Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 17, 2021

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1562

 

I serien ”Husker du” er vi nået til 1968, og der er også dokumentar om det hemmelige politi. De hemmelige skatte på britiske museer og serie om Danmark i den kolde krig er ligeledes på tapetet. Vi kommer med arkæologerne til Ørre ved Herning, og Holocaust-overlevere fortæller om rædslerne, ligesom vi skal stifte et ubehageligt bekendtskab med et lille tysk koloni i Chile. Endelig sendes i Sherlock Holmes-serien mden berømte film om Baskervilles Hund – og så er der al mulig grund til at gøre opmærksom på den omkringrejsende brite Simon Reeve, her er han på kritisk besøg i Burma/Myanmar. God fornøjelse!

 

Vidner fra Holocaust

DR2, 28. april, kl. 21:30

Svensk dokumentar fra 2019. (Witnesses) Snart er der ingen tilbage til at fortælle om rædslerne. De er de sidste vidner. Den verdenskendte fotograf Mikael Jansson har rejst gennem Sverige for at lytte til og dokumentere vidnesbyrd fra de sidste holocaust-overlevere. Her fortæller de, hvad der skete med dem og deres familier i tyskernes dødslejre. Beretninger, som flere af dem aldrig har fortalt eller delt med nogen - ikke engang deres børn.

 

Arkæologien rundt

DK4, 29. april, kl. 10:25

Det er slaggerne, der fortæller danmarkshistorie! Luftfotos har afsløret et usædvanligt anlæg ved landsbyen Ørre nord for Herning. Fundet er med til at fortælle historien om, hvad der militært set skete i Midtjylland for 2000 år siden. Det var luftarkæologi, der tilbage i 2010 for alvor afslørede omfanget af et allerede velkendt, arkæologisk spændende, område ved den lille landsby Ørre ved Herning. Aftegninger af i hvert tilfælde 15 gårde, stringent beliggende gavl mod gavl, omkring en bred vej på den ene side og tæt bebyggede gårdspladser på den anden, talte deres tydelige sprog. Først troede arkæologerne fra Museum Midtjylland, at de skulle undersøge en rækkelandsby, men udgravningerne i 2017 afslørede, at der til hver enkelt gård hørte en smeltehytte, hvor der har været produceret råjern i meget store mængder. Geofysiske undersøgelser af hele området omkring gårdene afslører stor aktivitet og mængder af slaggeaffald. Den samlede vægt af slaggerne kan løbe op i mange tons. Hvis man regner med, at mellem 600 kg og et ton råjern gererer et ton slagger -" alt efter myremalmens kvalitet, fortæller det noget om produktionens enorme omfang.

 

Undertrykkelsens sang

DR2, 29. april, kl. 23:35

Dansk prisvindende dokumentarfilm fra 2020 Beboerne i en tysk koloni i Chile har en mørk fortid med vold og seksuelle overgreb til fælles, men reagerer vidt forskelligt på at blive konfronteret med den i dag. For foden af Andes-bjergene i Chile ligger en lille tysk koloni og et idyllisk turistmål, der dækker over en grim forhistorie med systematiske overgreb, medicinske eksperimenter, slavelignende arbejdsforhold og massegrave. Hvordan Villa Bavieras beboere forholder sig til deres fælles fortid, er dog et spørgsmål med vidt forskellige svar i en mørk film om overgreb, gruppepsykologi og fascisme, optaget over halvandet år med usædvanlig adgang til fællesskabet i den tyske koloni.

 

Danmarks Hemmelige Politi: Farlige frihedstanker

DR2, 30. april, kl. 17:50

De kan se dig og høre dig og de kan følge dit mindste skridt - hvis de vil. I 200 år har Danmark haft en efterretningstjeneste. En skjult verden af overvågning, skygning, hemmelige koder, telefonaflytning, meddelere og spioner. En verden hvor intet er privat i kampen mod terror, spionage, voldelige optøjer og andre trusler mod statens sikkerhed. Det hele begynder med den franske revolution i 1789. Den franske konge er blevet halshugget og i Danmark frygter Frederik 6. at det samme kan ske for ham.

 

Husker du... 1968

DR2, 1. maj, kl. 16:40

- året er 1968. "Ned med professorvældet!" - lyder det i 1968 fra de danske studerende, der besætter universitetet og kræver demokrati og medbestemmelse. Overalt i den vestlige verden buldrer det med studenteruroligheder men ingen andre steder får de så meget ud af kampen som i Danmark. Vi er i 1968, hvor selv børnene demonstrerer, når de da ikke lige graver efter guld i Legoland, der netop har slået dørene op for publikum. Og fra hoffet lyder den glade besked: en prins af Danmark er født!

 

Burma rundt med Simon Reeve (1:2)

DR2, 2. maj, kl.10:15

BBC rejseserie fra 2018. (Burma with Simon Reeve) Burma (Myanmar) - et smukt, men uroligt land. Tidligere styret af militæret, men som senere fik en demokratisk valgt regering - med den verdensberømte nobelpristager Aung San Suu Kyi som leder. En regering som i 2017 overraskede verden, da den begik forbrydelser mod landets etniske mindretal Rohingya-muslimerne. Her undersøger Simon Reeve krisen, og møder de skæbner, der er berørt af hadet mod dem. Afsnit 2 følger umiddelbart efter, kl. 11:15.

 

Museets eventyrlige skatte (1:6)

DR2, 2. maj, kl. 21:00

Britisk dokumentarserie fra 2020. (Secrets of the Museum) Alle museer har også en hemmelig verden. Magasiner, der bugner af ting, som offentligheden aldrig får at se. Kom med bag kulisserne på det verdensberømte Victoria and Albert Museum. Her følger vi eksperter og konservatorer, mens de kæmper for at bevare de dyrebare fortidsskatte. Første gang skal der pustes nyt liv i Pumpie - en 100 år gammel legetøjselefant, der skal med på en særudstilling om børns leg. Kan de lappe ham sammen?

 

Danmark i Den kolde Krig (1:12)

DR2, 3. maj, kl 13:30

Fem dage i 1962 hvor man frygtede 3. verdenskrig også i Danmark. Førstehåndsberetninger fra danskere der var i centrum for begivenhederne, da russiske krigsskibe sejlede gennem danske farvande lige ud for Langeland. En regering på overarbejde, et dansk skib i skudlinien, et fort i alarmberedskab og en journalist i husarrest er nogen af elementerne i historien om Cuba-krisen, der skulle vise sig at blive kulminationen på den kolde krig. Tilrettelæggelse: Vibeke Heide-Jørgensen.

 

Sherlock Holmes: Baskervilles hund

DR1, 4. maj, kl. 15:30

Engelsk krimi fra 1988. (Sherlock Holmes: The Hound of the Baskervilles) Sherlock Holmes opsøges af landsbylægen dr. Mortimer. Gamle sir Charles Baskerville er død af et hjerteslag, men nær hans lig fandtes fodsporene af en kæmpemæssig hund. Nu har hans arving, sir Henry, været udsat for en række sære hændelser - senest en anonym advarsel mod at nærme sig familiegodset og den uhyggelige Dartmoor-hede. Sherlock Holmes: Jeremy Brett. Dr. Watson: Edward Hardwicke. Instruktion: Brian Mills.

[Historie-online.dk, den 27. april 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 26, 2021
TV-tips, uge 45, 2021
TV-tips, uge 26, 2022