Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 22, 2021

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1779

 

Igen i denne uge indledes interessante dokumentarserier – om lægevidenskabens historie, om Irak-krigen, om danske kongeslotte, om Norge og om flugtruter under 2. verdenskrig. Men vi besøger også Fanø, hører om politiske situation i Tyskland og statsløse børn i Irak. Der er endelig et par peronportrætter, dels af Winnie Mandela, dels Mads Kähler Holst fra Moesgaard Museum. God fornøjelse

 

Død og pine: Lægevidenskabens Historie (1:3)

DR2, 2. juni, kl. 21:30

Patienter har gennem historien lagt krop til smertefulde behandlinger, overtro og uvidenhed, når lægerne har prøvet at bekæmpe de uforklarlige og gådefulde sygdomme, der har truet mennesker. Men patienterne har også fået gavn af de store epokegørende opdagelser, lægevidenskaben har stået for. I dette afsnit fortæller vi historien om kampen mod de dødelige epidemier - fra pest til tuberkulose.

 

Der var engang en krig (1:5) - Irak-krigen bryder ud

DR2, 3. juni, kl. 21:30

Britisk dokumentarserie fra 2020. (Once Upon a Time in Iraq) Irakiske civile, soldater og journalister giver nye perspektiver på Irakkrigens enorme betydning. Irakiske civile tænker tilbage på deres liv inden krigen. En tid fyldt af frygt for statsoverhovedet Saddam Hussein, der slår hårdt og brutalt ned på kritikere af regimet. I krigens begyndelse bliver de amerikanske tropper budt velkommen i Bagdad. Men krigens realiteter indtager gaderne, og folkets håb om frihed forsvinder.

 

Arven fra kongerne (1:6)

DR2, 4. juni, kl. 14:20

Ny glans på gamle slotte Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme har konstant gang i store restaureringsarbejder på de danske kongeslotte. Igennem halvandet år følger vi to af den seneste tids mest omfattende projekter: restaureringen af Eremitageslottet i Jægersborg Dyrehave og af Kancellihuset på Fredensborg Slot. Undervejs fortæller erfarne fagfolk om det særlige håndværk, der skal til for at genskabe bygningernes indre og ydre pragt.

 

Jacob og Søren på udflugt til Fanø

DK4, 4. juni. kl. 20:30

Vi tager med Jacob og Søren på udflugt, som i de gode gamle dage – altså dengang, hvor det var årets højdepunkt, når man skulle på udflugt – man smurte en madpakke, fyldte drikkedunken og kørte ud i fædrelandet for at se noget, man ikke havde set før. Man glædede sig, man var spændt og hvad skulle man se? Ja præcis sådan er stemningen, når de to gæve vestjyder tager på udflugt rundt på nogle af vores små danske øer. Og det bliver ikke kedeligt. De møder lokale folk, der udover at vise dem rundt på øerne, også fortæller morsomme og underfundige historier. Første udflugt går til Fanø, hvor Ragnhild viser rundt på øen. I Nordby besøger vi den gamle realskole, det lokale bryghus og spiser madpakken ved Skovlegepladsen midt på øen. I Sønderho møder vi lokale folk, smager en Bakskuld og lytter til Fanø-musik, og på vej retur til færgen møder vi en ægte Fanø-kvinde.

 

De papirløse IS-børn i Irak

DR2, 5. juni, kl. 11:00

Fransk dokumentar fra 2021. (Iraq's Lost Generation) Titusindvis af IS-børn lever som statsløse i Irak. De er stigmatiseret, og uden gyldige ID-dokumenter har de hverken adgang til lægehjælp, fødevarehjælp eller uddannelse. Her følger vi nogle af disse udstødte mindreårige, der har overlevet Islamisk Stats rædselsregime, en voldelig befrielseskamp og som nu forsøger at finde en fremtid. Kan de finde en plads i samfundet uden at blive betragtet som en trussel mod det internationale samfund?

 

Dansk-tysk med Matlok om Tyskland efter Merkel

DK4, 5. juni, kl. 13:30

Den 26. september er der valg i Tyskland. Merkel-æraen er slut, og landet skal have ny kansler og regering. Hvordan ser det ud for Tyskland? Hvad kan det betyde for Danmark, Europa og for resten af verden? Spændende bliver det - mere end nogensinde før. Derfor har dk4's Tysklands-ekspert Siegfried Matlok allerede nu påtaget sig opgaven med at orientere seerne om valget i Tyskland og de mange aspekter deraf. Det sker med en række interviews med danskere og tyskere med særligt kendskab til tysk, dansk og europæisk politik. I denne udgave af programrækken er der særligt fokus på Tysklands rolle i EU i de 16 år med Angela Merkel som kansler, men også i det fremtidige Europa. Matloks gæst er derfor professor Marlene Wind. Hvilke muligheder ser hun for en ny tysk regering? Vil den prioritere Europa på en anden måde? Hvordan vurderer professoren Angela Merkels indsats og betydning?

 

Winnie Mandela

DR2, 6. juni, kl. 09:30

Fransk dokumentar fra 2017. Portræt af en af de måske mest misforståede magtfulde, moderne, kvindelige, politiske skikkelser, Winnie Madikizela Mandela (f.1936), gift med Nelson Mandel fra 1958-96. Hendes opstigning og tilsyneladende fald fra magtens tinder og et liv i politisk vanære ligner en episk tragedie. Her fortæller nogle af dem, der var tættest på hende, men også nogle af hendes mest stålsatte fjender, om Winnie Mandelas liv og hendes kamp for at afskaffe apartheid indefra.

 

KulturHave med Mads Kähler Holst

DK4, 7. juni, kl. 10:25

Hovedpersonen i denne udgave af "KulturHave" er direktør for et af landets største og vigtigste kulturhistoriske museer, nemlig for Moesgaard museum ved Aarhus. Navnet er Mads Kähler Holst, og som museumsdirektør har han i forhold til andre museumsdirektører en noget særlig baggrund, idet han har været forsker og leder af en række af landets største udgravningsprojekter. Hvordan han har bevæget sig fra forskningen til i højere grad at beskæftige sig med rammerne for og ledelsen af landets mest velbesøgte og velrenommerede museer, beskriver Mads Kähler Holst blandt meget andet i samtalen med Christian Have, der også giver indblik i nogle af planerne og visionerne for det aarhusianske museum.

 

2. Verdenskrigs store flugtruter - Slovenien

DR2, 7. juni, kl. 17:35

Britisk dokumentar fra 2018. (WWII's Great Escapes - The Freedom Trails) Under 2. Verdenskrig flygtede mange allierede krigsfanger gennem ukendt terræn og fjendeland for at nå tilbage til deres egne. Det var aldrig gået uden modige, lokale modstandsfolks hjælp. I Slovenien flygtede mere end firs krigsfanger fra Stalag 18D. De tilbagelagde mere end 200 kilometer gennem et uvejsomt terræn og måtte ud over elementernes rasen også forsvare sig mod tyske patruljer, baghold og forræderi.

 

Det ufremkommelige Norge (1:5)

DR2, 8. juni, kl. 15:05

Norsk dokumentarserie fra 2019. (Det umulige landet) Nordmænd er et af verdens mest rejsende folk - men deres eget land er mange steder næsten ufremkommeligt for rejsende. Mange af landets færdselsårer - veje, broer og jernbaner - er blevet til ved hjælp af vilje, store visioner og en vis portion galskab.

[Historie-online.dk, den 1. juni 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 32, 2022
TV-tips, uge 13, 2022
TV-tips, uge 14, 2021