Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 19, 2021

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1858

 

"Dengang vi var bønder" hedder serien om dansk landbrug. Den begynder på lørdag. Men inden da har været omkring kaffedrikning, romantiske komedier og Tage Erlander. Og vi skal på søndag se første del af dramadokumentaren om den mystiske bombe på Bornholm i 1943. Endelig er der detektorførere, der afdækker ukendte sider af danmarkshistorien, Clintons affære med praktikanten, og Arsenals overraskende engelske fodboldmesterskab i 1989. God fornøjelse med det hele!

 

Tage Erlander - Sveriges statsminister gennem 23 år (1:2)

DR2, 12. maj, kl. 21:00

Svensk miniserie fra 2020. (Tage Erlander - makten och sanningen) Tage Erlander bliver Sveriges statsminister i 1946 og sidder på posten i 23 år. Han er den længst siddende regeringsleder i et demokratisk land nogensinde. Han gennemfører en række vigtige reformer, der stadig præger landet i dag, men han tvivler ofte på sine egne evner. Hans dagbøger giver en ærlig og hidtil ukendt beskrivelse af statsmandens tanker og et nyt indblik i hvem, han var.

 

Hvorfor elsker vi romantiske komedier?

DR2, 13. maj, kl.11:25

Britisk dokumentar fra 2019. (Romantic Comedy) De er fyldt med store følelser, klicheer og happy ends. Men er alligevel elsket af mange. Her kaster forfattere, skuespillere og filmmagere et kritisk blik på romantiske komedier. Og gennem klip fra over 160 film fra 1930erne og frem til i dag undersøger de, hvordan vi ser på kærlighed, romantik og parforhold.

 

Sandheden om din kaffe

DR2, 14. maj, kl. 22:05

Britisk dokumentar 2020. (Starbucks & Nespresso: The Truth About Your Coffee) Storbritannien har det seneste årti forvandlet sig til en nation af kaffeentusiaster. Og folk betaler gerne i dyre domme for deres yndlingsdrik. Bag denne udvikling står særligt amerikanske Starbucks og Nespresso, som har revolutioneret, hvad vi drikker. Dette skyldes til dels firmaernes etiske profil - der slår på, at deres forsyningskæder ikke anvender børnearbejde. Men kan vi stole på, hvad de siger?

 

Dengang vi var bønder (1:6)

DR2, 15. maj, kl.13:15

- Fæstebønder, 1700 tallet Livet var hårdt. Og kort. Dengang de fleste danskere var bønder og sled og slæbte ude på markerne eller i de bitte små bondestuer. Op til 90 procent af befolkningen levede af og med jorden, og for en fæstebonde var året delt op i helt faste rutiner og ritualer. Dikteret af naturen og herremanden. Bonden var tvunget til at betale skat til kongen, arbejde gratis 200 dage om året og så var han ovenikøbet ringeagtet af alle. Tænk bare på Ludvig Holbergs 'Jeppe på Bjerget'. Liv Thomsen fortæller i seks programmer de danske bønders historie - om deres arbejde, deres gårde, deres hverdage og fester.

 

Bomberne over Bornholm (1:2)

DR1, 16. maj, kl. 20:00

I 1943 falder et mystisk våben ned på Bornholm. Pelle Peter Jencels oldefar Johannes Hansen tager flere afslørende billeder af det, der viser sig at være Hitlers hemmelige og frygtindgydende gengældelsesvåben V1-bomben. Men det er med livet som indsats at bekæmpe det tredje rige, i en tid hvor tyskerne strammer grebet om Danmark. Nu, 78 år senere, undersøger Pelle Peter Jencel hvad hans oldefar kæmpede for, hvilke omkostninger det havde og hvad det betød, ikke bare for hans egen, men for hele Danmarks historie. Historisk dokudramatisk miniserie om Bornholms glemte historie.

 

Muldens mysterier - De spanske lejesoldater (1:6)

DR2, 17. maj, kl.17:35

I Muldens Mysterier får Liv Thomsen og arkæolog Lars Grundvad hjælp af en flok detektorførere til at afdække hidtil uopdagede sider af Danmarkshistorien. I dette afsnit skal det handle om de spanske lejesoldater, der slog sig ned på Langeland i 1808. De sydlandske charmører gjorde med deres mærkelige spisevaner og flamboyante manerer stort indtryk på øens unge piger - hvilket de mange nutidige efterkommere da også er et levende beviser på. Men hvor opholdt soldaterne sig helt præcist? Og hvad mon de to hold amatørarkæologer finder, når de afsøger Stengade Skov i jagten på at gøre dagens bedste fund og dermed vinde dysten?

 

Clinton-affæren: Skandalen der splittede USA

DR2, 18. maj, kl. 13:00

Amerikansk dokumentar fra 2018. (The Clinton Affair) I 1993 bliver Bill Clinton indsat som demokratisk præsident i Det Hvide Hus. Men skandalerne om sexchikane, der plagede Clinton under hans valgkampagne, forfølger ham i Washington. Og republikanere benytter enhver slibrig detalje som våben til at fælde Clinton. Alligevel indleder han en affære med en 22-årig praktikant ved navn Monica Lewinsky.

 

Dokumania: 89 - Arsenals vanvittige mesterskab

DR2, 18. maj, kl. 21:00

Britisk sportsdokumentar fra 2017. (89) Det er en af fodboldhistoriens mest dramatiske kampe. Mesterskabsduellen mellem Arsenal og Liverpool i 1989, der endte med at Arsenal scorede i allersidste minut og snuppede trofæet. Gennem arkivoptagelser og interviews dykker vi her ned i en af de mest spændende ligaafslutninger nogensinde.

[Historie-online.dk, den 11. maj 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 44, 2022
TV-tips, uge 25, 2021
TV-tips, uge 30, 2021