Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 25, 2022

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 530

 

Det er nu ikke, fordi der er så mange historiske udsendelser i denne uge – men der dog Liv Thomsens sømandsserie, serien med guldkorn fra DRs arkiv, serien med ekspeditionen i hælene på Vitus Bering samt en fransk serie om Den Kolde Krig. Dertil BBC-naturserie fra Borneo og dokumentarer om både Arne Jacobsen og Audrey Hepburn. Og så er det mandag den 27., at Wimbledon-turneringen begynder, og den kan man se på TV2Sport. God fornøjelse!

 

Sømand af verden - Havnen (2:5)

DR2, 22. juni, kl 22:00

Uger, måske måneder, på meget lidt plads, med dårlig mad, hårdt arbejde og nærmest ingen fritid. Der er ikke noget at sige til, at sømanden trækker i festtøjet, når han endelig kan sætte foden på fast jord. I alverdens havne er der et hav af værtshuse, bordeller, tatovører og folk, der faldbyder eksotiske varer. Og vi har fået adgang til sømændenes egne helt unikke billeder af mødet med det fremmede. At gå i land kan dog også betyde at vende hjem, til Danmark og til familien, f.eks. i søfartsbyen Marstal. I århundreder har byen haft et Danmarks mest livlige havnemiljøer, kendt blandt andet fra Carsten Jensens bog 'Vi, de druknede'. Tilrettelæggelse: Liv Thomsen & Charlotte Lønstrup.

 

Den kolde krig - set med franske øjne (3:6)

DR2, 23. juni, kl. 23:00

Fransk dokumentar 2021. (Apocalypse: War of Worlds) 1950. Koreakrisen trækker ud. Det lykkes General Douglas MacArthur og hans tropper at gå i land ved byen Inchon. Men krigen er ikke forbi. Nordpå står amerikanerne over for en ny og uventet fjende. På den anden side af Yalu-floden har Mao placeret en styrke på 300.000 mand. Truman overvejer at anvende atombomben.

 

Guldkorn 1980'erne: 1986

DR2, 24. juni, kl. 17:40

DRs arkiver er en guldgrube af gamle TV-klip. De store historier har vi set igen og igen. Men hvad var det, der prægede helt almindelige danskeres hverdag i 1980'erne? Vi har været en tur i arkiverne og har fundet nogle af alle de små, store, sjove, alvorlige og underfundige øjeblikke, der gled hen over skærmen i 1986.

 

Paradisets have - vores utæmmede planet (1:6)

DR1, 25. juni, kl. 20:00

BBC-Naturserie fra 2021. (Eden Untamed Planet) Badet i sollys. Og rigeligt med nedbør. Midt i Sydøstasien ligger tropeøen Borneo. Den er verdens tredjestørste ø, og skovene har stået uberørt i 140 millioner år. Gennem tiden har øens drivhusagtige klima givet liv til omkring 60.000 plante og dyrearter. Det gør Borneo til den måske mest artsrige ø i hele verden. Her lever over 6000 unikke dyrearter - og flere opdages næste dagligt. Tag med til Borneos skove - og oplev en nutidig Paradisets have.

 

Arne Jacobsens moderne Danmark

DR2, 26. juni, kl. 18:00

Dokumentar om den ulydige skoledreng med talent for at male, der blev en af vores største arkitekter. Hans ideer var forud for sin tid og fik ofte kritik, men i dag, 50 år efter hans død, står Arne Jacobsens skoler, rådhuse og biblioteker stadig og tegner det moderne Danmark.

 

Ekspeditionen - På sporet af Vitus Bering (1:6)

DR2, 27. juni, kl. 16:25

En af verdenshistoriens største opdagelsesrejsende er danskeren Vitus Bering, som i 1700-tallet ledte en kæmpe ekspedition for den russiske zar. I Rusland kaldes han den russiske Columbus, men han er næsten ukendt i Danmark. Nu rejser historiker Cecilie Nielsen og et tv-hold i Berings fodspor hele vejen gennem det enorme Rusland fra Skt. Petersborg i vest til Berings grav på Bering Øen i det nordlige Stillehav for at fortælle historien om Vitus Bering.

 

Audrey Hepburn

DR2, 28. juni, kl. 20:50

Britisk dokumentar fra 2020. (Audrey) Hollywood-stjerne, modeikon og UNICEF-ambassadør. I en alder af 24 år vandt Audrey Hepburn sin første Oscar. Men hendes liv var ikke altid så glamourøst. Som barn var hun underernæret og blev forladt af sin far - og opvæksten under den nazistiske besættelse af Holland førte til livslange traumer. Gennem interviews og unikt arkivmateriale vækkes denne ekstraordinære kvinde til live, og spørgsmålet rejses: Hvem var Audrey Hepburn i virkeligheden?

[Historie-online.dk, den 22. juni, 2022]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 10, 2021
TV-tips, uge 46, 2021
TV-tips, uge 23, 2022