Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 14, 2021

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 2022

 

I denne uges flow-TV skal vi til Machu Pichu i Peru, til blodbad i Stockholm og på besøg på Carl Larssons gård i Sverige. Vi skal også opleve magtspil i Europa i middelalderen, Danefæ Top 10 og portræt af Frida Kahlo. Desuden politikken om Arktis, USA i 1800-tallet, Danmark i 1965 og lykkelandet Danmark. Endelig kunne man jo godt se brødrene Cohns ”No Country For Old Men”. God fornøjelse!

 

Det stockholmske blodbad - kampen om tronen (2:2)

DR2, 7. april, kl. 20:00

Svensk dokumentarserie fra 2020. Det lykkes den danske kong Christian II at erobre Stockholm. Sveriges mægtigste familier samles for at deltage i kroningen af Christian som konge af Sverige. Men festlighederne bliver pludselig afløst af massehenrettelser. Det stockholmske blodbad er et faktum. To historikere afslører intrigespillet bag blodbadet. Er Christian II den eneste skyldige, eller findes der andre gerningsmænd?

 

Magten over tronen - Dynastiernes blodige intriger (1:4)

DR2, 7. april, kl. 12:30

Amerikansk dokumentarserie fra 2017. (The Real War of Thrones) I middelalderen kæmper magtfulde familiedynastier om dominans over Europa. Magtspillet om arveretten til den franske trone bringer intriger, mord og kaos med sig. Og kaster England og Frankrig ud i den længste og blodigste konflikt i europæisk historie: Hundredårskrigen. Se, hvordan tørsten efter magt blandt datidens fyrster ændrede Europas grænser, når de episke historier rekonstrueres her. 2. del kl. 18.05, 3. del den 8. april kl. 18.10, 4. del 9. april, kl. 18.20.

 

Danefæ Top 10

DK4. 8. april, kl.10:25

Et helt vildt Danefæ-år, men hvilke fund er de mest betydningsfulde? I samarbejde med Nationalmuseet giver dk4 atter i år et bud. Det er blevet en årlig tradition, at Nationalmuseets Danefæ-afdeling sætter sig sammen med dk4´s Frantz Howitz for at sammensætte en top 10-liste over det forgangne års mest interessante arkæologiske fund. For at komme i betragtning til listen er det reglen, at et fund skal have været inde omkring Nationalmuseet for at blive registreret og Danefæbehandlet. Fund af ikke ædelt metal gjort under professionelle udgravninger kommer ikke i betragtning, men det gør derimod de genstande, der er fundet af private enten med detektor eller som løsfund. Aldrig før er der indleveret så mange genstande som i det forgangne år. Det har gjort det svært at udvælge en top 10-liste, for hvad tæller mest – størrelsen og metalværdien af et fund, eller om det fortæller noget nyt om fortiden, som vi ikke vidste i forvejen? Endelig er det også et ønske fra Nationalmuseets side, at ikke kun Dansk Oldtid, men også Mønt-, og Medaljesamlingen samt Afdelingen for Middelalder og Renæssance er repræsenteret på listen. Da den første udgave af "Danefæ top 10" blev vist for nu 7 år siden, var der genstande på listen, der overhovedet ikke ville komme i betragtning i år. Så vildt har det udviklet sig. Den ene detektorplads med rige fund efter den anden opdages, og det er helt overdådigt, hvad der kommer frem fra den danske muld. Også det varmere vejr spiller en rolle, for sæsonen er blevet forlænget for udgravninger og arbejde med detektorer. Ikke så snart Nationalmuseet og Frantz Howitz havde udarbejdet årets liste i december måned, før der kom nye fund til, som vendte op og ned på placeringerne. Genstande er røget ud af listen, og placeringer måtte ændres. Det skete fx i år, hvor nye udgravninger med supplerende rige og unikke fund byttede om på de to øverste placeringer.

 

Eventyrlige Peru

DK4, 9. april, kl 8:00

Det var den 24. juli 1911, at den Amerikanske historiker Hiram Bingham genopdagede Machu Picchus dette ellers "glemte" inkatempel, i Peru. Mere end 75 procent af alle bygningerne står endnu intakte efter at inkaerne -" af ukendte årsager -" havde forladt området. Machu Picchu er det eneste store inkamonument, spanierne aldrig opdagede og ødelagde. Derfor er templet ekstra interessant og påkalder sig både historikernes og især turisternes interesse. Bl.a. templets allerhelligste -" solstenen Intihuatana -" drager, højt hævet over tempelområdet, turister til som en magnet. Intihuatana er den eneste af sin art. Alle andre steder blev solstenene slået i stykker, efterhånden som spanierne opdagede dem i templerne. I del 3 af "Eventyrlige Peru -" inkaernes rige" er dk4´s Frantz Howitz sammen med Tiffany Tours kørt langs med Urubambafloden gennem "Den Hellige Dal" og dens storslåede landskaber frem til inkatidens største templer -" først det mægtige Ollantaytambo , dernæst Machu Picchu.

 

No Country for Old Men

DR2, 9. april, kl. 20:00

Amerikansk Oscar-belønnet thriller fra 2007. Llewelyn er på jagt, da han bliver vidne til et narkoopgør. Ingen overlever, og Llewelyn ser sit snit til at gafle en taske med to millioner dollars. Det sætter gang i en blodig voldsspiral. En iskold morder er på jagt efter pengene, og mens den lokale sherif forsøger at bremse volden, sporer morderen sig ind på Llewelyn. Coen-brødrenes intense thriller modtog fire Oscars, deriblandt for bedste film og bedste instruktion. Medvirkende: Tommy Lee Jones, Javier Bardem, Josh Brolin, Woody Harrelson m.fl. Instruktion: Ethan og Joel Coen.

 

Husker du... 1965

DR2, 10. april, kl. 17:20

- året er 1965. 1965 bliver et helt særligt år for Danmarks Radio. TV får sin egen by - og der kommer for første gang levende billeder på nyhederne. Og der bliver nok at fylde den nye elektroniske avis med. Fire unge politibetjente bliver myrdet, en jysk lagerforvalter skaber rav i kunstverdenen og lægger navn til en helt ny bevægelse: Rindalismen. Rolling Stones besøger Danmark, mens England må sige farvel til en statsmand.

 

Lykkeland?

DR2, 11. april, kl. 20:00

Dansk dokumentarfilm fra 2019 Hvordan kan Danmark være blandt verdens lykkeligste lande og hvordan passer vi på lykken, så den ikke forsvinder? Michael Laudrup, Connie Nielsen, René Redzepi, Sofie Gråbøl og internationale forskere fortæller om et Danmark, hvor man har haft succes med at opbygge et demokrati med fred og tolerance - som vi måske nu er ved at sætte over styr?

 

Hvem var Frida Kahlo?

DR2, 11. april, kl. 23:00

Tysk dokumentar fra 2021. (Exhibition on Screen: Frida Kahlo) "Jeg maler aldrig drømme eller mareridt. Jeg maler min egen virkelighed." Alle kender Frida Khalo, men hvem var kvinden bag de lyse farver, de store øjenbryn og blomsterkronerne? Tag med på en rejse gennem den farverige kunstners liv. Hvor hemmelighederne og symbolikken bag hendes kunst låses op - og vi får indblik i hendes dybeste følelser og ofte turbulente tilværelse.

 

Åndernes huse i Norden - Carl Larsson-gården (1:5)

DR2, 12. april, kl.15:10

Rundt omkring i Norden ligger en række kunstnerhjem. Her boede nogle af nordens kunstnere, og her blev der sat ord og billeder og toner på tiden de levede i. Barbara Læssøe Stephensen sætter nogle af vores tid store nordiske kulturpersonligheder i stævne i de selv samme rum hvor kunstnerne sad den gang. I Carl Larssons hus i Sverige samles de til fælles refleksion over 'Den gode barndom'....

 

USA's forgyldte tidsalder (1:2)

DR2, 12. april, kl. 18:10

Amerikansk dokumentar fra 2018. (The Gilded Age) I de sidste årtier af 1800-tallet blev befolkningen i USA fordoblet i løbet af en enkelt generation. Landet blev verdens førende producent af fødevarer, kul, olie og stål, tiltrak store udenlandske investeringer og kom ind på markederne i Europa og Fjernøsten. Samtidig steg uligheden, og det udløste en principiel debat, om regeringens rolle: skulle den beskytte den private ejendomsret eller beskytte arbejderne? Skulle den skabe økonomisk vækst eller økonomisk retfærdighed? 2. del den 13. april, kl. 18.

 

Europa og den nye verdensorden

DK4, 13. april, kl. 18:00

Verden er under hastig forandring. Nye stormagter vokser frem, mens den amerikanske supermagt langsomt trækker sig tilbage. Europa-Kommissionens nye formand, Ursula von der Leyen, vil derfor styrke den fælles sikkerheds- og udenrigspolitik i EU. Målet er et stærkere Europa, som kan forsvare de europæiske landes fælles interesser på den internationale scene. Men er kommissionsformandens målsætning den rette for Europa? Og kan de europæiske lande enes om en fælles sikkerheds- og udenrigspolitik? Det diskuterer Christian Foldager med eksperter, opinionsledere og politikere i programserien "Europa og den nye verdensorden". Ud fra en række aktuelle problematikker undersøger han og deltagerne, hvilken rolle EU kan og bør spille i international politik. I dette program er der særligt fokus på kampen om Arktis, og deltagerne er Martin Lidegaard, formand for Udenrigspolitisk Nævn, MF, og Martin Breum, journalist og forfatter. "Europa og den nye verdensorden" er produceret med støtte fra Europa-Nævnet.

[Historie-online.dk, den 6. april 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 17, 2022
TV-tips, uge 10, 2021
TV-tips, uge 33, 2022