Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 26, 2021

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1916

 

Skønt solen skinner, lokker TV med både Tour de France, Wimbledon og dansk kvartfinale i Baku! Men der er da også nogle historiske udsendelser – fx om Frederiksborg Slot, om Roskilde Festival og dansk hemmeligt politi. Desuden mere om prinsesse Diana, skjulte skatte i Storbritannien og Irak-krigen. Endelig en dokumentarserie om hellige steder og en dokumentar om Kurt Cobain. God fornøjelse!

 

Jordens hellige vidundere (1:3)

DR2, 30. juni, kl. 20:00

Britisk dokumentarserie fra 2019. (Earth's Sacred Wonders) Mange af verdens mest kendte vartegn er inspireret af tro. De har stor spirituel betydning og tiltrækker millioner af tilbedere hvert år. Udforsk, hvad folk gør i troens navn, når vi besøger nogle af Jordens mest hellige steder. Første gang går turen til Shaolin-templet i Kina, hvor en buddhistisk krigermunk står over for en test, der kan ændre hans liv for evigt.

 

Der var engang en krig (5:5) - Eftermælet

DR2, 1. juli, kl. 20:00

Britisk dokumentarserie fra 2020. (Once Upon a Time in Iraq) I slutningen af 2011 forlader alle de udenlandske styrker Irak. Tusindvis af tropper havde besejret Al-Qaeda, og borgerkrigen var slut. Men krigen i Irak gav ikke borgerne frihed, kun kaos. Det nye statsoverhoved Nouri al-Malaki er korrupt og skaber mere polarisering i det allerede konfliktfyldte samfund. Fremkomsten af IS er en del af krigens brutale arv.

 

Forsvundne verdener og skjulte skatte (1:3)

DR2, 2. juli, kl. 23:00

Britisk dokumentarserie fra 2019. (Lost Worlds and Hidden Treasures) Kunsthistoriker, Janina Ramirez, graver i det ekstraordinære fund af Sutton Hoo, en velhavende krigerkonges gravplads fra det syvende århundrede. Det er en af Storbritanniens vigtigste skatte, og den ændrede briternes forståelse af den såkaldte mørke middelalder.

 

Diana - ført bag lyset

DR2, 3. juli, kl. 08:30

Britisk dokumentarserie fra 2021. (Royals Declassified) I 1995 gav prinsesse Diana et skelsættende interview, der skabte overskrifter i hele verden og ændrede hendes liv. I interviewet sagde hun, at de var tre personer i hendes ægteskab, og at prins Charles ikke kunne klare at blive regent. Hvorfor besluttede Diana sig for at udtale sig? Hvem overtalte hende? Og blev hun narret af BBC til at lave interviewet? Hele historien er aldrig før blevet fortalt i tv. Før nu.

 

HVA' SÅ ROSKILDE?

DR1, 4. juli, kl. 20:00

Danmarks største kulturbegivenhed er aflyst for andet år i træk. DR Dokumentar har fulgt kampen i kulissen og forsøget på at stable en fest med 130.000 mennesker på benene - i en tid med corona, hvor det værste, man kan, er at forsamles og feste. Roskilde Festival nummer 50 skulle være lyset for enden af coronamørket. Det blev historien om en kulturinstitution i krise, der kæmper for at redde fællesskabet og 50 års dansk festivalkultur. Tilrettelæggelse: Maria Lyhne Høj

 

I audiens hos Kongen på Frederiksborg Slot

DR2, 5. juli, kl. 13:55

Dansk dokumentar fra 2016 Der var engang en konge, der gerne ville vise, hvor stærk og mægtig og god han var. Christian V kaldte man kongen, og hans audienssal på Frederiksborg slot findes endnu som et stykke historie - lige til at træde ind i. Ved første øjekast ser det hele da også lige så pragtfuldt ud som dengang det blev bygget for mere end 300 år siden og turisterne valfarter hertil, for dens mage findes ikke i hele Danmark - med 60 malerier, metervis af håndmodellerede blomster og buttede stukengle og ikke mindst Christian V's elevatorstol. Men der er noget galt, for kommer man helt tæt opdager man at det hele er ved at falde fra hinanden. I 3 år har DR fulgt istandsættelsen af audienssalen på Frederiksborg slot.

 

Danmarks Hemmelige Politi: Farlige frihedstanker

DR2, 5. juli, kl. 23:00

De kan se dig og høre dig og de kan følge dit mindste skridt - hvis de vil. I 200 år har Danmark haft en efterretningstjeneste. En skjult verden af overvågning, skygning, hemmelige koder, telefonaflytning, meddelere og spioner. En verden hvor intet er privat i kampen mod terror, spionage, voldelige optøjer og andre trusler mod statens sikkerhed. Det hele begynder med den franske revolution i 1789. Den franske konge er blevet halshugget og i Danmark frygter Frederik 6. at det samme kan ske for ham.

 

Dokumania: Cobain - Montage of Heck

DR2, 6. juli, kl.20:20

Det ultimative portræt af grunge-ikonet. Mere end 20 år efter sin død er Kurt Cobain stadig en af rockens mest ikoniske skikkelser. Her tegner filmmageren Brett Morgen et intimt og visuelt opfindsomt portræt af den kreative, men også forpinte Nirvana-frontmand. Morgen har fået adgang til Cobains egne tegninger, dagbøger, smalfilm, lydmontager og musik - meget af det hidtil uudgivet. Cobains familie, ekskæreste og nærmeste samarbejdspartnere fortæller om hans omtumlede liv og karriere - fra barndomsårene i lillebyen Aberdeen, til Cobain bød verden farvel blot 27 år gammel.

[Historie-online.dk, den 29. juni 2021]

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 22, 2021
TV-tips, uge 05, 2021
TV-tips, uge 10, 2021