Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 35, 2021

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1537

 

I ugens flow-tv skal vi høre om Christiansfeld og litteraturhistorien, Tyskland i 1977, Afghanistan siden 1960’erne og galskab i Danmark. Vi skal med arkæologerne på bunden af Middelhavet og til Jesu grav i Jerusalem. Vi hører om børnemafiabander i Napoli og snigmordet på Kim Jong-uns bror. Der er også et autentisk drama om terrorangreb i Mumbai – og Morse løser en historisk mordgåde. God fornøjelse!

 

Gåden om Stonehenge på havets bund

DR2. 1. september, kl. 21:30

Britisk dokumentarserie fra 2021. (Treasures Decoded) Stonehenge - verdens mest berømte forhistoriske stenmonument. I århundreder har den og Jordens mange stencirkler været en gåde for videnskaben. Men nu giver fundet af en ældgammel stensætning på bunden af Middelhavet ny indsigt i deres oprindelse og formål. Her dykker vi ned i hemmelighederne bag den undersøiske stencirkel og dens forbindelsen til bygherrerne af det ikoniske og mytiske Stonehenge.

 

Litteraturens åsteder

DK4, 2. september, kl. 11:20

Litteraturprofessor Anne-Marie Mai fortæller på dk4 en hidtil upåagtet historie om Christiansfeld som inspirator for selvbiografier og for Norges store forfatterinde Camilla Collett. Det er en kendt sag, at Christiansfeld er kommet på UNESCO´s verdensarvsliste over umistelige værdier. Mindre kendt er det, at byen gemmer på spændende litteraturhistorier. Lige siden Christiansfelds grundlæggelse 1. april 1773 har alle medlemmer af byens Brødremenighed hver især skrevet deres levnedsbeskrivelse. Det er en tradition, at disse selvbiografier læses op ved skribentens begravelse. "Her kommer den afdøde selv til orde" fortæller professor Anne-Marie Mai og fremdrager eksempler på fine, gamle håndskrevne papirark, hvorpå der er skrevet helt personlige historier. Man kommer tæt på menighedsmedlemmernes liv og personligheder, og får ofte et indblik i en barsk tilværelse fuld af tvivl. "Alle levnedsforløb følger en skabelon", fortæller Anne-Marie Mai. Ofte er personerne fulde af tvivl, men derefter finder de frem til Gud. Det sker ofte i forbindelse med nadveren, der for de fleste bliver et personligt vendepunkt. Traditionen med at skrive levnedsbeskrivelser skaber på mange måder fundamentet for nutidens selvbiografier, hvor kendte som mindre kendte fortæller om deres liv og gerninger. Anne-Marie Mai fortæller ikke blot litteraturhistorie, men tager afsæt i hele baggrunden for Christiansfelds grundlæggelse, der begynder med den farverige grev Zinzendorf på godset Herrnhut i Tyskland. Her grundlægges en retning inden for pietismen, som kaldes Herrnhutterne. Det er en kærlighedens og fællesskabets menighed, der nok missionerer i bl.a. Grønland, De Vestindiske Øer, Tanzania og USA, men som ikke farer ud med bål og brand over for andre religioner og holdninger. Man udbreder først og fremmest kærlighedsbudskabet.

 

Hotel Mumbai

DR2, 3. september, kl. 20:00

Australsk autentisk drama fra 2018. I november 2008 foretager jihadister fra Pakistan en række dødbringende terrorangreb i Mumbai, Indiens største by. Luksushotellet Taj Mahal Palace Hotel er blandt terroristernes mål. Under det tre dage lange angreb finder gæster og ansatte fra mange forskellige lande, trosretninger og samfundslag sammen i en desperat kamp for overlevelse. Medvirkende: Dev Patel, Armie Hammer, Nazanin Boniadi m.fl. Instruktion: Anthony Maras.

 

Inspector Morse: Joannas grav

DR1, 4. september, kl. 08:15

Engelsk krimi fra 1998. (The Wench is Dead) Sengeliggende efter en operation giver Morse sig i kast med en for længst afsluttet sag. En juni morgen i 1859 findes liget af en ung kvinde i Oxford Canal. Morse giver sig til at efterforske sagen og bliver overbevist om, at to uskyldige mænd blev hængt for forbrydelsen. Morse: John Thaw. Strange: James Grout. Millie van Buren: Lisa Eichhorn. Instruktion: Robert Knights.

 

Verdens brændpunkter: Tyskland 1977

DR2, 5. september, kl. 17:30

Verdenshistorie set gennem DR's udsendte. I efteråret 1977 bliver formanden for den tyske arbejdsgiversforening Hanns Martin Schleyer bortført af terrogruppen Rote Arme Fraktion DR's nye korrespondent Svend Erik Tychsen vil gerne gøre op med danskernes gamle fordomme om tyskland, men han er kommet på det værst tænkelige tidspunkt. For efter Schleyers bortførelse sætter den tyske stat hårdt mod hårdt. Det fører til en omfattende menneskejagt og skrappe antiterrorlove, der indskrænker borgerlige rettigheder.

 

Afghanistan - et såret land: Fra paradis til helvede

DR2, 5. september, kl. 23:00

Dokumentar fra 2019. (Afghanistan - The Wounded Land) I 1960'erne er Afghanistan et fredeligt land. Hovedstaden Kabul er som en europæisk storby med flotte hoteller og fine restauranter. Hippier fra hele verden valfarter til landet på jagt efter billige stoffer og eksotiske eventyr. Men under overfladen er landet splittet mellem en lille, vestlig elite og det store flertal af fattige afghanere. Da kommunisterne i 1978 kommer til magten, eksploderer disse modsætninger i en krig, der ikke er afsluttet den dag i dag. Få Afghanistans voldsomme historie fortalt af dem, der har været helt tæt på begivenhederne.

 

Gåden om Jesu grav

DR2, 6. september, kl. 14:10

Amerikansk dokumentar fra 2017. (Secrets of Christ's Tomb) Den Hellige Gravs Kirke eller Gravkirken i Jerusalem er bygget på Golgata og rummer ifølge legenden Jesus sidste hvilested før opstandelsen. Den har derfor været et pilgrimsmål for kristne i de sidste 2000 år. Bibelforskeren Joan Taylor og arkæologen Frederick Hiebert fortæller, mens andre forskere bruger de nyeste videnskabelige teknikker til at genoprette ædiculum, det lille 'hus', der omslutter graven.

 


Galskab - Dårekisten

DR2, 6. september, kl. 17:20

Madam Aagaard dør i dårekiste i 1799 efter at have været indlagt i 20 år. Hendes knæ er låst fast under hagen og kan derfor ikke længere rettes ud. Det er hendes mand, en respekteret og formuende tehandler fra St. Kongensgade, som har fået hende indlagt fordi han mener hun er gal og aggressiv. Dårekisten var det sted man placerede den slags. Tilrettelæggelse: Søs Hoffmann og Lone Leegaard.

 

På mission i underverdenen (2:6) - Børne-mafiabanderne

DR2, 7. september, kl. 11:40

Spansk dokumentar fra 2018. (Clandestino: Up Close and Personal) La Camorra er en af de mest farlige og voldelige mafiaer i Italien. Organisationen har total kontrol over Napoli og tjener millioner af euro på handel med narko og våben. Krigskorrespondenten David Beriain overværer den magtfulde klans ulovlige aktiviteter, mens han bor hos dem. Og møder de unge efterkommere af de gamle mafia-chefer, der er rå og hensynsløse og ved, de vil få et kort liv.

 

Dokumania: Snigmordet på diktatorens bror

DR2, 7. september, kl. 20:50

Amerikansk dokumentar fra 2020. (Assassins) Han blev snigmyrdet ved højlys dag. I 2017 blev Kim Jong-nam, halvbror til Nordkoreas diktator Kim Jong-un, forgiftet og slået ihjel i Kuala Lumpurs lufthavn. Drabet blev optaget af sikkerhedskameraer og viser to kvinder, der presser nervegift ind i hans øjne. Kvinderne siger, at de var hyret til at optage en prank-video. Men hvad er sandheden? Her optrevles den chokerende sag.

[Historie-online.dk, den 31. august]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 01, 2022
TV-tips, uge 01, 2021
TV-tips, uge 36, 2021