen anklages for at være umoralsk, og fjernsynet truer dets monopol. Men Hollywood fortsætter ufortrødent som USA's drømmefabrik. Hidtil usete arkivoptagelser og sjældne privatoptagelser fortæller historien i farver

 

Gåden om Jesu grav

DR2, 2. april, kl. 15:05

Amerikansk dokumentar fra 2017. (Secrets of Christ's Tomb) Den Hellige Gravs Kirke eller Gravkirken i Jerusalem er bygget på Golgata og rummer ifølge legenden Jesus sidste hvilested før opstandelsen. Den har derfor været et pilgrimsmål for kristne i de sidste 2000 år. Bibelforskeren Joan Taylor og arkæologen Frederick Hiebert fortæller, mens andre forskere bruger de nyeste videnskabelige teknikker til at genoprette ædiculum, det lille 'hus', der omslutter graven.

 

Vi vandt vesten

DR2, 3. april, kl.17:15

Amerikansk western fra 1962. (How the West Was Won) I 1800-tallet begiver en nybyggerfamilie sig af sted mod vest fra staten New York i det østlige USA. I løbet af de næste 50 år bevæger slægten sig stadig længere vestpå over det nordamerikanske kontinent, hvor den bliver del af en række store historiske begivenheder. Medvirkende: James Stewart, John Wayne, Gregory Peck, Henry Fonda m.fl. Instruktion: John Ford, Henry Hathaway og George Marshal

 

Gåden om vores himmelrum (1:3) - Guder og uhyrer

DR2, 3. april, kl. 19:50

Tysk dokumentarserie fra 2020. (Ancient Skies - Gods and Monsters) Himlen har altid haft stor indflydelse på menneskets tilværelse. Vi har brugt den til at navigere efter, bygge efter og til at definere selve tiden. Her dykker vi ned i vores besættelse af det gådefulde himmelrum, som engang blev forstået gennem myter, guder og overnaturlige væsner. Men som i dag observeres ved hjælp af astronomi og teknologi, som kan bringe os millioner af lysår væk og afsløre stjerner, der fødes. De to resterende afsnit følger umiddelbart efter.

 

Europa og den nye verdensorden

DK4, 4. april, kl. 11:30

Verden er under hastig forandring. Nye stormagter vokser frem, mens den amerikanske supermagt langsomt trækker sig tilbage. Europa-Kommissionens nye formand, Ursula von der Leyen, vil derfor styrke den fælles sikkerheds- og udenrigspolitik i EU. Målet er et stærkere Europa, som kan forsvare de europæiske landes fælles interesser på den internationale scene. Men er kommissionsformandens målsætning den rette for Europa? Og kan de europæiske lande enes om en fælles sikkerheds- og udenrigspolitik? Det diskuterer Christian Foldager med eksperter, opinionsledere og politikere i programserien "Europa og den nye verdensorden". Ud fra en række aktuelle problematikker undersøger han og deltagerne, hvilken rolle EU kan og bør spille i international politik. I denne udgave handler det om "USA's neoisolationisme". Til at belyse dette og forholdet mellem USA, Kina og Europa har Christian Foldager indkaldt to af landets førende kendere af disse forhold, nemlig tidligere USA-ambassadør Friis Arne Petersen, der også har været ambassadør i Kina og i Tyskland, samt Lars Bange Struwe, der er generalsekretær for Atlantsammenslutningen. "Europa og den nye verdensorden" er produceret med støtte fra Europa-Nævnet.

 

Kampen for at redde Notre-Dame

DR2 , 5. april, kl. 9:20

Britisk dokumentar fra 2020. (Ancient Cathedral Rescue Inside the Race to Save Notre Dame) Notre-Dame de Paris. Et 850 år gammelt gotisk vidunder bygget af sten, tømmer og glas hen over to århundreder. Men den 15. april 2019 rammer ulykken. En voldsom brand kommer ud af kontrol og raserer katedralen. Nu kæmper håndværksmestre og ingeniører for at redde bygningen fra en katastrofal sammenstyrtning. Kan de afkode fortidens spor og bruge banebrydende teknologier til at genopbygge det historiske vartegn?

 

Mordet i Orientekspressen

DR1, 5. april, kl. 16:10

Amerikansk krimi fra 2017. (Murder on the Orient Express) Hercule Poirot er på vej hjem til London om bord på den luksuriøse Orientekspres. En snestorm tvinger toget til at standse, samtidig med at en af de farverige passagerer findes myrdet med adskillige knivstik. Poirot er sikker på, at morderen stadig er på toget. Og nu er det op til den belgiske detektiv og hans små, grå celler at løse gåden. Medvirkende: Kenneth Branagh, Penélope Cruz, Willem Dafoe, Judi Dench, Johnny Depp, Michelle Pfeiffer m.fl. Instruktion: Kenneth Branagh.

 

Sekten i Knutby (1:6)

DR2, 6. april, kl. 23:00

Svensk dokumentarserie fra 2020. (Uppdrag granskning: Knutby) Hvordan kunne en almindelig svensk frikirkemenighed forvandles til noget, som mange beskriver som et rædselsregime? Det hele begynder, da en række unge mennesker, der er aktive i pinsebevægelsen i 90'erne, møder Åsa Waldau. En kvinde, som kommer til at ændre deres liv.

[Historie-online.dk, den 30. marts 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 44, 2022
TV-tips, uge 45, 2021
TV-tips, uge 04, 2023