Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 18, 2023

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 961

 

I denne uge kommer vi naturligvis ind på Besættelsen – i form af modstandskvinder og tyske flygtninge.  Dertil kommer en holocaust-overlevers historie, og historien om laserlyslinjen, der skabte debat i 1995.. Men også det engelske kongehus dominerer i en uge, hvor Kong Charles bliver kronet, både med selve højtideligheden og en ny dokumentarserie om kongehuset. Og så skal vi høre om kvindekamp i kirken og om thalidomid-affæren. Og endelig en dokumentar om Natascha Kampusch, der led over otte år i fangenskab – og i en helt anden boldgade skal vi til et svensk møntkup. Så der er nok at bruge remoten til. God fornøjelse!

 

Virkelighedens The Crown (1:5)

DR2, 3. maj, kl.  20:10

Britisk dokumentarserie fra 2023. (The Real Crown) I 1970'erne er Storbritannien i grebet af en brændstofkrise, strejker og inflation. På denne baggrund skal prins Charles krones som prins af Wales - det første skridt på hans rejse mod at blive konge. Men det er en sti præget af fare. Walisiske nationalister har anbragt fire bomber, der hvor ceremonien finder sted. Og Charles kæmper med det dilemma, som alle kongelige står over for; kærlighed eller pligt.

 

Sofias historie

DK4, 4. maj, kl. 20:45

"Din lille Hitler! Det lykkes ikke Hitler at slå mig ihjel, men du vil slå mig ihjel!". Den slags bemærkninger er jeg vokset op med i mit barndomshjem. Hver eneste dag. Blikket er fast, da 56-årige Sofia Kuperman fortæller om sin opvækst. Hun fortsætter: Og det er derfor jeg siger, at når man er barn af holocaustoverlevende, lever man selv i skyggen af holocaust. Det er tydeligt, at hun har fortalt historien mange gange, når hun turnerer rundt i landet med sit foredrag "Holocaustsyndromet". I begyndelsen var det svært at bryde tabu og tale højt om familiens problemer, men nu har det nærmest en terapeutisk virkning at stå på scenen. Hver gang skræller hun med egne ord yderligere lag af historien. Sofia Kuperman er født og opvokset i Polen i 50'erne. I 1971 kom hun til Danmark som politisk flygtning sammen med sin familie, og hun arbejder i dag som freelanceskribent og foredragsholder.

 

Lyset - Laser-shitstormen der ramte Danmark

DR2, 4. maj, kl. 22:20

Dansk dokumentarfilm fra 2023. Det var Danmarks største kunstværk og udløste samtidig en historisk shitstorm, da kunstneren Elle-Mie Ejdrup skabte en 532 km lang laserlyslinje langs bunkerne på vestkysten den 4. maj 1995. Tidligere modstandsfolk, toppolitikere og pressen kæmpede voldsomt om værket. Efter at have modtaget dødstrusler og været sendt ud i kulden i to årtier fortæller holdet bag værket nu historien.

 

Hitlers tyske flygtninge i Danmark

DR2, 5. maj, kl.18:10

Dansk dokumentar fra 2023. De var blandt de 250.000 tyske flygtninge, der på Hitlers befaling i krigens sidste måneder blev sendt til Danmark. Nu ser fire tidligere flygtningebørn tilbage på den livsfarlige flugt og deres ophold i Danmark. Alle har en særlig forbindelse til Oksbøllejren, der i løbet af 1945 blev Danmarks femtestørste by. Filmen berører også den tragedie, der rammer Skjern den 4. maj 1945 kun få timer før befrielsen, og indeholder klip, der aldrig tidligere er vist på TV.

 

Kong Charles bliver kronet: Historie og hyldest - direkte fra London

DR1, 6. maj, kl. 10:00

Det bliver en festdag til historiebøgerne, når Kong Charles officielt krones ved en storslået ceremoni i Westminster Abbey. Verdensledere og kongelige vil fylde kirken til sidste plads, mens Londons gader vil være tætpakkede med briter, klar til at hylde monarken. Ulla Essendrop og Kåre Quist vil dagen igennem guide seerne igennem den storslåede ceremoni og vil sammen med en række gæster give overblikket over de største øjeblikke.

 

1000 års tro: Kvindekamp i kirken

DR2, 7. maj, kl. 15:30

Historien om kristendommen i Danmark er en dramatisk fortælling om brutale magtkampe, folkeoprør og spirende demokrati fra vikingetiden og frem til i dag. I dette program undersøger værten Cecilie Nielsen, hvordan Bodil Koch banede vej for kvinderne til kirkernes prædikestole i 1948? Og også hvordan danskernes forhold til religion og folkekirke er i dag?

 

I den bedste mening - Thalidomid affæren

DR2, 7. maj, kl. 18:20

I slutningen af 60'erne tager et stort antal gravide kvinder en lille hvid tablet. Medicinalfirmaet hævder, at den er fuldstændig uskadelig. Den hjælper både mod kvalme og uro. Et vidundermiddel skabt i den bedste mening. Kort tid efter fødes der et utal af børn med voldsomme fysiske skader. Læger påviser en sammenhæng mellem pillen og de deforme børn, men firmaet benægter, at det er pillens skyld. Det skal snart vise sig, at bag pillens hvide uskyld gemmer sig en historie, som ændrede synet på medicinalbranchen for al tid. Tilrettelæggelse: Søs Hoffman.

 

Natascha Kampusch - for evigt indespærret (1:3)

DR1, 8. maj, kl. 21:25

Dansk dokumentarserie fra 2022. (Natascha Kampusch - A Lifetime In Prison) Wien, 2. marts 1998. Tiårige Natascha Kampusch er på vej i skole, da hun pludselig forsvinder. Hun er blevet kidnappet og undslipper først efter 3096 dage. Her fortæller hun om sine 8½ år i fangenskab - og om den langt fra venlige modtagelse, hun fik fra offentligheden, da hun endelig undslap.

 

Danske modstandskvinder (1:3)

DR2, 9. maj, kl.  16:00

Fisken i vandet - Sabotøren Hedda var jernbanesabotør og transporterede sprængstoffer under besættelsen. Dengang blev hun kaldt terrorist. I dag kaldes hun frihedskæmper. Den ene af hendes modstandsgrupper var lutter kvinder. De blev angivet til Gestapo af storstikkeren fra Århus, Grethe Bartram.

 

Møntkup for millioner (1:3)

DR2, 9. maj, kl. 22:30

Svensk dokumentarserie fra 2020. (Guldfeber) I det svenske Kongelige Møntkabinets boks findes der en gylden skat, en af de fineste i verden. Værdi 25 milliarder svenske kroner. Men så opdages det, at mange af de mest værdifulde mønter er forsvundet. Snart er museets øverste chef mistænkt. Forbrydelsen tager os med ind i en lille, lukket, eksklusiv verden blandt samlere og handlere. Hvad er der egentlig foregået?

[Historie-online.dk, den 2. maj 2023]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 11, 2024
TV-tips, uge 41, 2023
TV-tips, uge 05, 2024