Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 34, 2021

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 2238

 

I denne uge skal vi høre om 25 år med DR2, om året 1985 og en dokumentarserie om de kutteklædte terrorister fra Ku Klux Klan. Men også middelalderens borge og Hardianmuren er på tapetet. Desuden møllernes historie i Danmark – og lsd-profeten Leary. Endelig skal vi høre om raketforskeren Wernher von Braun med den nazistiske fortid, og så er der jo flugten over Øresund i oktober 1943. God fornøjelse!

 

Europas borge: Magtens bastioner

DR2, 25. august, kl. 16:20

Tysk dokumentarserie fra 2019. (Bastions of Power) Borge var middelalderens magtbastioner. Statussymboler, der fungerede som økonomisk knudepunkt og var udsat for utallige slag og genstand for mange myter. Men hvordan var livet bag deres solide mure? Her undersøger vi de europæiske borges udvikling fra de tidlige træbefæstninger til de mest overdådige residenser beboet af datidens konger - og kommer indenfor i deres sovekamre, latriner, køkkener og stalde.

 

Gåden om massakren på Hadrians mur

DR2, 25. august, kl. 21:30

Britisk dokumentarserie fra 2021. (Treasures Decoded) Hadrians mur. Et 120 kilometer langt fæstningsværk, der går tværs over det nordlige England. Engang udgjorde den Romerrigets nordligste grænse og blev bygget for at holde fremmede ude. Her dykker vi ned i hemmelighederne bag det imponerende bygningsværk, der afslører en blodig massakre uden for muren - og et hemmeligt våben, som romerne brugte til at knuse deres fjender.

 

Historien om Ku Klux Klan: De kutteklædte terrorister (1:2)

DR2, 26. august, kl 18:05

Fransk dokumentarserie fra 2020. (Ku Klux Klan An American Story) Den har over 3000 mord på samvittigheden. Ku Klux Klan er den ældste højreekstremistiske organisation i USA. Den blev oprettet i 1865 og har i årtier terroriseret landet med vold og mord. Men hvad ved vi egentlig om den hemmelige klan? Hvordan har den været i stand til at overleve? Og hvad nærer den? Her dykker vi ned i den 150 år lange og grusomme historie om had, racisme og rædsel. En historie, hvis dæmoner stadig hjemsøger Amerika. Anden del dagen efter, 27. august, kl. 18:05.

 

Møllernes historie i Danmark

DK4, 27. august, kl. 22:10

I det tredje program går vi i Poul La Cours gemmer. Poul La Cour var manden bag den første mølle, der skabte elektricitet. Vi prøver at tegne et portræt af den meget foretagsomme mand, der blev kaldt "Danmarks Edison". Hvad var det han opdagede, der var så epokegørende? Og hvordan kom han frem til den geniale løsning? Vi skal til hans værksted, på jagt efter manden og de opdagelser, der førte ham til hemmeligheden bag vindens tæmning. Vi skal også med Emma Paaske på jagt efter den første mølle, der skabte elektricitet. Vejen fører os bl.a. frem til en af verdens største vindtunneler.

 

Min psykedeliske kærlighedshistorie

DR2, 27. august, kl. 23:00

Amerikansk dokumentar fra 2020. (My Psychedelic Love Story) Han var LSD-bevægelsens mest kontroversielle skikkelse. Dr. Timothy Leary var klinisk psykolog og professor på Harvard - især kendt for radikale eksperimenter med LSD i 1960'erne. Her fortæller hans berømte kæreste Joanna Harcourt-Smith om deres kærlighedshistorie. En fortælling om vilde eventyr, fængsel, manipulation og masser af psykedeliske stoffer.

 

Husker du... 1985

DR2, 28. august, kl. 17:05

- året er 1985. Det er ligegyldigt om du kan lide Wham eller satanisk heavy metal, bare der står La Coste på din trøje. De unge tænker på musik og mærketøj i 1985, og i fjernsynet ser de Tonny Toupé Show. Danmark slår USSR 4-2 i Idrætsparken, og den internationale terrorisme kommer til Danmark. Der sker meget på et år, det sjoveste og det vigtigste kan du se igen i aftenens program.

 

25 år med DR2 - fra Banjo til Bonderøv

DR2, 29. august, kl. 20:00

Ane Cortzen, Adam Holm, Signe Molde, Martin Krasnik og en lang række andre DR2-koryfæer, ser på Danmarkshistorien som den har set ud igennem DR2s briller i anledning af kanalens 25-års fødselsdag. Hvilke begivenheder har været med til at forme sendefladen, hvilke programmer er der kommet ud af det, og hvordan har kanalen formet Danmark retur?

 

NASA og nazisterne

DR2, 30. august, kl. 18:05

Tysk dokumentar fra 2019. (The Moon Landing and the Nazis) I 1969 satte Neil Armstrong sin fod på Månen. Hjernen bag månelandingen var den tyske raketforsker Wernher von Braun og hans team på 100 teknikere og ingeniører fra Tyskland. I al hemmelighed var de hentet til USA for at dele deres ekspertise med NASA. Men mange gemte på en tvivlsom nazi-fortid. De havde været med til at bygge den berygtede V2-raket, som kostede tusindvis af tvangsarbejdere livet. Her dykker vi ned i den dystre historie.

 

Flugten over Øresund - oktober 1943

DR2, 31. august, kl. 15:15

Svensk dokumentar fra 2018. (Flykten over sundet) Under 2. Verdenskrig blev tusindvis af mennesker, de fleste jøder, reddet over Øresund mellem Helsingør og Helsingborg. På den danske side var det bl.a. modstandsgruppen Syklubben, som i Sverige fik hjælp af politifolk, toldere, fiskere og kystvagter. Den dramatiske redningsaktion skildres ved hjælp af arkivfilm, skrevne erindringer og interview, bl.a. med Grace, datter af den drivende kraft, Erling Kjaer, der reddede 1.400 mennesker, men betalte en livslang pris.

[Historie-online.dk, den 24. august 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 33, 2022
TV-tips, uge 50, 2021
TV-tips, uge 21, 2022